De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamAlida Dors
Geboren1977
Amsterdam
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans, Hiphop

Biografie

Alida Dors is een Nederlands danseres en choreografe. Zij was van jongs af aan actief bij verschillende dansgroepjes. In 1999 besloot Alida na het behalen van haar studie Fiscale Economie, een jaar meer te doen met haar talent en te zien wat het haar zou brengen. Vanaf dat moment ontwikkelde Alida zich tot een veelgevraagde danseres en heeft ze bij verscheidene grote sterren op het podium gestaan zoals Eternal, P. Diddy, Usher, Arnhemsgewijs, Ruth Jacott en Gordon en was ze te zien in diverse videoclips, theater- en dansvoorstellingen.

Haar werk is geëngageerd en altijd vertrekkend vanuit het hiphop idioom. Ze viel op door haar eigen stijl en kreeg een meerjarige internationale beurs aangeboden door de Van Den Ende Foundation. In 2009 kon ze voor twee jaar aan de slag met haar onderzoek bij productiehuis MC. Ze is artistiek leider van de naar eigen inzichten opgezette hiphopbeweging Solid Ground Movement. In 2008 ontving Alida de Kunstfactor Award en in 2010 werd ze geselecteerd voor de Blind Date tour. In 2009 heeft ze haar stijl verder kunnen onderzoeken tijdens een zevental internationale residenties in het project Choreoroam aangeboden door Dansateliers, Rotterdam. Ze werkt regelmatig samen met andere choreografen, zoals André Gingras, Krisztina de Châtel en Erik Kaiel. Daarnaast is ze docent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten waar ze lesgeeft in dancefusion en werkt ze met de jongeren van Crosstown III bij Korzo. Ze werkt momenteel als choreograaf bij Korzo en creëerde in 2012 het opvallende stuk Living Apart and Together, dat direct werd geselecteerd voor de Blind Date tour 2013. Alida is genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2012.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Bronnen