De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Korzogevel.jpg

NaamKorzo theater, 's-Gravenhage
PlaatsDen Haag
TypeTheaterzaal
Bouwjaar1913 (als bioscoop met toneelaccomodatie)
Verbouwd in1983
Openingsdatum1984 (als theater)
 Website


Informatie

Het Korzo theater te 's-Gravenhage is een theatergebouw én een productiehuis in Den Haag en dat muziek-, theater- en vooral dansvoorstellingen uit Australië, Azië, Europa, Noord, Zuid- en Midden-Amerika, organiseert en presenteert, alles onder de simpele benaming Korzo.

Voor meer informatie over de dans producties van Korzo, zie Korzo producties en Korzo muziekproducties voor de muziekproducties.

Geschiedenis van het gebouw

Het huidige Korzo (Prinsestraat 40 in Den Haag) werd op 1 oktober 1913 in gebruik genomen als Familie Bioscoop. Sluiting daarvan op 11 september 1925 en wederopening als Trianon Theater op 27 oktober 1925.
Er werden opnieuw films vertoond maar af en toe ook voorstellingen op het toneel aangeboden.
De sluiting van het Trianon Theater volgde op 4 februari 1938.
Een week later (op 11 februari 1938) vond wederopening plaats als bioscoop met de naam Corso . Van 1945 tot en met 1947 was de bioscoop gesloten en daarna gingen de filmvoorstellingen weer door. Vanaf 1959 was een tweede zaal onder de naam Camera in het gebouw in gebruik.

De sluitingsdatum van de beide bioscopen is niet precies terug te vinden.
Na leegstand van ongeveer vier jaar werd het bioscooppand gekraakt door een groep kunstenaars en studenten. In februari 1984 opende op deze plek het Korzo-theater voor experimentele dans en muziek. Men wist door kunstzinnige theateractiviteiten erkenning en vervolgens subsidie's van de Gemmeente Den Haag (en later ook van het Rijk) te verkrijgen.

Ongeveer zestien jaar later had het theater met ruimtegebrek te kampen. Korzo slaagde erin het naastliggende kantoorgebouw en de erachterliggende schuilkerk O.L. Vrouw van Scherpenheuvel te verwerven en na diverse verbouwingen in gebruik te nemen.

Ruimte gebrek, de efficiency en technische kwaliteit van het gebouw bleven echter een punt en vanaf 2003 werden er verdere plannen gemaakt om de kerk af te breken en samen met de andere gebouwdelen tot een complete nieuwbouw te komen. Nadat toenmalige wethouder Jetta Klijnsma het budget van € 4,5 miljoen goedkeurde werden de plannen tot uitvoering gebracht.
In 2008 verhuisde Korzo naar een tijdelijk onderkomen in BINK36.
Op 3 februari 2011 opende Prinses Maxima het vernieuwde complex in de Prinsestraat. De oude glas-in-loodramen van de kerk konden opnieuw gebruikt worden.

Premieres

Een overzcht van de voorstellingen die in het theater in première zijn gegaan.

Een overzicht van de voorstellingen die in het Trianon Theater in première zijn gegaan voor zover geregistreerd in de Productiedatabase en/of de Theaterencyclopedie.

Bronnen