Alexandra Radius: Biografie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Alexandra Radius, ca. 10 jaar. Collectie Alexandra Radius.


Eenlevenlangtheater Alexandra Radius:
Biografie

Alexandra Radius in de duinen in Zandvoort, ca. 12 jaar. Collectie: Alexandra Radius. Alexandra Radius op de boot naar Edam, ca. 12 jaar. Fotograaf onbekend. Collectie Alexandra Radius.

Het eerste begin

Alexandra Radius treedt op tijdens een schoolvoorstelling bij Nel Roos op de Koninginneweg in Amsterdam, ca. 10 jaar. Collectie Alexandra Radius.

Alexandra Radius werd op 3 juli 1942 in Amsterdam geboren. Ze ging naar een Montessorischool en deed aanvankelijk aan tapdansen, ze zag plaatjes van balletdanseressen en bedacht toen dat ze dat ook wilde worden. Op jonge leeftijd kreeg ze balletles. "... maar toen vond ik het nog niet leuk. Mijn moeder moedigde mij aan om opnieuw te beginnen. Ik kreeg er nu aardigheid in en op mijn tiende jaar wist ik zeker, dat ik danseres wilde worden."


Lees meer: Alexandra Radius: Biografie - Het eerste begin

Han & Lex

Han Ebbelaar, Alexandra Radius in Vijf Schetsen uit 1966. Foto: Ger van Leeuwen. Collectie TIN.

Alexandra Radius en Han Ebbelaar leerden elkaar kennen in 1959, het oprichtingsjaar van het Nederlands Dans Theater. Zij was zeventien, hij zestien en ze maakten toen nog net deel uit van Het Nederlands Ballet. Ze was in die tijd verslaafd aan chocolade en kon zonder een reep de ochtendles niet beginnen. Ondanks dat ze Han een boerenkinkel 'met flaporen en grote voeten' vond, vroeg ze hem om een stuk chocolade. Hij vond haar te klassiek naar zijn smaak en had meer belangstelling voor de moderne meisjes van de groep. Toch ontstond er een vriendschap.


Lees meer: Alexandra Radius: Biografie - Han & Lex

Het huis in Frankrijk

Het huis van Alexandra Radius en Han Ebbelaar in Gers, Frankrijk. Foto Jorrit ’t Hoen, 2006. Collectie Alexandra Radius.

Nadat Alexandra Radius in 1990 haar danscarrière beëindigde, bleek aftrainen helemaal niet nodig. Samen met haar man Han Ebbelaar, die in 1987 ophield met dansen, kocht ze een oude, vervallen boerderij in Frankrijk. Het was een bouwval die ze eigenhandig in de loop der maanden hebben opgeknapt.

Lees meer: Alexandra Radius: Biografie - Het huis in Frankrijk

Andere liefdes

Hond Bas.

Hoewel het bijna niet voor te stellen is om naast zulke intensieve en succesvolle danscarrières als die van Alexandra Radius en Han Ebbelaar überhaupt tijd en energie over te hebben voor andere interesses, is Nederlands beroemdste dansechtpaar daar wel altijd in geslaagd.


Lees meer: Alexandra Radius: Biografie - Andere liefdes

Eerbetoon

Koningin Beatrix en Alexandra Radius, 22 juni 1990.

Al in 1975 werden Alexandra Radius en Han Ebbelaar beide benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Nog vele prijzen en onderscheidingen zouden volgen. Hier vindt u een overzicht.

Lees meer: Alexandra Radius: Biografie - Eerbetoon