Alexandra Radius: Repertoire - Nederlands Dans Theater

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Alexandra Radius, 1990. Foto: ANP.

Eenlevenlangtheater Alexandra Radius:

Nederlands Dans Theater

In 1959 besloot een groep dansers, onder wie Jaap Flier, Marianne Hilarides, Rudi van Dantzig en balletmeester Benjamin Harkarvy, Het Nederlands Ballet van Sonia Gaskell te verlaten en een nieuw gezelschap op te richten: het Nederlands Dans Theater. Alexandra Radius en Han Ebbelaar werden gevraagd om mee te gaan.

Giovanezza- De maan in de trapeze- Four times six- Grand pas de deux classique- Feestgericht 77962.jpg Alexandra Radius en Jaap Flier in Pierrot Lunaire, Nederlands Dans Theater, 1962. Foto: Ger van Leeuwen. Collectie TIN.

Links: Affiche van het de eerste voorstelling van het Nederlands Dans Theater, 1959. Op het programma stonden choreografieën van Rudi van Dantzig en Hans van Manen. Met o.a. Marianna Hilarides, Alexandra Radius, Willy de la Bije, Jaap Flier, en Aart Verstegen. Rechts: Alexandra Radius en Jaap Flier in Pierrot Lunaire, Nederlands Dans Theater, 1962. Foto: Ger van Leeuwen. Collectie TIN.


Alexandra Radius herinnert zich: "Bij het Nederlands Dans Theater, waar ik, na het vertrek bij het Nederlands Ballet, terecht kwam, danste ik honderdvijfenzeventig voorstellingen per jaar en studeerde ik twaalf nieuwe balletten in. We traden op door het hele land, tot in Groenlo met een kachel op het toneel. 's Avonds laat met de bus terug naar huis. Ik weet nog wel (...) wie naar Amsterdam wilde, moest bij de Utrechtse rotonde uitstappen en gaan liften, want de bus reed door naar Den Haag. Als er geen voorstellingen waren hadden we avondrepetitie en dat allemaal voor het piepkleine salaris van hondervijfentwintig gulden per maand. In Den Haag had ik een heel klein kamertje voor achttien gulden per maand." (Geciteerd uit: Haagsche Courant, 13 februari 1982)

Het Nederlands Dans Theater kreeg de eerste jaren geen subsidie en werd geleid door Benjamin Harkarvy. Het was een bijzondere tijd. Han Ebbelaar herinnert zich in een interview met NRC Handelsblad van 7 september 1979: "Wat we bij het Dans Theater deden was toch iets historisch, ik vergeet nooit de eerste keer dat we, in '67, in Londen waren, waar het publiek op dansgebied echt wel wat gewend was. We deden Metaforen van Hans van Manen. Het doek ging dicht, de zaal stond op en de mensen gilden. We dachten: die zijn niet goed geworden en dat ging zo de hele avond door. Bij Vijf Schetsen, ook van Van Manen, Carmina Burana van John Butler met Christina Deutekom, die toen nog helemaal onbekend was. We waren gewoon een openbaring. Het was het grootste succes dat we als Dans Theater gehad hebben en ook persoonlijk. Het was die totaal nieuwe combinatie van modern en klassiek. Toch hadden we het op een gegeven moment wel gezien, het werd een herhaling."

Alexandra Radius: "Wij hebben negen jaar bij het Dans Theater gedanst en kregen op een gegeven moment een gevoel van stilstand. Je danst alle hoofdrollen en daarmee zit je dan aan het plafond. Het werd een sleur en er gebeurde, althans met mij, te weinig." (Geciteerd uit: Elseviers Magazine, 22 november 1975)

Hieronder vindt u een overzicht van de premières van balletten van het Nederlands Dans Theater waarin Alexandra Radius heeft gedanst.

Tableau de la troupe van het Nederlands Danst Theater met, liggend op de grond, tweede van links Alexandra Radius, 1964. Foto: Nico Naeff. Collectie TIN.

Foto's

Vijf schetsen 94367.jpg Vijf schetsen 94368.jpg

Han Ebbelaar en Alexandra Radius in Vijf schetsen, choreografie van Hans van Manen, 1966. Foto's: Ger van Leeuwen. Collectie TIN.

Grand pas espagnol 96347.jpg Essay in de stilte 96163.jpg

Links: Han Ebbelaar en Alexandra Radius in Grand pas espagnol, 1962. Rechts: Essay in de stilte, 1965. Ensemble, midden Jaap Flier, rechts daarvan Alexandra Radius. Foto's: Ger van Leeuwen. Collectie TIN.

V.l.n.r. Mabel Alter, Mea Venema, Alexandra Radius, Ger Thomas in Metaforen, Nederlands Dans Theater 1965. Foto: Ger van Leeuwen. Collectie TIN. Gérard Lemaitre, Marianne Sarstädt, Han Ebbelaar, Alexandra Radius in Metaforen, Nederlands Dans Theater 1965. Foto: Ger van Leeuwen. Collectie TIN.

Links: V.l.n.r. Mabel Alter, Mea Venema, Alexandra Radius, Ger Thomas, en Rechts: Gérard Lemaitre, Marianne Sarstädt, Han Ebbelaar, Alexandra Radius in Metaforen, Nederlands Dans Theater 1965. Foto's: Ger van Leeuwen. Collectie TIN.

Overzicht