Rudi van Dantzig: Biografie
Eenlevenlangtheater Rudi van Dantzig:
- Homepage Eenlevenlangtheater Rudi van Dantzig
- Biografie
- Repertoire
- Radiointerview 'Eenlevenlang'
- Video
- Volgens Rudi van Dantzig
- Volgens anderen
- Colofon
Biografie
"Toen ik in de balletwereld kwam, behoorde ik tot één grote familie. Heerlijk. Ik heb geboft de juiste mensen op de juiste momenten te ontmoeten. Mensen die mijn ogen openden, die me de kansen gaven te laten zien wat ik ben." (Geciteerd uit: 'Vreemdeling in eigen landschap van Ingrid Hoogervorst, Den Haag 2000).
Rudi van Dantzig begon zijn balletcarrière als danser pas in 1950. Op de relatief late leeftijd van 16 jaar nam hij zijn eerste balletlessen en in 1952 engageerde Sonia Gaskell Van Dantzig bij haar gezelschap Ballet Recital. In 1955 maakte zijn eerste choreografie, Nachteiland, voor Het Nederlands Ballet, een gezelschap dat was ontstaan vanuit Gaskell's Ballet Recital. Onder Gaskell's leiding werd vervolgens Het Nationale Ballet opgericht, waar Rudi van Dantzig de huischoreograaf werd en met ingang van 1965 één van de drie artistiek leiders. In 1971 bleef hij nog als enige over, en tot 1991 was Van Dantzig de enige artistiek leider van het gezelschap.
Rudi van Dantzig: Jeugd
Rudi van Dantzig werd geboren op 4 augustus 1933 in Amsterdam. Tot zijn tiende bleef hij enig kind, toen werd zijn broertje Bob geboren. Vader Dantzig was technisch tekenaar voor vliegtuigfabrikant Fokker. Voor de oorlog waren zijn ouders lid van de communistische partij, ze hadden elkaar in de jeugdbeweging leren kennen. Ondanks hun communistische sympathieën waakten ze ervoor hun kinderen een bewust communistische opvoeding te geven. Rudi van Dantzig in een interview hierover:
"Ik wist als kind niet eens dat ze het waren. Er werd ter gelegenheid van Life geschreven dat ik als communist was opgevoed. Helemaal niet waar." (Geciteerd uit: Vrij Nederland, 29 september 1979)
Het gezin woonde in Amsterdam-Noord. Rudi was dromerig kind, hij tekende liever dan dat hij rekende. Lees meer: Rudi van Dantzig: Biografie - Jeugd.
Voor een verloren soldaat
In zijn autobiografische romandebuut 'Voor een verloren soldaat' uit 1986 beschrijft Rudi van Dantzig, na er veertig jaar met niemand over te hebben gesproken, de allesbepalende ervaringen die hij opdeed in de weken na de bevrijding.
Lees meer: Rudi van Dantzig: Biografie - De verloren soldaat
Door de dans gegrepen
Van Dantzig volgde het advies van de onbekende man en werd door Sonia Gaskell Rudi van Dantzig was vijftien of zestien jaar toen hij in de bioscoop de dramatische dansfilm De rode schoentjes (The red shoes, 1948) van Michael Powell en Emeric Pressburger zag. Van Dantzig was, zoals velen die de film zagen, enorm onder de indruk: "Die rode schoentjes sloegen bij mij in als twee welgemikte pijlen, in één avond maakten m'n geest en m'n hart slagzij en raakte ik totaal verloren in een orkaan van emoties: het enige wat ik nog wilde, het enige wat nog belang voor me had, het enige waar ik nog over wilde praten, was: dans. Toen Rudi van Dantzig 16 jaar was, in 1949, nam hij voor het eerst balletlessen - bij Sonia Gaskell.
Lees verder: Rudi van Dantzig: Biografie - Door de dans gegrepen
Niet alleen het ballet
Het multi-talent van Rudi van Dantzig werd al vroeg opgemerkt: lees hier het bericht uit een onbekende krant van juni 1957, naar aanleiding van de première van Van Dantzig's derde choreografie Symphonie nr. 29: Rudi van Dantzig: Biografie - Niet alleen het ballet.
Een carrière in de dans
Hoewel de carrière van Rudi van Dantzig door zijn schrijverschap meerdere facetten heeft, ligt de nadruk van dit portret op zijn werkzaamheden op het gebied van de dans. Als danser, als choreograaf, en als artistiek leider.
Op verschillende plekken wordt deze danscarrière in fragmenten beschreven, maar hier vindt u een chronologisch overzicht: Lees meer Rudi van Dantzig: Biografie - Een carrière in de dans
Eerbetoon
Gedurende zijn carrière als danser, choreograaf en schrijver werd Rudi van Dantzig vaak geëerd en gelauwerd. Ook was hij voor velen een bron van inspiratie. Een overzicht vindt u hier: Rudi van Dantzig: Biografie - Eerbetoon