Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png

Oorspronkelijke titelDie Walküre
Overige inspiratiebronnenNoordse en Germaanse sagen, zoals de Edda, Hortsage, Sigurd-lied en het Duits-Middeleeuwse Nibelungenlied.
Libretto (met teksten van)Richard Wagner
ComponistRichard Wagner
DisciplineOpera
Wereldpremière op16 juli 1870
Wereldpremière teBayreuther-Festspielhaus, Bayreuth
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal van deze opera heeft een voorgeschiedenis over een tweeling kinderen van Wotan: Siegmund en Sieglinde, die jong gescheiden worden van elkaar.

Opgejaagd door tegenstanders en een hevige storm betreedt een uitgeputte Siegmund het huis van Hunding. Hij wordt liefdevol opgevangen door Sieglinde, de vrouw des huizes. Zij vluchten samen voor Hunding metmedeneming van het zwaard Nothung dat door Wotan daar in een essenboom was geplaatst.

De godin Fricka, Wotan's echtgenote dwingt hem de incestueuze relatie van Siegmund en Sieglinde te beëindigen en draagt zijn dochter Brünhilde, een van de Walküren, op Siegmund in zijn tweegevecht met Hunding niet te beschermen. Deze volgt die opdracht niet op en Wotan grijpt zelf in.

De Walküren zijn bezig de gesneuvelde helden naar het Walhalla te brengen. Brünnhilde arriveert als laatste met Sieglinde. Zij vertelt dat ze Sieglinde zwanger is van Siegmund en voorbestemd hun zoon Siegfried te baren; ze vraagt haar zusters hen te beschermen tegen de woede van hun vader. Brünnhilde ziet haar vader onder ogen. De wraakzuchtige Wotan verbant haar uit het Walhalla, ontneemt haar haar goddelijke krachten en zal haar laten verzinken in een diepe slaap. Ze zal toebehoren aan de eerste de beste man die haar zal laten ontwaken.

Verder informatie

Die Walküre is de titel van een opera van Richard Wagner die wordt opgevoerd op de eerste dag van Wagners tetralogie Der Ring des Nibelungen, die bestaat uit een vooravond (Das Rheingold) en drie dagen (respectievelijk Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung).

Zie verder wikipedia in het Nederlands of uitgebreider over de ontstaans-, opvoeringsgeschiedenis en achtergronden op wikipedia in het Engels.

Voor specifieke toelichting op alle personages en objecten uit de Ring des Nibelungen van Wagner zie de website

Overzicht titel

Producties met de titel 'Die Walküre '

...meer

Zie ook