De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Jon van Eerd (1960) is een Nederlands acteur, zanger, regisseur en schrijver. Hij studeerde Engelse Taal- en Letterkunde en Theaterwetenschap en begon zijn acteercarrière in Amerika en Engeland in producties als Equus, The Zoo Story, en Death of a Salesman. Hij speelde o.a. in Marat/Sade, en Boeing Boeing en in musicals als Bommel, Titanic, Mamma Mia, La Cage aux Folles en Moeder Ik Wil Bij de Revue. Jon speelde bij Purper en in de Broadway show The World Goes ‘Round, en in eigen komedies zoals De BonBonFabriek, Oranje Boven en Harrie Let Op de Kleintjes. In 2013 vierde hij zijn theaterjubileum met de concerttour Jon en de Jongens.

In 2015 richtte hij samen met zijn echtgenoot Ton Fiere de productiemaatschappij het Pretpakhuis op. Hun eerste productie voor het seizoen 15/16 was Harrie Babba, gevolgd door Harrie Let Op de Kleintjes in 16/17 en Harrie & Eva in 17/18. In 18/19 worden Kunst & Kitsch (Lettice & Lovage; Peter Shaffer) en de nieuwe musical CHARLEY gebracht.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Idem voor het licht

Idem voor de productie

Prijzen en nominaties

In 1982 werd Jon verkozen tot Beste Mannelijke Acteur op het Internationale Feats Festival voor zijn rol in Equus. Voor zijn rollen in There’s No Business, en Nonsens werd hij genomineerd voor een Musical Award. Hij ontving er in totaal vier, een voor zijn rol in La Cage aux Folles en een voor de bewerking van dezelfde musical en een voor de beste hoofdrol in de musical Moeder Ik Wil Bij de Revue. De vierde was voor De Fabeltjeskrant (Beste Musical). Voor La Cage en de Revue ontving hij ook een Musical World Award. Als schrijver ontving hij meerdere nominaties voor de Musical Awards almede voor de Toneelpublieksprijs: o.a. De Fabeltjeskrant, Een Rits te Ver, Oranje Boven, Dubbel Op en De Tante van Charlie. In 2011 ontving hij de Gouden Notenkraker en de Johan Kaart Prijs. In 2012 werd Jon van Eerd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Externe Links

Bronnen