Rudi van Dantzig: Repertoire - Televisie - Dans

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Rudi van Dantzig, 1969. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Rudi van Dantzig:

Repertoire Rudi van Dantzig op Televisie: Dans

Hier vindt u een overzicht van de televisieballetregistraties en speciaal voor televisie gemaakte choreografieën door Rudi van Dantzig. Er is zelfs ook nog een opname bij waarin Rudi van Dantzig als danser te zien is: Feestgericht van Hans van Manen.

Het overzicht is zo compleet mogelijk en voornamelijk samengesteld op basis van programmagegevens in de catalogus van het Instituut voor Beeld & Geluid.

  • Mouvement de la Hollande, NTS, 29 september 1959. Balletfilm met dans op bijzondere buitenlocaties: in de polder, in Pernis, op de radiotelescoop in Dwingeloo. Rudi van Dantzig maakte de choreografie, Leen Timp regisserde het programma. Mouvement de la Hollande toont het herstel in Nederland na de bevrijding en was de Nederlandse inzending voor de Prix d'Italia 1959.
  • Ontmoetingen met het geluk, VARA, 26 november 1959. Programma met drie eenakters geschreven door Willy van Hemert, afgewisseld met twee balletten gedanst door het Nederlands Dans Theater. Acteurs: Joris Diels en Ida Wasserman. Deel 1: Total loss, waarin twee zwervende oude mensen elkaar ontmoeten op een autokerkhof. Hanny van Leeuwen en Rudi van Dantzig dansen het ballet Herfst in een choreografie van Van Dantzig. Deel 2: Huis zonder dak, waarin een oud echtpaar terug gaat naar hun vroegere woning. De vrouw beleeft opnieuw het verleden. Deel 3: De zwaan, waarin een oude kermisexploitant en zijn vrouw een armoedig bestaan leiden. Marianne Hilarides en Jaap Flier dansen het ballet De maan in de trapeze in een choreografie van Hans van Manen. Het programma wordt afgekondigd door Karin Kraaykamp.
  • Feestgericht, VPRO, 3 december 1960. Balletuitvoering waarin twee jongens vechten om een meisje. Naar choreografie van Hans van Manen, uitgevoerd door het Nederlands Dans Theater op muziek van Luctor Ponse. Muzikale begeleiding: het Radio Kamerorkest o.l.v. Anton Kersjes m.m.v. pianist Luctor Ponse. Rolverdeling: Stella (Willy de la Bije), haar vriend (Aart Verstegen), de vreemde jongen (Jaap Flier), een klein meisje (Pepita Goedemans), buurtgenoten - meisjes (Mabel Alter, Hanny van Leeuwen, Annemarie Verhoeven, Alexandra Radius, Olga Dzialiner, Martinette Janmaat en Marianne Westerdijk), buurgenoten - jongens (Hans van Manen, Rudi Dantzig, Charles Czarny, Gérard Lemaître, Hans van der Togt en Han Ebbelaar).
  • Eigentijds - De Vliegende Hollander, NOS, 7 oktober 1970. Televisiebewerking door Simon Vinkenoog van de sage van de Vliegende Hollander met behulp van filmfragmenten, gedichten, muziek en dans. De choreografie van het dansgedeelte is van Rudi van Dantzig. Tekstbijdragen van de dichters Hendrik Marsman en de Amerikaan Von Bissing; tekeningen van Hergé. Voordracht: Ramses Shaffy. Acteurs: Hans Tiemeyer, Robert Jan Jansen en Anke Luthart. Dansers: Toer van Schayk, Guus Wijnoogst en Ellen Brusse.
  • Holland Festival - Après Visage, NOS, 18 juni 1972.(Ruw materiaal). Verslag van Guus van Waveren en Theo van Haren Noman van de opening in Den Haag van het Holland Festival 1972 met ballet, theater en cabaret. Registratie van het ballet Après Visage van Rudi van Dantzig op muziek van Luciano Berio (met medewerking van zangeres Cathy Berberian), uitgevoerd door Het Nationale Ballet, waaronder Rudi van Dantzig.
