Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Fred Delfgaauw (1960) is een Nederlandse poppenspeler en acteur. Tot 1984 speelde hij ad hoc bij diverse theatergezelschappen, zoals Splien, de Haagse Comedie en de Zoetermeerse Komedie. In 1984 richtte hij Studio Peer op. Hij bewerkte klassieke theaterstukken van onder anderen William Shakespeare, Henrik Ibsen en Samuel Beckett en maakte ze speelbaar voor één persoon. Hij ontwikkelde zich als acteur en door de combinatie met zijn talent als beeldend theatermaker nam hij vrij snel een bijzondere plaats in. Zijn voorstellingen bleken, onder meer door hun magie en sterk visuele eigenschappen, geschikt voor een breed publiek.

In 1986 ontving hij een Nederlandse theateronderscheiding: de Hans Snoekprijs voor zijn voorstelling Weg van Waan (De Storm van William Shakespeare). Voorstellingen zoals Weg van Waan en Wolkenjas (Peer Gynt van Henrik Ibsen) werden meer dan 500 keer gespeeld in Nederland en België. De voorstellingen Droom (Macbeth van William Shakespeare) en Raam zonder Uitzicht (Eindspel van Samuel Beckett) zijn veel te zien geweest in diverse Europese landen. De laatstgenoemde voorstelling werd in 1990 genomineerd voor de Hans Snoekprijs.

In 1990 brengt Delfgaauw Mozart, zijn eerste voorstelling voor volwassenen, welke zo goed is ontvangen, dat hij in 1997 weer is hernomen in een nieuwe bewerking. Vanaf Mozart stopt Delfgaauw met het maken van producties voor kinderen. In december 1991 is De Terugreis in première gegaan. Daarin speelt hij een man die, na de dood van zijn vader, terugkeert naar zijn ouderlijk huis om de woning op te ruimen. Hij dwaalt door de vertrekken en maakt zo de terugreis naar zijn jeugd en naar de periode kort voor zijn vaders dood.

In 1992 komt van Theater Malpertuis uit België de uitnodiging voor een regie van de bewerking die hij van Shakespeare's King Lear heeft gemaakt. Anderhalve week voor de première komt de hoofdrolspeler Dries Wieme door een auto-ongeval om het leven. Delfgaauw besluit na zoveel jaren intensieve arbeid een pas op de plaats te maken en een periode van rust in te lassen. Hij is anderhalf jaar niet meer in het theater te zien. Het weerzien met het publiek komt in 1994, alsnog met King Lear maar dan als solovoorstelling waarin Delfgaauw de koning en de Nar vertolkt in Vorst aan de Grond.

In zijn inmiddels loopbaan heeft Delfgaauw mooie monologen en dialogen geschreven. In de jubileumvoorstelling Momenten (1996) breekt hij met 'de vierde wand' in het theater, die staat voor het publiek in de zaal, en flirt zelfs met het cabaret. Momenten is een doorbraak: het publiek komt veelal in groten getale naar de voorstelling. Aan het einde van datzelfde seizoen 96/97 stond de reeds eerder vermelde reprise van Mozart op het repertoire. Daarmee won hij onder meer de publieksprijs in Zevenaar en de monologen serie in Heerlen.

Vanaf november 1997 speelt Fred de productie 't Gelag , waarin een zoon van een kroegbaas in het voormalige café denkbeeldig een dialoog aangaat met zijn klanten. 'T Gelag is wegens groot succes geprolongeerd tot april 1999 en werd finalist bij de Toneelpublieksprijs 1999.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
De wolkenjas - Studio Peer - 1982-10-01
Weg van Waan - Studio Peer - 1985-11-03
Droom - Studio Peer - 1987-06-06
Raam zonder uitzicht - Studio Peer - 1988-06-25
Mozart - Fred Delfgaauw - 1990-09-18
De terugreis - Studio Peer - 1991-12-20
Vorst aan de grond - Studio Peer - 1994-10-01
Momenten - Studio Peer - 1996-02-09
't Gelag - Fred Delfgaauw - 1997-12-18
Don Q - Fred Delfgaauw - 2000-02-05
Kronkels - Fred Delfgaauw - 2002-12-19
Minder is meer - Fred Delfgaauw - 2006-02-25
Koffiehuis De Ooievaar - Fred Delfgaauw - 2007-09-20
De nachclub - Sjaak Bral - 2010-04-18
Vliegen met één vleugel - Fred Delfgaauw - 2011-10-02
De verteller - Fred Delfgaauw - 2013-09-21
Wachtkamer van de liefde - Fred Delfgaauw - 2014-09-06
Paradijsvogels - Fred Delfgaauw - 2018-02-26
Loena's sterrennacht - Eva van den Bosch - 2018-10-21
King Lear - Kik Productions - 2020-01-20
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen in een regie van hem
  • Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur
  • Idem voor de kostuums
  • Idem voor het licht
  • Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken
  • Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Theatermaker

Vanaf 1986 houdt Fred Delfgaauw zich steeds vaker bezig met stemmenwerk. Via grote internationale castingbureaus als Multi Voice en Euro Voice wordt zijn stemtalent gebruikt voor radio en televisiecommercials. Verder is zijn stem steeds vaker te horen als commentator en bij de tekenfilms van Walt Disney. Zo was hij de Nederlandse stem voor onder anderen Robin Williams (de geest uit Aladin), Jim Carrey (The Mask), Woody Allen (Antz). De inkomsten uit deze activiteiten doneert hij volledig aan zijn stichting om hiermee uiteindelijk een droom te verwezenlijken; een theater te bouwen zonder subsidie of schulden.

Op 1 september 1998 heeft Delfgaauw onder grote belangstelling zijn theater Peeriscoop, een middelgroot theater, gesitueerd in het centrum van Gorinchem. Onder anderen Herman van Veen en Herman Finkers traden tijdens de opening op, om hulde te brengen aan Delfgaauw's initiatief een vrijplaats te creëren voor theatermakers en voor Fred Delfgaauw zelf. Delfgaauw speelde ook een rol (van Koning Halewijn) in Herman van Veen's film Nachtvlinder, die in augustus 1999 uitkwam.

Met de totstandkoming van theater Peeriscoop veroorzaakt Delfgaauw grote bewegingen. Zowel artiesten uit het hele land als wel het bedrijfsleven maakt maximaal gebruik van het prachtige sfeervolle theater.

Vanaf oktober 1999 is de productie Don Quichot van start gegaan. Geïnspireerd op de vertellingen van Cervantes Don Quichot, maakten Fred Delfgaauw en tekstschrijver Rob Bloemkolk hun eigen, eigenzinnige bewerking. Deze voorstelling is 238 keer gespeeld in alle schouwburgen van Nederland en Vlaanderen. De succesvolle voorstelling wordt afgesloten met een korte tournee door Duitsland. Hier opent zich voor Fred een nieuwe markt.

In december 2002 ging de nieuwe voorstelling Kronkels in première. Theatrale hoogstandjes, magische humor en uit het leven gegrepen onwerkelijkheid zoals we dat van Delfgaauw gewend zijn. Een voorstelling die geïnspireerd is op het leven en werk van Simon Carmiggelt. Deze voorstelling werd eveneens met groot enthousiasme ontvangen en is gespeeld tot het einde seizoen 2004.

Op 23 oktober 2004 is wederom de voorstelling Mozart in première gegaan, in een bewerkte versie, waarin Delfgaauw zich ontpopt als raadsman van Antonio Salieri. Deze tijdgenoot van Wolfgang Amadeus Mozart was hofcomponist en werd ervan beschuldigd Mozart vergiftigd te hebben. Een duel tussen manipulaties, maskers, stemmen, boze tongen en muziek.

Weer is het publiek onder de indruk van deze versie van de voorstelling Mozart. Op 27 juni 2005 wordt in de Stadsschouwburg te Amsterdam de voorstelling Mozart uitgeroepen tot winnaar van de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs 2004-2005. Na twee stemrondes had het Nederlandse toneelpubliek haar keuze gemaakt en eindelijk de erkenning gegeven die het werk van Fred Delfgaauw verdient: "De prijs recht uit de zaal".

