De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Marianna Hilarides)
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Marianne Hilarides en Jaap Flier in een onbekende voorstelling 368128.jpg


Marianna Hilarides en Jaap Flier, 1953. Fotograaf D.G. Lanting. Collectie TIN.

NaamMarianne Hilarides
Volledige naamMarianna Boedijn
Geboren26 november 1933
Bogor, Java
Overleden6 maart 2015
Den Haag
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenKlassiek ballet
VIAF-profiel

Marianne Hilarides (Bogor (Java) 26 november 1933 - Den Haag, 6 maart 2015) was een Nederlandse ballet danseres en wordt algemeen beschouwd als de eerste Nederlandse ballerina, gezien haar, voor die tijd, virtuoze en stijl-zuivere klassieke ballettechniek. Daarnaast was zij ook bijzonder in eigentijdse balletten en met name ook in de aan de stijl van Martha Graham verwante balletten van Pearl Lang.

Biografie

Marianne Hilarides, eigenlijk gespeld Marianna Hilarides, danste onder haar eigen naam Marianna Boedijn bij Ballet Recital II 1949 t/m 1954. Vanaf 1953 nam zij echter de naam Marianna Hilarides aan. Gedurende het seizoen 1954/1955 verbond zij zich aan het ballet van de Weense Staatsoper, maar voor het seizoen daarna keerde zij terug als soliste bij Sonia Gaskell en het inmiddels opgerichte Het Nederlands Ballet. Gedurende het seizoen 1958/59 danste zij als gastsolist bij het Ballet van de Nederlandse Opera. Zij sluit zich vervolgens aan bij de oprichters van het Nederlands Dans Theater maar wordt vervolgens geëngageerd als solist bij het Grand Ballet du Marquis de Cuevas in Monte Carlo. Bij de oprichting van Het Nationale Ballet in 1961 keert zij terug naar Nederland als soliste van dat gezelschap en blijft dat (met onderbrekingen) tot en met 1968.

Marianna Boudijn is geboren in Bogor, op Java in het voormalige Nederlands Indië. Behalve haar balletopleiding bij Sonia Gaskell waren o.a. haar leermeesters: Ljubov Egorova, Olga Preobrajenska en Victor Gsovsky.

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens

Theater/Dans

Een chronologisch overzicht van de premières van Voorstellingen waarin zij in Nederland als ballerina te zien is geweest en voorzover in de Theaterencyclopedie is geregistreerd en idem onder de naam Marianna Hilarides

Foto's

Het Nederlands Ballet

Pas de Quatre 118108.jpg Symphonie no.29 118104.jpg

Links: Repetitiefoto, 1954. Met o.a. Anton Dolin, Marianna Hilarides, Rudi van Dantzig. Foto Sem Presser. Rechts: Op de voorgrond: V.l.n.r. Linda Manez, Conrad van de Weetering en Marianna Hilarides in Symphonie nr. 29, Het Nederlands Ballet, 1957. Foto: D.G. Lanting. Collectie TIN.

Nederlands Dans Theater

Don Quichotte 191800.jpg Le cygne noir 191870.jpg

Links: Marianna Hilarides in Don Quichotte, Nederlands Dans Theater, 1959. Foto: Particam Pictures/MAI. Rechts: Marianna Hilarides en Jaap Flier in Le Cygne Noir, Nederlands Dans Theater 1960. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Het Nationale Ballet

Le Corsaire Pas de deux 163475.jpg Grand divertissement uit het ballet Doornroosje 223520.jpg

Links: Marianna Hilarides en Sylvester Campbell in Le Corsaire (Pas de deux), Het Nationale Ballet 1965. Foto: Siegfried Regeling. Collectie TIN. Rechts: Peter Appel en Marianne Hilarides in Grand divertissement (uit het ballet "Doornroosje"), Het Nationale Ballet, 1961. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Overig

Marianna Hilarides was ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Lees ook de afscheidsrede van Conrad van de Weetering ter gelegenheid van de crematieplechtigheid voor Marianna op 12 maart 2015.

Zie verder ook: Herinneringen rond Marianne Hilarides

Externe Links

Voor een serie foto's met Marianna Hilarides zie ook: de fotocollectie op www. gahetna.nl

Bronnen