  • Collective Symphony, NOS 29 juni 1975. Gezamenlijk ballet van Hans van Manen, Toer van Schayk en Rudi van Dantzig. Uitvoerenden: Het Nationaal Ballet oa Rebecca Ross, Alexandra Radius, Han Ebbelaar, Susan Loehr, Henny Jurriëns, Francis Sinceretti, Clint Farha ea. Muziek: Igor Stravinski (symfonie in C).
  • Ramifications, NOS, 21 december 1975. Ballet Ramifications van Rudi van Dantzig op muziek van Ligeti en Purcell, in een tv-bewerking door Rob Touber. Het ballet wordt uitgevoerd door Alexandra Radius, Monique Sand, Sonja Marchiolli, Han Ebbelaar, Francis Sinceretti en Henny Jurriëns van Het Nationale Ballet.
  • Vier letzte Lieder, NOS, 12 juli 1977. Ballet op de gelijknamige liederencyclus van Richard Strauss. Choreografie: Rudi van Dantzig. Dansers: negen solisten van het Nationale Ballet: Clint Farha, Monique Sand, Francis Sinceretti, Valerie Valentine, Wade Walthali, Alexandra Radius, Han Ebbelaar, Sonja Marchiolli en Henny Jurriëns. Muziek: Gundula Janowitz, sopraan en Berliner Filharmoniker onder leiding van Herbert von Karajan.
  • Voorbij gegaan, NOS, 13 september 1979. Televisieregistratie van Van Dantzig's ballet Voorbij gegaan, uitgevoerd door Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Voorafgegaand door een gesprek met Radius en Ebbelaar over hun vak, de samenwerking met Van Dantzig, en de vraag wat te doen als zij ophouden met dansen. Dit wordt afgewisseld met korte interviews met Rudi van Dantzig, choreograaf, en Pieter Alferink, bestuurslid Dansersfonds en organisator van de galavoorstellingen; fragmenten van de repetitie van de pas de deux Voorbij gegaan met de choreograaf Rudi van Dantzig, speciaal voor hen gemaakt ter gelegenheid van de galavoorstelling. Ook beelden van de voorbereiding in de coulissen voor het optreden.
  • Ik hou gewoon m'n adem in, VARA, Seizoen 1983/1984. Televisieregistratie door Frans Zwartjes van het ballet Ik hou gewoon m'n adem in.
  • Balletgala, NOS, 21 januari 1987. Gedeelte uit de rechtstreekse uitzending vanuit het Muziektheater te Amsterdam van het balletgala van het Dansfonds '79. Het Forum Filharmonisch Orkest staat onder leiding van André Presser. Samenstelling en artistieke leiding: Han Ebbelaar. Te zien is onder andere een uitvoering van het door Rudi van Dantzig gemaakte ballet Vier Letzte Lieder, uitgevoerd door Nathalie Caris, Fred Berlips, Valerie Valentine, Lindsay Fischer, Alexandra Radius, Han Ebbelaar, Joanne Zimmerman, Alan Land en Clint Farha. Sopraan: Beatrice Haldas. Choreografie: Rudi van Dantzig. Muziek: Richard Strauss.
  • Drie duetten, NOS, 9 december 1988. Balletvoorstelling van Alexandra Radius en Han Ebbelaar, bestaande uit drie duetten van drie verschillende choreografen. Achtereenvolgens zijn te zien: Fragment repetitie met choreograaf Rudi van Dantzig van Voorbij gegaan van Rudi van Dantzig op "Etude opus 25 nr 7" van Frédéric Chopin; Fragment repetitie met choreograaf Hans van Manen van Zondag, humoristisch ballet van Hans van Manen op "Valse Triste, opus 44" van Jean Sibelius; Fragment repetitie met choreograaf Nils Christe van La Notte van Nils Christe op muziek van Franz Liszt.