De voorstelling Mozart wordt tot eind 2005 in de theater in Nederland en België gespeeld.

Minder is Meer

Een speciaal jaar breekt aan. In 2006 staat Fred Delfgaauw 25 jaar op de planken. Op zaterdag 25 februari 2006 gaat de nieuwe jubileumvoorstelling Minder is Meer in première in Schouwburg De Meerse in Hoofddorp. "Is het niet de droom van iedere kunstenaar om met zo min mogelijk zoveel mogelijk te zeggen" In Minder is Meer laat Fred Delfgaauw zich inspireren door de meest simpele en toch indrukwekkendste momenten van 25 jaar uniek theater.In dit speciale programma onder andere: De hilarische baby, de mannen aan de bar, de meesterlijke doktoren, het schitterende sprookje en zijn onnavolgbare stemmenspel. Samen met regieadviezen van Karel de Rooij (Mini & Maxi) is gezocht naar de perfecte eenvoud waardoor Fred Delfgaauw, theatermaker en vertelkunstenaar, zichtbaarder wordt dan ooit.

Voor zijn jubileum heeft Fred Delfgaauw zijn werk ook op schrift samengesteld in de vorm van een boek met de gelijknamige titel Minder is Meer. Het jubileumboek staat boordevol prachtige foto's van zijn meest recente én voormalige grote voorstellingen, aangevuld met enkele van zijn Pleidooien welke maandelijks gepubliceerd worden in onder andere de Volkskrant, Trouw en NRC. Na de voorstellingen wordt het boek te koop aangeboden en vindt gretig aftrek bij het publiek. Een mooie herinnering aan Fred Delfgaauw, 25 jaar theatermaker.

Het jubileumjaar 2006 is nog maar net begonnen als op 14 maart 2006 Fred Delfgaauw voor de derde keer wordt genomineerd voor de Toneelpublieksprijs, welke hij in 2005 met zijn voorstelling Mozart verrassend in de wacht wist te slepen. Ditmaal is de nominatie voor zijn jubileumvoorstelling Minder is Meer.

Koninklijke onderscheiding

Een koninklijke onderscheiding voor theatermaker Fred Delfgaauw op 12 april 2006. Het jubileumjaar van theatermaker Fred Delfgaauw kan niet meer stuk als hij op woensdag 12 april 2006 Ridder in de Orde van Oranje Nassau wordt. Delfgaauw, die in 2006 25 jaar in het vak zit, ontving de koninklijke onderscheiding na zijn voorstelling Minder is meer in Schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem.

Delfgaauw ontving de onderscheiding uit handen van de commissaris van de koningin in Zuid-Holland de heer Jan Franssen. "De onderscheiding is een symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving en zijn niet aflatende inzet om Gorinchem op de culturele kaart van Nederland te zetten", aldus de heer Franssen.

In het nieuwe theaterseizoen 2006-2007 speelt Fred Delfgaauw in november en december 2006, wegens groot succes en vanwege het Mozart jaar, nogmaals enkele voorstellingen Mozart. Op 23 december zal de derniere van Mozart plaatsvinden in Schouwburg De Meerse in Hoofddorp. Verder wordt de voorstelling Minder is Meer in februari en maart 2007 wegens groot succes in reprise genomen.

Na samenwerking in vele regie-projecten voor de Haagse cabaretier Sjaak Bral zal aan het eind van dit seizoen deze samenwerking met Sjaak Bral nog meer tot uiting komen in een gezamenlijke voorstelling Koffiehuis De Ooievaar. Regie is in handen van Aike Dirkzwager. Deze voorstelling is eind april en mei 2007 in de theaters te zien.

Delfgaauw regisseert en speelt zijn eigen theaterstukken, soms alleen, soms met anderen zoals de Haagse komiek Sjaak Bral.

In 2007 - 2009 tourde hij samen met Sjaak Bral met de voorstelling Koffiehuis de Ooievaar door heel Nederland. Het vervolg op deze voorstelling is De Nachclub welke eveneens tot groot succes leidt in de Nederlandse theaters.

Externe links

Bronnen