Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gräfin Mariza - Emmerich Kálmán

(Aantal:0)
Unknown.png

Overige inspiratiebronnenLe roman d’un jeune homme pauvre van Octave Feuillet
Libretto (met teksten van)Julius Brammer, Alfred Grünwald
ComponistEmmerich Kálmán
Wereldpremière op28 februari 1924
Wereldpremière teTheater an der Wien, Wenen
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Plaats: Hongarije: het landhuis en landgoed van de gravin Maritza Tijd: rond 1920.

Manja, het zigeunermeisje, flirt met de nieuw aangestelde deurwaarder, Béla Törek. Voor niemand bekend, is Törek in feite de verarmde graaf Tassilo, die de kost wil verdienen en wat geld opzij wil zetten voor de bruidsschat van zijn zus Lisa. De gravin Maritza, een jonge weduwe, arriveert onverwachts op het landgoed om haar verloving te vieren. Deze 'verloving' is echter nogal fictief; een uitvinding bedoeld om haar talrijke volgers af te schrikken. De naam die ze heeft gekozen voor haar minnaar, gebaseerd op haar herinnering aan Strauss' operette The Gypsy Baron, is baron Koloman Zsupán. Echter, onder Maritza's gasten, tot afschuw van Tassilo, is Lisa, die hij instrueert om hun relatie en zijn identiteit strikt geheim te houden. Maritza schaamt zich ook als een echte Koloman Zsupán opduikt, nadat ze een aankondiging van zijn 'verloving' in de pers heeft gezien.

Tassilo wordt gehoord door de gasten die een lucht "Komm, Zigány" ("Kom, zigeuners!") zingen, die hij eindigt met een czardas. Maritza beveelt hem het te herhalen; hij weigert, en de boze gravin kondigt aan dat hij is ontslagen. Manja voorspelt dat The Countess heel gelukkig zal zijn in de liefde. "Een maan zal over deze aarde gaan en Maritza zal haar geluk vinden", zingt ze. Maritza besluit daarom op haar landgoed te blijven. Ze houdt Tassilo tegen om weg te gaan en verontschuldigt zich.

Zsupan heeft inmiddels besloten dat hij Lisa verkiest boven Maritza, terwijl Maritza zich steeds meer aangetrokken voelt tot Tassilo. De bejaarde Lothario Populescu onthult echter de identiteit van Maritza Tassilo en beweert bovendien dat Lisa zijn vriendin is. Maritza in een opperste bui beledigt Tassilo, die verklaart dat hij zal vertrekken. Maar voordat hij gaat, schrijft de berouwvolle Maritza hem een ​​'referentie' die in feite een huwelijksaanzoek is. De operette eindigt met Maritza en Tassilo, en Zsupan en Lisa, verloofd.

Verdere informatie

Gravin Maritza is een Duitstalige operette in drie bedrijven van Emmerich Kálmán, op een libretto van Julius Brammer en Alfred Grünwald, gebaseerd op Le roman d’un jeune homme pauvre van Octave Feuillet.

Wereldpremière 28 februari 1924, Theater an der Wien, Wenen.

Zie verder de door Google uit het Engels naar het Nederlands vertaalde Wikipedia.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Gräfin Mariza '