Erik Vos: Repertoire - Regies

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Erik Vos, 1954. Herkomst: Privécollectie.

Eenlevenlangtheater Erik Vos:

Regies

Velen zullen Erik Vos direct associëren met Toneelgroep De Appel, het gezelschap waar hij van 1971 tot 1997 artistiek directeur was. Maar nadat hij in 1955 als eerste student in de richting regie afstudeerde aan de Amsterdamse Toneelschool, ging hij direct als regisseur aan de slag, zowel in binnen- als buitenland. Zes jaar lang was hij verbonden aan jeugdtheatergezelschap Arena. En ook na zijn afscheid van De Appel bleef hij regisseren. Bovendien hield hij het niet bij toneel alleen, hij maakte ook diverse operavoorstellingen. Hieronder vindt u een overzicht van de theater- en operaregies van Erik Vos in Nederland, buiten die van De Appel om.

Foto's

Affiche Schelmenstreken van Scapin, Toneelgroep Arena, 1959. Collectie TIN. De schelmenstreken van Scapin 195259.jpg

Affiche en foto van Mary Wagenaar, Peter van der Linden, Nanni Vermeer in De schelmenstreken van Scapin. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Van de vos Reinaart 108901.jpg Het dansende ezeltje 195206.jpg

Links: Charlie Nalbach, Henk Votel, Betty van Brussel, Diny de Neef, Paul Meyer, Jan Korevaar, Kees Waterbeek, Albert van Vegten, Nanni Vermeer, Joop van der Donk in Van de vos Reinaart. Rechts: Henk Votel, Nanni Vermeer, Diny de Neef in Het dansende ezeltje. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Hoe Jan Klaassen de kous op de kop kreeg 108855.jpg

Scéne uit Hoe Jan Klaassen de kous op de kop kreeg. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

De koopman van Venetië 205079.jpg De wonderbaarlijke uitvinding van professor Filarsky 195218.jpg

Links: Sacco van der Made, Joop van der Donk en Paul Meyer in De koopman van Venetië. Rechts: Joop van der Donk en Kees Waterbeek in De wonderbaarlijke uitvinding van professor Filarsky. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Affiche van De Perzen, 1963. Collectie TIN. De Perzen 108913.jpg

Affiche van De Perzen; Scène uit De Perzen, 1963. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Overzicht regies bij andere gezelschappen dan De Appel

Regies door Erik Vos van voorstellingen van: Toneelgroep Theater, Stichting Nieuw Jeugdtoneel, Toneelgroep Arena, Nieuwe Komedie, Nederlandse Comedie, De Nederlandse Operastichting, Stichting Opera aan het Spui, Nationale Reisopera, Het Nationale Toneel