Mary Dresselhuys: Biografie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Mary Dresselhuys. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Mary Dresselhuys:

Biografie

"Van een komediant beklijft na de voorstelling niets meer, en dat is ook goed zo." Eén van de vele vaak geciteerde uitspraken van actrice Mary Dresselhuys. Haar vader, tabaksfabrikant in Tiel, vond het maar niets dat zijn twintigjarige dochter naar de toneelschool wilde. Maar ze zette door en is gegaan met als resultaat een schitterende carrière aan het toneel waarbij zij circa 150 rollen vertolkte. Koningin van de komedie, dat was Mary Dresselhuys.

Een 'vreselijk vrije jeugd'

Achter v.l.n.r.: Mary, Cor en Piet Dresselhuys; voor: Hettie Dresselhuys en hond Norma, 1908. Privécollectie.

Maria Johanna Dresselhuys wordt op 22 januari 1907 in Utrecht geboren. Ze groeit op in Tiel als derde kind van moeder Chris en vader Cor Dresselhuys, en als zus van Hettie, Piet en Hans. Dresselhuys - in haar jonge jaren Merel(tje) of Meer(tje) genoemd - omschrijft haar moeder als ‘uitermate appetijtelijk’ en haar vader als ‘wuft en een charmeur’.


Lees meer: Mary Dresselhuys: Biografie - Een 'vreselijk vrije jeugd'

Twee eerste keren

Samen met haar broer Piet voert Mary Dresselhuys "De prins en het herderinnetje" op, 1915. Privécollectie.

Het jaar 1915 is cruciaal in het leven van Mary Dresselhuys. Ze staat niet alleen voor het eerst op het toneel - samen met broer Piet in het toneelstuk De prins en het herderinnetje - maar ze bezoekt ook voor het eerst een theatervoorstelling.


Lees meer: Mary Dresselhuys: Biografie - Twee eerste keren

Schooltoneel en Toneelschool

De Tielsche Gymnasiasten Club brengt "De zoen", met Mary Dresselhuys als Eva. v.l.n.r. Rolly van Rappard, Mary Dresselhuys, Jan Reuchlin en Saar Bessem, 1926. Herkomst: Privécollectie.

Haar liefde voor acteren kan Mary Dresselhuys op de middelbare school in de praktijk brengen door zich aan te sluiten bij de toneelvereniging de Tielsche Gymnasiasten Club. Eens per jaar geven zij en haar clubgenoten een voorstelling in het Spaarbankgebouw in Tiel.

Lees meer: Mary Dresselhuys: Biografie - Schooltoneel en Toneelschool

Eindelijk actrice

Programmaboekje van Men trouwt geen meisjes zonder geld, Mary's debuut. Herkomst: Privécollectie.

In mei 1929 doet Mary Dresselhuys met goed gevolg eindexamen aan de Toneelschool. In de hoop zo snel mogelijk werk te vinden schrijft ze samen met Joan Remmelts, die van klasgenoot is uitgegroeid tot vriend, twee sollicitatiebrieven. Eduard Verkade zal hun brief nooit beantwoorden, maar Cor van der Lugt Melsert biedt het tweetal gelegenheid te auditeren. Na ze drie minuten te hebben zien spelen, heeft de leider van het Rotterdamsch Hofstadtooneel het talent al ontdekt.

Lees meer: Mary Dresselhuys: Biografie - Eindelijk actrice

Eigen zaak èn gezin

Mary Dresselhuys en Cees Laseur in Drie dagen onder de levenden, 1935 foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Herkomst: Privécollectie.

Door haar relatie met Cees Laseur wordt Mary Dresselhuys meegetrokken in de zorg voor een eigen gezelschap. "Iedere maand moesten de salarissen worden betaald, dus je zorgde er wel voor dat de boel draaiende bleef. We leefden zuinig - elk dubbeltje was er één - en ziek zijn kwam niet te pas."

Lees meer; Mary Dresselhuys: Biografie - Eigen zaak èn gezin

Professionele keuzes

Louis Borel en Mary Dresselhuys in De Kribbebijter, 1935. Foto: Filmmuseum Amsterdam.

