Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Unknown.png

TitelDer Ring des Nibelungen
Overige inspiratiebronnenMiddelhoogduitse Nibelungenlied.
Oudnoorse Völsunga-saga.
Libretto (met teksten van)Richard Wagner
ComponistRichard Wagner
DisciplineOpera & operette
Wereldpremière opaugustus 1876
Wereldpremière teBayreuther Festspielhaus
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Der Ring des Nibelungen is een parabel over macht en beschrijft de vergeefse pogingen van oppergod Wotan om de macht over de wereld voor zich te herwinnen, pogingen die door de dwerg Alberich (de Nibelung) worden gedwarsboomd. Wotan wordt in zijn streven gehinderd door wetten die hij zelf heeft opgesteld teneinde oppergod te worden, en waaraan hijzelf ook onderworpen is (iets waaraan zijn echtgenote Fricka hem keer op keer fijntjes herinnert).

Doordat Alberich de liefde heeft afgezworen, is hij in staat met behulp van het Rijngoud een ring te smeden die hem grenzeloze macht over het aardrijk zal verschaffen. Wotan weet zich met een list de ring toe te eigenen -die dan door Alberich wordt vervloekt-, maar moet hem afgeven aan de reuzen Fasolt en Fafner als loon voor de bouw van de burcht Walhalla en als losgeld voor de godin Freya, de hoedster van de eeuwige jeugd, die oorspronkelijk door Wotan aan de reuzen was beloofd.

In zijn pogingen de ring terug te krijgen schakelt Wotan achtereenvolgens zijn favoriete dochter, de Walkure Brünnhilde, zijn bastaardkinderen Siegmund en Sieglinde en ten slotte (indirect) het kind van die twee, Siegfried, in.

Zijn pogingen om anderen te laten uitvoeren wat hij zelf eigenlijk wil bereiken falen echter, en uiteindelijk verliest Wotan alles wat hij heeft ingezet, alsmede zijn eigen eeuwige bestaan en dat van de andere goden. Als Brünnhilde in de finale van de Götterdämmerung de ring en zichzelf in het vuur werpt, berust Wotan in zijn ondergang, en wordt ook Walhalla vernietigd.

Achtergrond

Der Ring des Nibelungen is het grootste opera werk van Richard Wagner, dat bestaat uit vier aparte delen die bedoeld zijn op vier achtereenvolgende dagen te worden uitgevoerd. Men spreekt dan van de Ring-cyclus.
De afzonderlijk opera-delen zijn een vooravond genaamd: (Das Rheingold) en drie dagen (respectievelijk Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung). De werken zijn geïnspireerd op figuren en verhalen uit het middelhoogduitse Nibelungenlied en de Oud-Noorse Völsunga saga.

Zie verder over de ontstaans-, opvoeringsgeschiedenis en achtergronden op wikipedia in het Nederlands of uitgebreider wikipedia in het Engels.

Overzichten

Overzicht voorstellingen die op dit werk zijn gebaseerd:


Verdere informatie

Alhoewel de componist de vier werken in een periode van 26 jaar componeerde (1848 tot 1874) was het zijn bedoeling deze in een serie van vier achtereenvolgende dagen op te voeren. Deze Ring-cyclus, zoals men meestal zegt, werd voor het eerst opgevoerd in het eerste Bayreuth Festival in 1876, van 13 t/m 17 augustus.

Voor specifieke toelichting op alle personages en objecten uit de Ring des Nibelungen van Wagner zie de website

In Nederland werd de complete Ring-cylcus, voor zover bekend, voor het eerst compleet uitgevoerd van 3 t/m 5 mei 1907 gedurende de Rotterdamsche Meifeesten door het Städtisches Theater Elberfeld.

De Nederlandse Opera was echter het eerste Nederlandse gezelschap dat zelf een complete Ring produceerde en in vier dagen tot uitvoering bracht in het seizoen 1997/98.
Zie de overzichten van de afzonderlijke premières de aan een de eerste complete uitvoering vooraf ging: