Alexandra Radius: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Alexandra Radius, 1990. Foto: ANP.

Eenlevenlangtheater Alexandra Radius:


Video

Uit de Collectie TIN vindt u hieronder enkele videofragmenten die de veelzijdigheid van Alexandra Radius' talent en vakvrouwschap laten zien.

Alexandra Radius in Twilight (1973)

Twilight, 1973. Het Nationale Ballet. Dansers: Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Choreografie: Hans van Manen. Muziek: John Cage

Over dit fragment: Op 20 juni 1972 ging het allereerste duet dat Hans van Manen bij Het Nationale Ballet voor Alexandra Radius en Han Ebbelaar maakte in première. Van Manen laat Radius op hoge hakken dansen, daarmee wordt zij aards, elegant én uitdagend. Twilight, een pas de deux van Hans van Manen werd op 2 december 1973 door de NOS uitgezonden op televisie.

Uitzenddatum: 2 december 1973 (NOS)

Duur fragment: 3 minuten en 10 seconden

Alexandra Radius in Voorbijgegaan (1979)

Voorbijgegaan, 1979. Dansers: Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Choreografie: Rudi van Dantzig. Muziek: Frédéric Chopin

Over dit fragment: Ter ere van het 20-jarig jubileum van Alexandra Radius en Han Ebbelaar maakte Rudi van Dantzig in 1979 het melancholieke duet Voorbij gegaan voor hen. De NOS zond het ballet uit, voorafgegaan door een gesprek met het echtpaar.

Uitzenddatum: 13 september 1979 (NOS)

Duur fragment: 3 minuten en 38 seconden

Alexandra Radius in The Sleeping Beauty (1981)

Pas de deux uit The Sleeping Beauty, 1981. Het Nationale Ballet. Dansers: Alexandra Radius, Henny Jurriëns en leden van Het Nationale Ballet. Choreografie: Marius Petipa in de versie van Peter Wright. Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Over dit fragment: Een fragment uit het bruilofts-duet uit de laatste acte van The Sleeping Beauty. Dit ballet, dat in 1980 in première ging, is een staalkaart van technische hoogstandjes uit het klassieke ballet. Het Nationale Ballet heeft dit ballet naar het sprookje van Doornroosje ook in het kader van Het Holland Festival uitgevoerd in de Amsterdamse Stadsschouwburg. De NOS maakte een registratie. De hoofdrollen van prinses Aurora en prins Florimund worden gedanst door Alexandra Radius en Henny Jurriëns. Overige dansers zijn o.a. leden van Het Nationale Ballet en leerlingen van de Nel Roos Akademie.

Uitzenddatum: 23 december 1981 (NOS)

Duur fragment: 3 minuten en 46 seconden