In 1935 komt Mary Dresselhuys gedwongen tot de conclusie dat ze haar toekomst vooral moet zoeken in het theater en niet op het witte doek. Degene die haar dit duidelijk maakt is regisseur Herman Kösterlitz die de actrice in eerste instantie engageert voor een hoofdrol in de film De Kribbebijter, maar haar na een proefopname degradeert tot een bijrol met de woorden: 'Leider gnädige Frau, sind Sie nicht zu fotografieren'.

Lees meer: Mary Dresselhuys: Biografie - Professionele keuzes

Modern toneel

V.l.n.r.: Mary Dresselhuys, Hans Kaart, Fie Carelsen, Enny Meunier en Paul Steenbergen in "Met onze hakken over de sloot", Residentie Tooneel 1946. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Omdat Mary Dresselhuys het niet langer accepteert dat Cees Laseur het niet zo nauw neemt met de huwelijksmoraal, dringt ze in 1946 aan op een scheiding. Ook verlaat ze het Centraal Tooneel. "Het lievelingskind van Cees was zijn troep. Hij vond het dus erger dat ik het gezelschap verliet dan dat ik hem verliet." Mary maakt een overstap naar Comedia, de voorloper van de Nederlandse Comedie. Maar voor het zover is speelt ze eerst in een aantal producties van het Residentie Tooneel, waaronder het moderne Met onze hakken over de sloot.

Lees meer: Mary Dresselhuys: Biografie - Modern toneel

Buitenlandse stukken

V.l.n.r.: Teunke Hauer, Mary Dresselhuys en Louis Borel in "Bakersprookje", 1950. Foto: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

In het begin van de jaren vijftig ontvangt Mary Dresselhuys diverse aanbiedingen om buiten de landsgrenzen aan het werk te gaan. Ze wordt gevraagd om Nina van André Roussin te spelen in Londen en om het Franse toneelpubliek het Engelstalige stuk Little lambs eat Ivy (Kleine kinderen worden groot van Noel Langley) voor te zetten. "Want in Frankrijk kunnen ze geen Engelse vrouwen spelen en in Londen kunnen ze geen Franse vrouwen spelen."

Lees meer: Mary Dresselhuys: Biografie - Buitenlandse stukken

De kern van komedie

Conny Stuart en Mary Dresselhuys in de musical En nu naar bed, 1971 foto: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

Vanaf 1950 werkt Mary Dresselhuys voor de Nederlandse Comedie en daar groeit ze uit tot 's lands eerste comédienne. De kern van het komediespelen heeft de actrice al veel eerder te pakken.

Op haar 64ste belandt Mary Dresselhuys in de musical En nu naar bed van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Hoewel ze het niet had willen missen, was dit niet haar gelukkigste periode in het theater.

Lees meer: Mary Dresselhuys: Biografie - De kern van komedie

Samenwerking met Joop van den Ende

Mary Dresselhuys en Jeroen Krabbé in De Mandarijnenkamer (1976). Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

In 1973 kruisen de wegen van Mary Dresselhuys en Joop van den Ende elkaar voor het eerst, als de producent de actrice engageert voor het stuk Slippers. Het was acteur Jeroen Krabbé die bij Van den Ende had aangedrongen om een afspraak met Mary Dresselhuys te maken.

De verbintenis is voor beiden zo vruchtbaar dat ze elkaar zowel zakelijk als privé niet meer uit het oog verliezen. Van den Ende laat Dresselhuys alle ruimte voor het kiezen van het te spelen repertoire.

Lees meer: Mary Dresselhuys: Biografie - Samenwerking met Joop van den Ende

Eerbetoon

Ondanks het feit dat in 1992 een toneelprijs naar haar is vernoemd, is Mary Dresselhuys zelf lange tijd verschoond gebleven van toneelonderscheidingen. Pas in 1978 ontvangt de actrice - voor haar aandeel in Herfst in Riga - de Theo d'Or, de toneelprijs voor de beste vrouwelijke dragende rol.

Lees meer: Mary Dresselhuys: Biografie - Eerbetoon