Mary Dresselhuys: Biografie - Eigen zaak èn gezin

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Mary Dresselhuys. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Mary Dresselhuys:

Eigen zaak èn gezin

Mary Dresselhuys en Cees Laseur in Drie dagen onder de levenden, 1935 foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Herkomst: Privécollectie.

Door haar relatie met Cees Laseur wordt Mary Dresselhuys meegetrokken in de zorg voor een eigen gezelschap. "Iedere maand moesten de salarissen worden betaald, dus je zorgde er wel voor dat de boel draaiende bleef. We leefden zuinig - elk dubbeltje was er één - en ziek zijn kwam niet te pas." (NRC Handelsblad, 27 december 1986). Ook bleven zij beiden acteren.

Het tweetal is voortdurend op zoek naar geschikte stukken en die zoektocht brengt ze geregeld naar Amerika, Frankrijk en Engeland. Mannen in 't wit (Men in white) van Sidney Kingsley is het eerste Amerikaanse stuk dat het Nederlandse publiek in het theater te zien krijgt.

Cees Laseur en Mary Dresselhuys met hun op 29 oktober 1934 geboren dochter Merel. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Herkomst: Privécollectie.

In 1934 beleeft het Centraal Tooneel drie premières zonder dat Dresselhuys op het toneel staat. De actrice is zwanger en op 29 oktober wordt dochter Merel Laseur geboren. De zorg voor Merel en - de in 1939 geboren - dochter Petra zal voornamelijk voor de rekening van Corrie Haak komen, die tot en met 1968 als 'Juffie' de scepter zwaait in huize Dresselhuys.

Toen vader Dresselhuys hoorde van zijn dochters escapades met Laseur, terwijl zij met Remmelts getrouwd was, schreef hij haar een brief: "Waarde dochter, hebt gij een verhouding met den heer Laseur? Zo ja, zijt gij bereid hier ogenblikkelijk een einde aan te maken? Tot nu toe Uwe liefhebbende vader." Mary's antwoord was duidelijk: "Beste vader, dit zijn geen vragen om aan een volwassen dochter te stellen, daar deze die vragen ook niet aan jou stelt." De relatie tussen vader en dochter is enige jaren verstoord, maar met de komst van kleindochter Merel worden de familiebanden hersteld.