Erik Vos: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Erik Vos, 1954. Herkomst: Privécollectie.

Eenlevenlangtheater Erik Vos:


Video

Uit de Collectie TIN vindt u hieronder enkele videofragmenten die het vakmanschap van theater- en operaregisseur Erik Vos laten zien.

Mahagonny (1981)

Fragment van: Mahagonny. Opkomst en ondergang. van Toneelgroep De Appel, 1980, regie Erik Vos.

Over dit fragment: Drie criminelen op de vlucht, Weduwe Leokadja Begbick, Drieënigheidsmozes en Willy de procurist kunnen geen kant op... Hun auto is kapot en als ze ergens heen vluchten worden ze waarschijnlijk opgepakt. Ze besluiten een stad te stichten op de plek waar ze zijn gestrand. Het moet een soort paradijs worden, een stad van plezier. Het nieuws verspreidt zich en zo komt ook prostitué Jenny naar de nieuwe stad Mahagonny. In dit fragment zien we Catherine ten Bruggencate, die als Jenny het lied 'Alabama' zingt. Verder met Geert de Jong, Henk Votel, Rein Edzard en Aus Greidanus sr..

Herkomst: VARA

Uitzenddatum: 4 oktober 1981

Lengte fragment: 4 minuten en 33 seconden

Ghetto (1988)

Fragment van Ghetto van Joshua Sobol, Toneelgroep De Appel 1988. Regie Erik Vos.


Over dit fragment: In deze voorstelling zien we de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in het ghetto van het Litouwse Vilna. In het Ghetto is een muziek- en theatergroep met onder andere zangeres Chaja (Heddy Lester) actief. Het leven in het Ghetto wordt steeds meer bepaald door SS officier Kittel (Aus Greidanus sr.). In het fragment zien we hoe Kittel het Ghetto bezoekt en de mensen van de theatergroep intimideert en dwingt te zingen en te dansen.

Herkomst: Omroep: NOS

Uitzenddatum: 4 mei 1988

Lengte fragment: 4 minuten en 42 seconden

Antonius en Cleopatra (1990)

Repetitie van Antonius en Cleopatra, Toneelgroep De Appel 1989. Regie Erik Vos.

Over dit fragment: In dit fragment krijgt u een indruk van de manier waarop Erik Vos werkt tijdens de repetities van een voorstelling, in dit geval Antonius en Cleopatra van Shakespeare met onder anderen Eric Schneider en Geert de Jong. De roeiers in het stuk hebben de muziek apart gerepeteerd en tijdens de repetitie in het fragment, voegt Erik Vos deze samen met het spel van de hoofdrolspelers. We zien hoe dit verloopt en hoe de repetitie na afloop met elkaar besproken wordt.

Herkomst: Fragment uit: Toneel maken, aflevering De tijd is zwanger, NOS

Uitzenddatum: 6 september 1990

Lengte fragment : 5 minuten en 44 seconden

Eric Vos over zijn voorstellingen in Amerika (1993)

Fragmenten van Prometheus Bound (1965, Stanford Repertory Theater (San Francisco) ) en van Collage Hamlet. (1970/71, University Theater of Georgia (Athens, VS).

Over dit fragment: Na zijn succesvolle voorstelling De Perzen vertrok Erik Vos naar Amerika. Hier kreeg hij de kans om een aantal producties te maken. In het fragment een indruk van deze periode en stukjes uit de voorstelling Hamlet.

Herkomst: televisieprogramma "Theatermakers: Erik Vos", Omroep: NOS

Uitzenddatum: 5 november 1993

Lengte fragment: 5 minuten en 51 seconden.

Trilogie van het zomerverblijf (1993)

Fragment van Trilogie van het Zomerverblijf, Toneelgroep De Appel, 1993. Regie Erik Vos.

Over dit fragment: Een stukje uit de documentaire over Erik Vos waarin wordt gesproken over de voorstelling Trilogie van het Zomerverblijf. We zien Aad Greidanus die iets vertelt over het bijzondere van de voorstelling, een fragment uit de voorstelling en beelden van achter de schermen, waarin Erik Vos met een aantal acteurs nog wat regie-aanwijzingen doorspreekt.

Herkomst: televisieprogramma: "Theatermakers: Erik Vos", Omroep: NOS

Uitzenddatum: 5 november 1993

Lengte fragment: 6 minuten en 28 seconden

Dido en Aeneas (1996)

Fragment van Dido en Aeneas, Stichting Opera aan het Spui, 1994. Regie Erik Vos.

Over dit fragment: Aeneas is gevlucht uit Troje en komt terecht in Carthago. Daar wordt hij ontvangen door Koningin Dido. Zij wordt verliefd op hem, maar die liefde wordt verstoord door een wreed plan van een aantal heksen en tovenaressen. Zij doen Aeneas geloven dat hij Cathargo zo snel mogelijk moet verlaten om de stad Rome te stichten. Hij besluit te vertrekken, tot woede van Dido. Als hij bij hun afscheid toch van gedachten wil veranderen, stuurt Dido hem resoluut weg... In dit fragment het slot van deze opera van Henry Purcell. Met Xenia Meijer als Dido en Maarten Koningsberger als Aeneas.

Herkomst: televisieregistratie: "Dido & Aeneas", Omroep: NPS

Uitzenddatum: 10 januari 1996

Lengte fragment: 8 minuten en 28 seconden

Falstaff (2001)

Fragment van Falstaff, Staatsopera van Tatarstan.


Over dit fragment: In dit fragment zien we Erik Vos aan het werk tijdens de repetities voor Falstaff met de Staatsopera van Tatarstan. Een aantal beelden van de repetities en interviews met de solisten. Zij vertellen hoe het is om met Erik Vos te werken en wat er voor hun zo bijzonder en nieuw is aan zijn werkwijze.

Herkomst: NOVA - Tatarstaanse operazangers leren drama van Erik Vos; Omroep: NPS

Uitzenddatum: 9 maart 2001

Lengte fragment: 7 minuten en 28 seconden