Wim Sonneveld: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Wim Sonneveld, 1955. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Wim Sonneveld:


Video

Wim Sonnevelds oeuvre is zeer divers: hij maakte variété, speelde kindervoorstellingen, zong chansons, en zag in 1943 zijn grote droom in vervulling gaan met zijn eigen Wim Sonneveld Cabaret. In 1964 ging een nieuwe droom met zijn One-man-shows in vervulling.

Daarnaast nam hij vele platen op en speelde hij in twee musicals en een aantal films. Veel van zijn optredens werden opgenomen voor radio en televisie. Uit de Collectie TIN vindt u hier een aantal videofragmenten die enkele van Sonnevelds meest notoire optredens laten zien.

Wim Sonneveld zingt "Poen" (1955)

Over dit fragment: In 1955 ging de film Het wonderlijke leven van Willem Parel in première. Als orgeldraaier Willem Parel zingt Wim Sonneveld o.a. het lied "Poen".

Lengte fragment: 1 minuut en 11 seconden

Herkomst: Opname uit de film Het wonderlijke leven van Willem Parel. Met toestemming van Louise Geesink, Geesink Studio, Amsterdam. Collectie TIN.

Wim Sonneveld zingt "Mijn vader heeft het nooit begrepen" (1964)

Over dit fragment: Fragment uit de registratie van de one-man-show Een avond met Wim Sonneveld. Samen met Marijke Merckens maakte Sonneveld een show met sketches en liedjes. Sonneveld zong o.a. het lied "Mijn vader heeft het nooit begrepen". Het door Sonneveld zelf geschreven lied maakt deel uit van een conference over zijn begintijd bij Louis Davids.

Lengte fragment: 14 minuten en 56 seconden

Herkomst: Opgenomen in de Stadsschouwburg te Utrecht. Op televisie uitgezonden op 27-11-1965 en 24-09-1966 door de KRO. Collectie TIN.

Wim Sonneveld zingt "In een rijtuigje" (1968)

Over dit fragment: In februari 1968 speelt Wim Sonneveld een gastrol in de VARA-televisieserie Ja Zuster Nee Zuster. In de door Annie M.G. Schmidt geschreven aflevering speelt hij zichzelf, zijn dubbelganger en diens grootvader. Hij zingt vier liedjes waaronder "In een rijtuigje". De muziek is van Harry Bannink.

Lengte fragment: 2 minuten en 13 seconden.

Herkomst: VARA. Collectie TIN.

Wim Sonneveld zingt "Frater Venantius" (1964)

Over dit fragment: Fragment uit de registratie van de one-man-show Een avond met Wim Sonneveld. Samen met Marijke Merckens maakte Sonneveld een show met sketches en liedjes. Sonneveld voerde ook "Frater Venantius" op, een creatie die hij voor het eerst speelde tijdens het Grand Gala du Disque in 1963. Het tekst van het nummer werd door Michel van der Plas geschreven, de muziek is van Harry Bannink.

Lengte fragment: 9 minuten en 43 seconden.

Herkomst: Opgenomen in de Stadsschouwburg te Utrecht. Op televisie uitgezonden op 27-11-1965 en 24-09-1966 door de KRO. Collectie TIN.

Wim Sonneveld als Nikkelen Nelis (1964)

Over dit fragment: Fragment uit de registratie van de one-man-show Een avond met Wim Sonneveld. Samen met Marijke Merckens maakte Sonneveld een show met sketches en liedjes. Het nummer van Wim Sonneveld als Nikkelen Nelis (de straatzanger) was het bekendste nummer van de show. De tekst ervan werd geschreven door Wim Sonnevelds partner Friso Wiegersma, de muziek werd gecomponeerd door Harry Bannink.

Lengte fragment: 4 minuten en 4 seconden.

Herkomst: Opgenomen in de Stadsschouwburg te Utrecht. Op televisie uitgezonden op 27-11-1965 en 24-09-1966 door de KRO. Collectie TIN.