  • Het zwanenmeer, NOS, 25 december 1988. Herhaling van de uitvoering van Het Zwanenmeer van P.I. Tsjaikovski vanuit het Muziektheater in Amsterdam, door Het Nationale Ballet op een choreografie van Rudi van Dantzig, met medewerking van het Nederlands Balletorkest onder leiding van Michael Heise. Rolverdeling: Prins Siefried: Zoltán Solymosi; Odette/Odile: Coleen Davis; Von Rothbart: Krysztof Pastor; Vorstin: Francesca Salvadori; Alexander: Wim Broeckx; Van Rasposen: Leo Besseling. Inhoud: De jonge idealistische prins Siegfried belooft trouw aan zijn ideaal, de witte zwaan Odette. Een boosaardige tovenaar, Von Rothbart, tovert voor hem, als de prins een bruid moet kiezen, Odile, het evenbeeld van de witte zwaan. Siegfried zweert haar trouw, waarmee hij zijn ideaal heeft verloochend.
  • 25 Jaar huwelijk koninklijke paar, NOS, 11 mei 1991. Rechtstreeks verslag van de viering van het 25-jarig huwelijk van koningin Beatrix en prins Claus in het Muziektheater in Amsterdam. Het programma bestaat uit drie balletten, uitgevoerd door Het Nationale Ballet. Het betreft Corps (Hans van Manen/Alban Berg), Pas de deux De Chimaera van L.A. uit Het Mytische voorwendsel (Toer van Schayk/Bela Bartok) en Vier letzte Lieder (Rudi van Dantzig/Richard Strauss). Van beide laatste balletten het rechtstreekse verslag. Van het ballet Corps is een tv-adaptatie uitgezonden. Na afloop van de voorstellingen de receptie (gedeeltelijk) die koningin en prins gaven.
  • Romeo en Julia, NOS, 22 juni 1991. Ballet in drie akten op muziek van Sergei Prokofjev naar het liefdesdrama van William Shakespeare, in de choreografie van Rudi van Dantzig, uitgevoerd door Het Nationale Ballet. Met in de hoofdrollen: Jane Lord (Julia) en Barry Watt (Romeo).
  • Monument voor een gestorven jongen, NOS, 28 juni 1991. Ter gelegenheid van het afscheid van Rudi van Dantzig als artistiek leider van Het Nationale Ballet zond de NOS zijn ballet Monument voor een gestorven jongen integraal uit. De muziek, "Alchemie 61", is van Jan Boerman. In de hoofdrol: Clint Farha.
  • Dans op drie, NPS, 17 februari 1996. Serie programma's met uitvoeringen van moderne dans. Deze aflevering is geheel gewijd aan "De avond van de Nederlandse dans 1996" vanuit het Theater aan het Vrijthof in Maastricht, waarin een beeld wordt gegeven van de eigentijdse Nederlandse danskunst aan de hand van uitvoeringen en interviews door Tanja den Broeder. Uitgevoerd wordt onder andere de balkonscène uit Romeo & Julia gedanst door Marieke Simons en Leon Pronk van Het Nationale Ballet op choreografie van Rudi van Dantzig en muziek van Sergei Prokofjev, gevolgd door gesprekken met Rudi van Dantzig en de twee dansers over het invullen van de rollen en het belang van de techniek.
  • De getekende huid, NPS, 20 januari 1997. De getekende huid is een korte choreografie van Rudi van Dantzig, gemaakt op uitnodiging van theatergroep Diagonaal - een uniek Nederlands gezelschap waarin acteurs met een lichamelijke handicap samenwerken met niet-gehandicapte acteurs. Eén van de grote verdiensten van de theatergroep is haar eigenzinnige werkwijze met bewegingstheater. In een documentaire die voorafgaat aan de choreografie wordt het repetitieproces van De getekende huid gevolgd. (Bron: website Unlimitedartscompany)
  • Tuin van Eros, NPS, 30 oktober 2005. Dansfilm van regisseur Jellie Dekker over liefde, erotiek en dood. Waarin twee jongens uit de aarde worden geboren; naar elkaar toe en weer uit elkaar groeien; sterven en opstaan; en ten slotte onder een regen van zand weer bedekt worden door de aarde. Met: Victor Mateos Arellano, Nicolas Rapaic en Felix Burleson. Choreografie: Rudi van Dantzig. Muziek: Louis Andriessen. Paul Cohen maakte de documentaire Voeten op de aarde over het maakproces van deze dansfilm.