Mary Dresselhuys: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Mary Dresselhuys. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Mary Dresselhuys:

Video

Vijf fragmenten zijn afkomstig uit televisieregistraties van toneelstukken, één fragment heeft de Nederlandse Comedie, waar Mary Dresselhuys van 1950 tot 1967 vele rollen speelde, als onderwerp en in twee andere fragmenten is Dresselhuys samen met Paul Haenen te zien.

Voordracht Mary Dresselhuys (1997)

Over dit fragment: In het Amsterdamse Nieuwe de la Martheater haalt Mary Dresselhuys herinneringen op aan haar toneelcarrière. Ze wordt hierbij terzijde gestaan door ceremoniemeester Paul Haenen. Dochters Merel en Petra Laseur zien de première met angst en beven tegemoet. Petra Laseur zegt hierover: "Merel en ik waren als de dood voor dit programma. Mamma op het toneel in een rol, daar waren we inmiddels aan gewend. Maar nu stond ze daar ineens heel onveilig als privépersoon. Bovendien kon je zoiets natuurlijk niet repeteren. Ja, er was afgesproken dat Mamma foto’s mee zou nemen waar Paul op zou inzoomen met zijn vingercamera. En Carel Alphenaar was ingeschakeld voor advies, maar daar bleef het bij. Merel durfde de eerste avond niet te gaan kijken. Ik ben wel gegaan, maar ben pas op het laatste moment – toen het zaallicht al uit was – op de trap van het balkon gaan zitten. Toen het publiek na een kwartier al voor de zoveelste keer dubbel hing van het lachen, zakten mijn zenuwen. In de pauze heb ik Merel gebeld om te zeggen dat ze meteen moest komen, omdat het TOP was. Niet in het minst omdat Paul Haenen als aangever een meester was!" Bron: Mary Dresselhuys. De Grande Dame van het Nederlandse toneel, Tonko Dop en Hilde Scholten (Terra Lannoo 2005).

Duur fragment: 7.00 minuten

Bron beeldmateriaal: Joop van den Ende Theaterproducties, 1997

Mary Dresselhuys in Een bijzonder prettig vergezicht (1988)

Over dit fragment: Op aanraden van dochter Petra Laseur schrijft Paul Haenen, in opdracht van Joop van den Ende en ter gelegenheid van Mary Dresselhuys’ tachtigste verjaardag, een toneelstuk voor moeder en dochter: de tragi-komedie Een bijzonder prettig vergezicht. De rol van de enige man in het stuk wordt vertolkt door Leen Jongewaard, en Berend Boudewijn is verantwoordelijk voor de regie.

Duur fragment: 3.30 minuten

Bron beeldmateriaal: Joop van den Ende Theaterprodukties, 1988

Interview Mary Dresselhuys door Paul Haenen (1988)

Over dit fragment: In 1988 maakt Paul Haenen voor de KRO het programma Paul Haenen vraagt Mary Dresselhuys. Het interview vindt plaats bij Mary Dresselhuys thuis en ze spreken over het verloop van haar carrière, haar talent, haar huwelijk met en scheiding van Cees Laseur, haar slechte eigenschappen (ze is niet tactvol), de dood van collega's en haar man Adriaan (Jons) Viruly, doodgaan en euthanasie.

In dit fragment vertelt Dresselhuys over haar beginjaren bij het gezelschap van Cor van de Lugt Melsert in Rotterdam en de figurantenrol in Julius Caesar waarmee ze een goede kritiek in de pers kreeg.

Duur fragment: 2.30 minuten

Bron beeldmateriaal: KRO


Mary Dresselhuys in Hoog Tijd (1992)

Over dit fragment: Samen met John Kraaijkamp sr. speelt Mary Dresselhuys in 1992 in Hoog tijd van Tom Cole. Het is een Joop van den Ende Theaterproductie, geregisseerd door Shireen Strooker, die goede herinneringen aan Mary bewaart: "Toen ik met haar werkte aan Hoog tijd klaagde ze nooit ergens over. Een elf was het. We hebben die voorstelling toch 210 keer gespeeld, wat best veel is voor iemand van die leeftijd. De mooiste herinneringen komen nu boven." (bron: Telegraaf, 21 mei 2004)

Duur fragment: 6.20 minuten

Bron videomateriaal: dvd-serie Allemaal Theater, een productie van IdtV-DITS voor de VandenEnde Foundation in coproductie met de AVRO.

