Erik Vos: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Erik Vos, 1954. Herkomst: Privécollectie.

Eenlevenlangtheater Erik Vos:

Repertoire

Hieronder vindt u een zo volledig mogelijk overzicht van alle theater- en operaregies van Erik Vos. Ook vindt u een overzicht van de boeken die hij schreef en de radio- en televisieprogramma's waaraan hij zijn medewerking verleende.

Regies

Affiche van De Perzen, 1963. Collectie TIN.

Hier vindt u een overzicht van de voorstellingen die Erik Vos geregisseerd heeft bij andere gezelschappen dan Toneelgroep De Appel, bij ondermeer: Toneelgroep Theater, Stichting Nieuw Jeugdtoneel, Toneelgroep Arena, Nieuwe Komedie, Nederlandse Comedie, De Nederlandse Operastichting, Stichting Opera aan het Spui, Nationale Reisopera, en Het Nationale Toneel.


Lees meer: Erik Vos: Repertoire - Regies

Regies Toneelgroep De Appel

Logo van Toneelgroep De Appel. Ontwerp door Jan Bons.

In de herfst van 1971 richtte Erik Vos samen met de actrices Christine Ewert en Do van Stek en de acteurs Carol Linssen en Peter van der Linden Toneelgroep De Appel op. Volgens de legende gebeurde dat in een appelboomgaard in de Betuwe. Het gezelschap wilde werken vanuit improvisatie en zich richten op de integratie van verschillende kunstvormen, zoals theater, dans en opera.

Lees meer: Erik Vos: Repertoire - Regies Toneelgroep De Appel

Buitenland

Erik Vos bij een repetitie van Prometheus Bound in San Francisco, 1965. Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.

Na het grote succes van de voorstelling De Perzen van Aischylos in 1963 in Carré, lukt het Erik Vos niet om bij een Nederlands gezelschap als regisseur aan de slag te kunnen. Hij gaat dan ook graag in op een uitnodiging uit Amerika om in San Francisco de tragedie Prometheus te ensceneren. Hij neemt zijn gezin mee en ze zullen er twee jaar blijven alvorens terug te keren naar Nederland. Ook na zijn terugkeer zal Vos nog regelmatig in Amerika werken, evenals in Duitsland.

Lees meer: Erik Vos: Repertoire - Buitenland

Televisie

In de catalogus van het Instituut voor Beeld & Geluid, het nationale televisiearchief, zijn (slechts) drie registraties van toneelvoorstellingen, geregisseerd door Erik Vos, terug te vinden.

Daarnaast wordt er wel een twintigtal programma's in het archief bewaard waarin Erik Vos te gast is om over zijn theaterwerk in het algemeen of een specifieke voorstelling te praten. Ook zijn er een aantal documentaires over hem gemaakt. Een overzicht van al deze programma's vindt u hier.

Lees meer: Erik Vos: Repertoire - Televisie

Radio

Hieronder vindt u een overzicht van de radioprogramma's waaraan Erik Vos in de loop der jaren zijn medewerking verleende.

Lees meer: Erik Vos: Repertoire - Radio

Boeken

Naast de verschillende scripts, vaak stukken van Shakespeare die Erik Vos regelmatig vertaalde en bewerkte, is hij ook (co-) auteur van een aantal boeken over theater. Hier vindt u een overzicht daarvan.

Lees meer: Erik Vos: Repertoire - Boeken