De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Nederlands(ch)e Opera)
Ga naar: navigatie, zoeken

Affiche François Villon - Stichting De Nederlandse Opera - 1958-06-15.jpg


Affiche van Stichting De Nederlands(ch)e Opera, 1958. Ontwerp: Nicolaas Wijnberg.


Informatie

Stichting De Nederlandse Opera was een Nederlands operagezelschap dat bestond in de periode 1946/1965. Tot en met seizoen 1959/60 presenteerde het gezelschap zich als De Nederlandsche Opera. Vanaf seizoen 1960/61 ging het gezelschap verder als De Nederlandse Opera. Het gezelschap beschikte over een eigen koor, orkest en een vast ensemble van solisten. De organisatie kon ook beschikken over een een eigen balletensemble onder de naam Ballet van de Nederlandse Opera tot dit ensemble in 1959 fuseerde met Het Nederlands Ballet en onder de naam Amsterdams Ballet zelfstandig werd.

Onder de formele naam van het gezelschap zijn het merendeel van de voorstellingen geregistreerd in de Productiedatabase en een kleiner aantal onder de aanduiding De Nederlandsche Opera (gevestigd te Amsterdam).

Direct na de Tweede Wereldoorlog in 1946, werd het gezelschap opgericht, kort nadat de Nederlandse overheid voor het eerst in de geschiedenis de podiumkunsten structureel was gaan subsidiëren. Vaste speelplaats was de Stadsschouwburg in Amsterdam.

In 1965 werd Stichting De Nederlandse Opera opgevolgd door De Nederlandse Operastichting die heeft bestaan in de periode 1965-1985. Tegelijkertijd verandert het van een repertoire gezelschap met een vast ensemble, in een zogenaamd stagionegezelschap: voor iedere productie worden andere solisten en een ander artistiek team aangetrokken.

Na de verhuizing naar het nieuw gebouwde Muziektheater, in 1986, wordt het gezelschap De Nederlandse Opera (DNO) genoemd en is het naast Het Nationale Ballet vaste bespeler van Het Muziektheater. Op 1 januari 2013 is de De Nederlandse Opera samen met Het Nationale Ballet en Het Muziektheater, Amsterdam gefuseerd tot één Stichting. Sinds 17 februari 2014 presenteren zij zich gezamenlijk als Nationale Opera & Ballet en worden de operaproducties geproduceerd onder naam De Nationale Opera.

NB. in de jaren 1939-1941 heeft ook operagezelschap bestaan onder de naam Nederlandsche Opera-Stichting

Premières nieuwe producties

Een overzicht van premières van nieuwe producties onder de naam Stichting De Nederlandse Opera, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem een overzicht van premières van nieuwe producties onder de naam De Nederlandsche Opera, gevestigd te Amsterdam, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen

Zie ook