De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

51xxx2442.007.jpg


Foto: Leo van Velzen

NaamKrisztina de Châtel
Geboren1945
Boedapest
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans
IMDb-profiel
VIAF-profiel
 Website

Krisztina de Châtel (1945) is choreograaf

Biografie

Krisztina de Châtel is een van oorsprong Hongaarse danseres en choreografe. Als danseres was o.a. verbonden aan de Stichting Eigentijdse Dans in de periode 1969/ 1975. In 1976 richtte zij haar eigen gezelschap op. Onder haar leiding is Dansgroep Krisztina de Châtel uitgegroeid tot een modern, internationaal opererend gezelschap met een volstrekt uniek oeuvre. Haar werk is nauw verbonden met beeldende kunst en wordt gekenmerkt door een voortdurende zoektocht naar een nieuwe constellatie tussen dans, muziek en beeldende kunst. In de afgelopen jaren heeft Krisztina de Châtel meer dan vijfenveertig choreografieën en twee dansfilms gemaakt. Ook werkte ze regelmatig op bijzondere (buiten)locaties.

Zij studeerde vanaf 1963 aan de Folkwang Hochshule bij Kurt Jooss en vanaf het eind van de jaren zestig bij Koert Stuyf. De meeste van De Châtels choreografieën zijn avondvullende producties waarin dans, muziek en beeldende kunst een samenspel aangaan. Het oeuvre van Krisztina de Châtel vormt in feite één groot statement over hoe ze het leven ervaart: in haar werk zijn thema's als strijd, isolement, drift en sekse-verhoudingen te herkennen, al giet ze die in een abstracte vorm. Een van haar meest opvallende producties van de laatste jaren was Lara, gebaseerd op het succesvolle computerspel 'Thombraider'.

Krisztina de Châtel was de vaste choreograaf van Dansgroep Amsterdam.

Zie verder ook wikipedia en haar website

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen waarbij zij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor de productie productie

Externe link

Zie ook het uitgebreide archief met rolbezettingen beschrijvingen van alle choreografiëen van Krisztina de Châtel, te kiezen pers kalenderjaar.

Trivia

  • Krisztina de Châtel werd op grond van haar werk onderscheiden met de Sonja Gaskell Prijs en met de choreografieprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.
  • In oktober 2000 werd De Châtel voor haar gehele oeuvre onderscheiden met de Prijs van de Nederlandse Dansdagen en
  • In 2001 werd ze voor haar verdiensten voor de Nederlandse dans benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
  • In 2002 kreeg Krisztina de Châtel de Prijs van de Kritiek door de Kring van Nederlandse Theatercritici toegekend.
  • Bij het afscheid van haar eigen dansgroep in december 2008 ontving Krisztina de Châtel de Frans Banninck Cocq Penning van de gemeente Amsterdam voor haar verdiensten voor de stad.
  • In augustus 2010 werd zij opnieuw geëerd door de hoofdstad, ditmaal met de Amsterdamprijs voor de Kunst 2010.
  • Ook in 2010 ontving zij, tijdens de Nederlandse Dansdagen, de Gouden Zwaan voor haar grote bijdrage aan de ontwikkeling van de moderne dans in Nederland.

Bronnen