Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

[[:Category:Instudering Wilgenburg, Margot van|

Biografie

Margot van Wilgenburg, ook Greet van Wilgenburg was een Nederlandse danseres, choreograaf en balletmeester met een carrière in de danswereld van ruim twintig jaar.

Zij was in 1939 leerling van Rini Hopman en in de periode 1939- 1945 bij Gertrud Leistikow. Direct na WOII was zij een van de dansers in de voorstellingen van Ballet Studio 1945, dat werd opgericht door Sonia Gaskell. Zij vertrok daarna naar Parijs waar zij haar ballet-studie vervolmaakte en danste na terugkeer in de periode 1948/51 bij het Scapino Ballet en aansluitend tot 1958 bij het Ballet van de Nederlandse Opera. Vervolgens werd zij in het aansluitende seizoen bij dit gezelschap balletmeester en leidster van dansers die in de voorstellingen van De Nederlands(ch)e Opera werkten. Een functie die zij behield bij het Amsterdams Ballet onder leiding van Mascha ter Weeme na de fusie van het Ballet van de Nederlandse Opera met het Ballet der Lage Landen en de daarop volgende fusie in 1961met het Nederlands Ballet tot Het Nationale Ballet, onder leiding van Sonia Gaskell en Mascha ter Weeme gezamenlijk.

Zo was zij weer terug bij Sonia Gaskell, waar haar professionele danscarrière in 1945 was begonnen. Na het vertrek van Mascha ter Weeme als mede artistiek leider, bleef Margot van Wilgenburg de eerst verantwoordelijke voor de medewerkingen van groep dansers van Het Nationale Ballet die specifiek voor de voorstellingen van de Stichting de Nederlandsche Opera werden ingezet. Zij maakte in die periode ook diverse choreografieën. Na 1965 veranderde dit operagezelschap van structuur, waardoor de inzet van dansers voor de opera minder continu werd en dit ook invloed had op de positie van Margot. In het overleg over de verandering van haar positie ontstond een arbeidsconflict, wat haar deed besluiten het gezelschap en haar carrière in de danswereld vaarwel te zeggen in 1966.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan met een choreografie van haar, alsmede naar haar overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Bastien und Bastienne - Stichting De Nederlandse Opera - 1955-03-25
François Villon - Stichting De Nederlandse Opera - 1958-06-15
Die Fledermaus - De Nederlandsche Opera (gevestigd te Amsterdam) - 1958-10-17
L'italiana in Algeri - De Nederlandsche Opera (gevestigd te Amsterdam) - 1959-04-23
Jenufa - De Nederlandsche Opera (gevestigd te Amsterdam) - 1960-06-28
Carmen - Stichting De Nederlandse Opera - 1960-11-18
La forza del destino - De Nederlandsche Opera (gevestigd te Amsterdam) - 1962-07-05
De vier huistirannen - Stichting De Nederlandse Opera - 1963-10-18
La forza del destino - Stichting De Nederlandse Opera - 1964-01-30
Droom van een midzomernacht - De Haagsche Comedie - 1966-02-17
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen waarin zij zelf is opgetreden
  • Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de instudering door haar

Benesh notatie

Bijzonder ook was haar interesse in het Benesh dansnotatie-systeem van het Engelse echtpaar Joan en Rudolf Benesh, toen dit nog in ontwikkeling was. In 1956 wordt zij door hen gecertificeerd voor gebruik van dit systeem voor het noteren van solowerk. Niettemin zijn in haar nalatenschap diverse partituren van complete balletten teruggevonden, waaronder van de Belgische danser en choreograaf Robert Kaesen, later mede-artistiek leider van Het Nationale Ballet. Vóór haar vertrek bij het gezelschap nam zij het initiatief om aan Joan Benesh te verzoeken iemand te vinden die haar pionierswerk in Nederland zou kunnen voortzetten. Deze nam vervolgens persoonlijk contact op met Sonia Gaskell en stelde haar voor de Engelse danseres en tevens gecertificeerde Benesh notator Wendy Vincent Smith daarvoor in dienst te nemen.

Beeldend kunstenaar

Na haar danscarrière ontwikkelde Margot zich als een vooraanstaand beeldhouwster en ging zij door haar huwelijk met de Nederlandse architect Piet Zanstra de naam van haar echtgenoot gebruiken. Zij werd derhalve als beeldend kunstenaar bekend met de naam Margot Zanstra.

Trivia

Als danseres gebruikte Margot van Wilgenburg diverse schijfwijzen van haar voornaam: Margreet (o.a.Ballet NO), Greet (o.a. Studio '45) en Greetje.

Bronnen