Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Informatie

Campagnebeeld man A5poster JPEG versie EshterNoyons klein.jpg Campagnebeeld vrouw A5poster JPEGversie EstherNoyons klein.jpg

Affiches 2014. Ontwerp Esther Noyons; Foto Annaleen Louwes.

De Nederlandse Dansdagen zijn opgericht door drie ‘partners in dans’: Theater aan het Vrijthof in Maastricht, Directie overleg Dans en NTR Televisie (Destijds NPS). In 1998 bundelden zij hun krachten om de Nederlandse Dansdagen te organiseren.De Nederlandse Dansdagen is een organisatie die de ontwikkeling van de Nederlandse dans honoreert, stimuleert en promoot. Iedere editie laat in drie dagen een selectie zien van de meest spraakmakende dansvoorstellingen van Nederlandse bodem van het afgelopen seizoen in de stad Maastricht.

De afgelopen jaren is Festival de Nederlandse Dansdagen uitgegroeid tot een van de belangrijkste Nederlandse dansevenementen voor zowel landelijk publiek als voor professionals. Van een terugblik op het seizoen heeft het festival zich ontwikkeld tot een blik in het nu en de toekomst van de Nederlandse theaterdans. Naast het presenteren van een verrassende en prikkelende selectie van dansvoorstellingen, heeft de organisatie haar activiteiten verbreed door de ontwikkeling van Dansdagen Specials en Dansdagen Satellites. Dans onder de aandacht brengen van een breed publiek blijft daarbij de drijfveer.

Sinds 2009 kent het festival een vaste programmaredactie. Zij stellen een programma samen dat belangwekkende ontwikkelingen in de dans toont. De redactie voor 2014 bestaat uit Fons Dejong (Dans programmeur Theater aan het Vrijthof), Hildegard Draaijer (artistiek leider Theatergroep DOX), Dave Schwab (Dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht), Nada Mounzer (Redacteur NTR) en Peggy Olislaegers (directeur Nederlandse Dansdagen).

Tijdens de jaarlijkse Nederlandse Dansdagen worden de Prijs van de Nederlandse Dansdagen en De Zwanen uitgereikt. Doel van de prijs is het ondersteunen van choreografietalent. De programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen kiest op basis van voordrachten uit het veld de genomineerden.

Festival de Nederlandse Dansdagen zal dit jaar plaatsvinden van 10 t/m 14 oktober.

Theater aan het Vrijthof is vaste partner in de organisatie van het festival. Mediapartner NTR verzorgt jaarlijks de televisiereportage van het festival.

Affiches van Nederlandse Dansdagen

Affiche 2008. Ontwerp Esther Noyons; Foto Annaleen Louwes. Ontwerp: Esther Noyons. Foto's: Annaleen Louwes.

Voorstellingen

Een chronologisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent, al of niet in samenwerking met andere producenten, in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase

 
The Chairman Dances - Nederlandse Dansdagen - 1998-10-10
Mosa trajectum - Nederlandse Dansdagen - 2007-10-06
(W)edge - Nederlandse Dansdagen - 2008-10-05
It's about Time - Nederlandse Dansdagen - 2011-10-08
Insomnia - Het Huis van Bourgondië - 2011-10-08
Een duet voor twee - Nederlandse Dansdagen - 2011-10-08
Addio el fine - ICKamsterdam - 2013-10-06
Bloedbanden - Nederlandse Dansdagen - 2018-10-10
The destruction of Florentina Holzinger by Pieter van den Bosch (werktitel) - Nederlandse Dansdagen - 2018-10-13
Papier - Dadodans - 2018-10-14
M.A.D. second song of the cuckoo - Nederlandse Dansdagen - 2019-10-05

Bronnen