Mary Dresselhuys in Slippers (1973)

Over dit fragment: Slippers van Alan Ayckbourn gaat op 16 oktober 1973 in première. Het is een vrije productie van Joop van den Ende Theaterproducties. De KRO maakt een televisieregistratie. Met dit stuk neemt de jarenlange verbintenis tussen Mary Dresselhuys en Joop van den Ende een aanvang. Toneelgroep Centrum had het stuk al eerder in 1967 gebracht. Ook toen speelde Mary de rol van Sheila.

Duur fragment: 4.16 minuten.

Bron videomateriaal: dvd-serie Allemaal Theater, een productie van IdtV-DITS voor de VandenEnde Foundation in coproductie met de AVRO.

Mary Dresselhuys in De man, de vrouw en de moord (1963)

Over dit fragment: De man, de vrouw en de moord van André Roussin gaat op 2 juni 1955 in de Amsterdamse Stadsschouwburg in première. Mary Dresselhuys en Ko van Dijk spelen de hoofdrol. Guus Oster en Han Bentz van den Berg, de leiders Nederlandse Comedie, zien in eerste instantie geen brood in dit ‘schandalige stuk’, maar ze laten zich overhalen door een geestdriftige Mary Dresselhuys. De man, de vrouw en de moord wordt een ongekend succes en beleeft – met reprise en al – meer dan 200 voorstellingen. De AVRO maakt in 1963 een televisieregistratie.

Duur fragment: 6 minuten.

Korte inhoud: Arlette (gespeeld door Mary Dresselhuys) is anderhalf jaar geleden getrouwd met Sebastiaan (gespeeld door Ko van Dijk). Haar broer Kiki had voor hun huwelijk gezien dat Sebastiaan een enorm bedrag gewonnen had bij de wedrennen en Arlette is dol op geld. Bovendien was Kiki erachter gekomen, dat Sebastiaan aan een ongeneeslijke leverziekte leed, waaraan hij binnen het half jaar zou sterven, dus wat stond een huwelijk in de weg? Wonderlijk genoeg knapt Sebastiaan zienderogen op. Voor Arlette is deze ontwikkeling een grote tegenslag. Als Kiki, die een jaar gevangenisstraf heeft uitgezeten, komt informeren hoe het staat met de erfenis, onthult Arlette dat de uitstekende gezondheidstoestand van haar man noopt tot een gewelddadig ingrijpen. Hiervoor heeft zij Percier, een oude bookmaker, uitgenodigd. Hij zal Sebastiaan, die iedere dag op een stil plekje gaat vissen, in het water duwen. In dit fragment is te zien hoe Sebastiaan onverwacht terugkomt van het vissen.

Bron videomateriaal: dvd-serie Allemaal Theater, een productie van IdtV-DITS voor de VandenEnde Foundation in coproductie met de AVRO.

Mary Dresselhuys in Nina (1960)

Over dit fragment: Nina van André Roussin is het stuk waarmee de Nederlandse Comedie op 31 augustus 1950 officieel van start gaat. Mary Dresselhuys heeft het stuk naar het Nederlands vertaald en speelt de titelrol. In 1959 wordt het stuk opnieuw door de Nederlandse Comedie gespeeld en in 1960 wordt door de AVRO een televisieregistratie gemaakt.

Duur fragment: 3 minuten

Bron videomateriaal: dvd-serie Allemaal Theater, een productie van IdtV-DITS voor de VandenEnde Foundation in coproductie met de AVRO.


Mary Dresselhuys over toneelspelen (1988)

Over dit fragment: Dit is een fragment van een reportage over de glorietijd van de Nederlandse Comedie in de Amsterdamse Stadsschouwburg in de naoorlogse jaren tijdens de wederopbouw. Een voorbeeld van één van de vele succesvolle stukken uit die jaren is De man, de vrouw en de moord uit 1955. Mary Dresselhuys en Ko van Dijk spelen de hoofdrollen. Het stuk werd door Fons Rademakers geregisseerd. Te zien is een fragment van de televisieregistratie uit 1963 van dit toneelstuk. Daarna komt Mary Dresselhuys (in een interview uit 1988) aan het woord over de magie van het toneel en de essentie van het spelen. Dit fragment eindigt met een filmpje waarin te zien is hoe de verschillende acteurs (Ko van Dijk, Mary Dresselhuys en Ramses Shaffy) van de Nederlandse Comedie bij de stadsschouwburg arriveren.

Duur fragment: 2.30 minuten

Bron videomateriaal: dvd-serie Allemaal Theater, een productie van IdtV-DITS voor de VandenEnde Foundation in coproductie met de AVRO.