Fryske Toaniel Stifting Tryater
Naam | Fryske Toaniel Stifting Tryater |
---|---|
Latere naam | Tryater |
Opgericht | 1965 |
Genre | Toneel |
Website |
Informatie
Fryske Toaniel Stifting Tryater, kortweg Tryater, is een Nederlands Friestalig toneelgezelschap dat werd opgericht in 1965.
Tryater staat inmiddels al ruim vijf en veertig jaar in het hart van het culturele leven in Fryslân. Het is een uniek regionaal gezelschap met zo’n vijftien grote en kleine producties, meer dan 500 voorstellingen en meer dan 50.000 toeschouwers in een seizoen. Tryater heeft een enorm netwerk van speelplekken in de hele provincie. Voor de reisvoorstellingen, het jeugdtheater, de onderwijstheaterprojecten, het locatietheater, de familievoorstellingen, de eigen huisproducties en de projecten op maat.
Geschiedenis
In 1965 werd de Fryske Toanielstifting opgericht. In 2015 bestaat Tryater 50! jaar. Daarmee is het gezelschap een van de oudsten van het land. Tegenwoordig speelt Tryater overal en voor iedereen. In het Fries en in andere talen, in theaterzalen, dorpshuizen, scholen, op locatie en in ons eigen gebouw. Meer dan 500 voorstellingen per jaar, voor zo’n 50.000 kinderen, jongeren en volwassenen. Elke keer weer uniek door de combinatie van taal, locatie en repertoire. Regionaal, nationaal en internationaal. Tryater is het meest veelzijdige theatergezelschap van Nederland
In 1963 werd op initiatief van het Frysk Nasionael Boun voor het eerst een stuk uit het wereldrepertoire in het Fries gespeeld. Het ging om In slet fan tsien dollar, een stuk van J.P. Sartre, in de vertaling van A. Wadman. Door semi-professionele en betere amateurspelers onder de professionele regie van Pyt van der Zee. Na het succes werden er nog twee stukken op dezelfde basis gespeeld en in '65 werd de "Fryske Toanielstifting" een feit.
De eerste artistiek leider, Cees Stam, bleef niet lang. Hij werd in 1976 opgevolgd door Pyt van der Zee, die al regisseur van het eerste uur was. Onder de leiding van Pyt van der Zee groeide Tryater uit van productiekern tot een volwaardig toneelgezelschap. Een ploeg van 13 spelers kreeg twee jaar lang een intensieve opleiding. In 1980 werd Thom van der Goot artistiek leider. Het aantal opvoeringen ging omhoog van zo'n 100 naar 250, het aantal producties van drie naar vijf per jaar. Het gezelschap bouwde een bestand op van 80 zalen waarin kon worden gespeeld, met een speelvlak van minstens zes bij vier meter. Toen in 1985 Tryater de Rijkserkenning kreeg, waar het 20 jaar lang naar had gestreefd, was het fundament gelegd van het Tryater zoals het nu is.
Voorstellingen
Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase
- Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
Bronnen