Rudi van Dantzig: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Rudi van Dantzig. Herkomst foto: Het Nationale Ballet.

Eenlevenlangtheater Rudi van Dantzig:


Rudi van Dantzig: videofragmenten

Uit de Collectie TIN vindt u hieronder enkele videofragmenten van balletten van de hand van Rudi van Dantzig.

Life (1979)

Life (choreografie van Rudi van Dantzig en Toer van Schayk) is een maatschappij-kritisch ballet waarin de onderdrukking van het individu centraal staat. Van Dantzig zette het groots op, in de pers werd het destijds omschreven als een ‘spektakelstuk’. Het programma werd door de Wereldomroep uitgezonden onder de titel "Live, life - choreografen en een ballet". Choregrafie: Rudi van Dantzig en Toer van Schayk; Muziek: Charles Ives, T.L. de Victoria en Russische revolutionaire muziek; Dansers: Jeanette Vondersaar en dansers van Het Nationale Ballet.

Duur fragment: 4 minuten en 13 seconden

Omroep: Wereldomroep, 1979

Het Zwanenmeer (1988)

Van Dantzig heeft twee bewerkingen van klassieke balletten op zijn naam staan, Romeo en Julia en Het Zwanenmeer. Toer van Schayk ontwierp voor beide producties de kostuums en decors. Het fragment komt uit de zogenoemde witte acte van Het Zwanenmeer, waarin de zwanenkoningin Odette danst met de prins Siegfried. Choreografie: Rudi van Dantzig naar Marius Petipa en Lev Ivanov; Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski; Dansers:Coleen Davis (Odette/Odile) en Zoltán Solymosi (de prins) en dansers van Het Nationale Ballet.

Duur fragment: 6 minuten en 10 seconden

Omroep: NOS; Uitzenddatum 25 december 1988.

Vier letzte Lieder (1991)

Vier letzte Lieder wordt als een van de hoogtepunten gezien van de Nederlandse dans uit de jaren zeventig. In het ballet staat het afscheid van het leven en het aanvaarden van de dood centraal. Vier dansparen geven ieder een eigen invulling aan het gevecht met de vergankelijkheid. De choreografie is gezet op de gelijknamige zwanenzang van Richard Strauss. Choreografie: Rudi van Dantzig; Muziek: Richard Strauss; Sopraan: Miranda van Kralingen; Dansers: Andrew Butling, Jane Lord, Krzysztof Pastor, Valerie Valentine, Jahn Johansen, Karin Schnabel, Fred Berlips, Coleen Davis en Andrew Kelly.

Duur fragment: 6 minuten

Omroep: NOS. Uitzenddatum: 11 mei 1991.

Monument voor een gestorven jongen (1991)

Monument voor een gestorven jongen is misschien wel Van Dantzig's meest bekende ballet. Toen het in première ging werd zowel de thematiek van de homoseksualiteit als de opbouw van het ballet als vooruitstrevend ervaren. In het ballet worstelt de adoloscent met zijn seksuele identiteit. Deze worsteling wordt gerepresenteerd door de interactie tussen twee dansers, waarvan één de jongen vertolkt en één zijn jeugd. Choreografie: Rudi van Dantzig; Muziek: Jan Boerman; Dansers: Clint Farha (de jongen), Reinbert Martijn (zijn jeugd), Rachel Beaujean (moeder), Leo Besseling (vader).

Duur fragment: 5 minuten en 38 seconden

Omroep: NOS. Uitzenddatum: 28 juni 1991

Romeo en Julia

Van Dantzig heeft twee bewerkingen van klassieke balletten op zijn naam staan, Romeo en Julia en Het Zwanenmeer. Toer van Schayk ontwierp voor beide producties de kostuums en decors. Gebaseerd op Shakespeare’s Romeo en Julia vertelt het ballet over de onmogelijke liefde tussen twee jong volwassenen. In het fragment de fameuze balkonscène, waarin de liefde tussen de twee ontluikt. Choreografie: Rudi van Dantzig; Muziek: Serge Prokofjev; Dansers: Marieke Simons en Leon Pronk.

Duur fragment: 4 minuten en 44 seconden

Omroep: NPS. Uitzenddatum: 28 februari 1996.

Kostuumontwerp voor Bob Fisher als Mercutio uit Romeo en Julia 67292.jpg Kostuumontwerp voor een Dame uit Romeo en Julia 67293.jpg

Kostuumontwerp voor Bob Fisher als Mercutio en voor een Dame uit Romeo en Julia. Ontwerp: Toer van Schayk, 1966. Collectie TIN.