Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Michel van der Plas, pseudoniem van Bernardus Gerardus Franciscus Brinkel (Den Haag, 23 oktober 1927 - 21 juli 2013) was een Nederlands schrijver, dichter, vertaler en journalist. Als vertaler debuteerde hij in 1947 met I hear America singing; zijn eerste dichtbundel was Als ik koning was (1949).

Biografie

Van der Plas werkte vanaf 1949 vele jaren als journalist bij Elseviers Weekblad. Daarnaast was hij bekend en belangrijk als tekstschrijver voor cabaret (onder andere voor Wim Sonneveld, Frans Halsema en Wim Kan), en schreef hij biografieën over katholieke kopstukken als Guido Gezelle, Joseph Alberdingk Thijm en Anton van Duinkerken. Zijn letterkundige werk kenmerkte zich door een brede belezenheid in de Westerse literatuur en een overvloed aan katholieke thema’s; dit laatste is terug te voeren op zijn sterke, zij het niet onkritische katholieke levensovertuiging en de priesteropleiding die hij in zijn jeugd een aantal jaren volgde.

Van der Plas stond in de traditie van de katholieke jongeren, die vóór WO II onder aanvoering van Anton van Duinkerken een belangrijke rol speelden in de Nederlandse letterkunde. De themathiek van Van der Plas komt niet toevallig overeen met die van Godfried Bomans; de twee mannen zijn jarenlang goede vrienden geweest en ook over Bomans schreef Van der Plas een biografie.

Zijn verzamelde gedichten werden uitgegeven in 1974 en in 1979 ontving hij voor zijn gehele toenmalige oeuvre de Tollensprijs. In 1972 ontving hij de Louis Davidsprijs voor het beste theaterlied voor de tekst van 'Kees' (uitgevoerd door Frans Halsema). In 1949 was hem, voor zijn gedichtenbundel Going my way al de Jan Campertprijs toegekend. In oktober 1998 werd hem een eredoctoraat verleend aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Op 3 december 2004 is Van der Plas voor zijn biografieën en zijn religieuze poëzie benoemd tot Commandeur in de (pauselijke) orde van de H. Gregorius de Grote.

Theater

Voor een overzicht van zijn teksten voor theatervoorstellingen zie Auteur Michel van der Plas

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen