Mary Dresselhuys: Biografie - Twee eerste keren

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Mary Dresselhuys. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Mary Dresselhuys:


Twee eerste keren

Samen met haar broer Piet voert Mary Dresselhuys "De prins en het herderinnetje" op, 1915. Privécollectie.

Het jaar 1915 is cruciaal in het leven van Mary Dresselhuys. Ze staat niet alleen voor het eerst op het toneel - samen met broer Piet in het toneelstuk De prins en het herderinnetje - maar ze bezoekt ook voor het eerst een theatervoorstelling. In Tiel ziet ze het Hollandsch Tooneel met De verloren zoon. De Prins en het herderinnetje wordt opgevoerd ter gelegenheid van het koperen huwelijksfeest van de familie Cazius. Dresselhuys bestempelt dit optreden als haar debuut.

Het befaamde repertoire schrift van Mary Dresselhuys, waarin zij van 1915 tot 1930 alle voorstellingen noteerde die ze zag. Archief Mary Dresselhuys, Collectie TIN.

Vanaf 1916 slijt ze haar schoolvakanties het liefst bij haar grootmoeder in Den Haag om daar theatervoorstellingen te zien. Op een speciale toegangskaart van een oom, die bestuurslid is van De Maatschappij Zeebad, heeft ze gratis toegang tot de theaters in de residentie. De stukken die ze ziet, en de bijbehorende hoofdrolspelers, noteert ze in een schriftje. Al na het zien van haar derde stuk - Krekeltje achter de haard (1916) - besluit Mary dat ze later actrice wil worden. Ter voorbereiding hierop mobiliseert ze een paar vriendinnen die onder haar leiding doen alsof ze toneelspelers zijn. Dresselhuys 'is' actrice Enny Vrede die moet repeteren of een première heeft.