De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamKarel de Rooij
Geboren18 juli 1946
's-Gravenhage
BeroepKomiek, Acteur

Biografie

Karel de Rooij (18 juli 1946) is een Nederlands kleinkunstenaar. Hij is vooral bekend als Mini uit het cabaretduo Mini & Maxi.

De Rooij is al sinds zijn vijfde bezig met theater. Hij studeerde een klassieke muziekopleiding en speelde trombone en viool. Zijn muzikale kwaliteiten hielpen hem in 1967 door een auditie bij Tom Manders. In de groep jonge talenten die werd gerekruteerd door Dorus zat ook Peter de Jong, met wie hij in 1969 Mini & Maxi zou vormen.

De Rooij en De Jong vergaarden in de jaren zeventig langzaam bekendheid door een groot aantal muzikale en komische televisie-optredens. In 1982 kwamen ze voor het eerst met een avondvullende variétéshow: Sprakeloos. In 1987 is het duo winnaar van de Zilveren Roos van Montreux met de televisieproductie "Het Concert".

Mini & Maxi braken ook internationaal door. Vooral in Duitssprekende landen was het duo populair. Ook traden ze op in onder andere de Verenigde Staten, Rusland en Taiwan. Met verschillende producties werd tot 2003 in de Nederlandse theaters opgetreden. In dat jaar werd de samenwerking voorlopig beëindigd wegens gezondheidsproblemen van De Jong. Vanaf oktober 2006 stonden ze echter opnieuw samen op de bühne in het komische toneelstuk The Sunshine Boys.

Op 2 oktober 1999 werd De Rooij samen met De Jong benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muzikale leiding

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen