Mary Dresselhuys: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Mary Dresselhuys. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Mary Dresselhuys:


Repertoire

In haar 97 levensjaren speelde Mary Dresselhuys circa 150 rollen, voornamelijk op het toneel, soms voor televisie of film. Van circa 125 stukken waarin zij heeft gespeeld, is informatie beschikbaar, verzameld door Hilde Scholten in het boek Mary Dresselhuys. De Grande Dame van het Nederlandse toneel . (Terra Lannoo / 2005).

U vindt deze stukken, met de dag van de première, de naam van de regisseur, de naam van het gezelschap, de rol die Mary Dresselhuys speelde en de namen van de andere acteurs in het onderstaande overzicht.

Ontwerp voor een hooffddeksel voor Mary Dresselhuys als Maggie in Wat iedere vrouw wel weet, Comedia 1949. Ontwerp: Constance Wibaut. Collectie TIN. Kostuumontwerp voor Mary Dresselhuys als de Gravin in De repetitie of de liefde gestraft, De Nederlandse Comedie 1955. Ontwerp: Friso Wiegersma. Collectie TIN. Kostuumontwerp voor Mary Dresselhuys als Cyprienne in Cyprienne, De Nederlandse Comedie 1960. Ontwerp: Harry Wich. Collectie TIN.

Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel (1929-1931)

Mary Dresselhuys en Jan van Ees in Men trouwt geen meisjes zonder geld, 1929. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

In mei 1929 doet Mary Dresselhuys met goed gevolg eindexamen aan de Toneelschool in Amsterdam. Cor van der Lugt Melsert biedt haar en haar vriend Joan Remmelts gelegenheid te auditeren bij het Rotterdamsch Hofstadtooneel. Mary en Joan Remmelts krijgen beiden een contract. In december van ditzelfde jaar trouwen ze met elkaar, op de 24e, 'de goedkoopste trouwdag van het jaar'.

Lees meer: Mary Dresselhuys: Repertoire - Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel

Centraal Tooneel (1931-1944)

Joan Remmelts en Mary Dresselhuys in "De gouden kooi", 1933. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Op zoek naar grotere rollen en naar een gezelschap dat in Amsterdam gevestigd is, maken Mary Dresselhuys en haar echtgenoot Joan Remmelts in het najaar van 1931 de overstap naar het Centraal Tooneel in Amsterdam. In 1932 wordt Cees Laseur directeur van het gezelschap dat gespecialiseerd is in society stukken en Franse komedies.

Lees meer: Mary Dresselhuys: Repertoire - Centraal Tooneel

Comedia (1945-1950)

Mary Dresselhuys in Weekend in Californië, Toneelgroep Comedia 1945. Foto: E. van Wijk. Collectie TIN.

In 1945 speelt Mary Dresselhuys haar eerste rol bij Comedia, de voorloper van de Nederlandse Comedie. Met toneelgroep Comedia doet ze in 1949 Curaçao aan voor een serie voorstellingen van Candida (Candide van Shaw) en Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet (Blithe Spirit van Coward).


Lees meer: Mary Dresselhuys: Repertoire - Comedia

Nederlandse Comedie (1950-1967)

Mary Dresselhuys in De Botteriken, De Nederlandse Comedie 1963. Foto: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

Vanuit voorloper Comedia wordt in 1950 de Nederlandse Comedie in Amsterdam opgericht. Met Nina van André Roussin gaat de Nederlandse Comedie op 31 augustus 1950 officieel van start, waarbij de hoofdrol gespeeld wordt door Mary Dresselhuys. Het gezelschap staat onder leiding van Han Bentz van den Berg, Johan de Meester en Guus Oster.


Lees meer: Mary Dresselhuys: Repertoire - Nederlandse Comedie

Ensemble (1963-1966)

Sigrid Koetse en Mary Dresselhuys in Hooikoorts, een productie van Ensemble (1965). Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Tijdens haar laatste jaren bij de [Nederlandse Comedie wordt Mary Dresselhuys geregeld 'uitgeleend' aan theater- en televisiegezelschap Ensemble, onder leiding van Karl Guttmann. Dresselhuys speelt in vier stukken van Ensemble.


Lees meer: Mary Dresselhuys: Repertoire - Ensemble

Joop van den Ende Theaterproducties (1973-1993)

Mary Dresselhuys en Jeroen Krabbé in De mandarijnenkamer, Joop van den Ende Theaterproducties 1976. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Acteur Jeroen Krabbé zorgt ervoor dat Joop van den Ende begin jaren zeventig contact opneemt met Mary Dresselhuys. Het is het begin van een jarenlange samenwerking. Slippers van Alan Ayckbourn is in 1973 de eerste productie waarin ze samenwerken. De verbintenis is vruchtbaar en ze verliezen elkaar zowel zakelijk als privé niet meer uit het oog. Naast het spelen van vele rollen, kiest Dresselhuys regelmatig de te spelen stukken uit en vertaalt ze ze, indien nodig, naar het Nederlands.

Lees meer: Mary Dresselhuys: Repertoire - Joop van den Ende Theaterproducties

Diversen

Guus Hermus en Mary Dresselhuys in Slippers, 1967. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Tussen de rollen die Mary Dresselhuys speelde bij vaste gezelschappen als het Centraal Tooneel of de Nederlandse Comedie, werd ze soms uitgeleend aan een ander gezelschap. Ook wanneer Dresselhuys zich in een overgangsfase tussen twee gezelschappen bevond, speelde ze soms één of twee maal bij een ander gezelschap of in een vrije productie. Hier vindt u negen voorbeelden van rollen in dergelijke voorstellingen.

Lees meer: Mary Dresselhuys: Repertoire - Diversen

Films (1935, 1958, 1983 en 1991)

In 1935 wordt Mary Dresselhuys voor het eerst gevraagd om een hoofdrol te spelen in een film: De Kribbebijter. Regisseur Herman Kösterlitz laat zich na een proefopname echter tegenover Dresselhuys ontvallen: "Leider gnädige Frau, sind Sie nicht zu fotografieren". Daarmee is het vonnis getekend en wordt de actrice verzocht de hoofdrol terug te geven.

Lees meer: Mary Dresselhuys: Repertoire - Films