Wim Sonneveld: Biografie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Wim Sonneveld, 1955. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Wim Sonneveld:


Biografie Wim Sonneveld

Hieronder vindt u de biografie van Wim Sonneveld, ingedeeld in hoofdstukken.

De ouders

De ouders van Wim Sonneveld. Collectie TIN.

Op 28 juni 1917 wordt Willem (Wim) Sonneveld om één uur ’s nachts in Utrecht geboren als zoon van Gerrit Sonneveld (1882) en Geertruida van den Berg (1883). Wim Sonneveld is het vierde kind in het gezin. Hij heeft twee oudere zussen; de in 1908 geboren Catharina Helena (Catrien) en Neeltje (Nel) die in 1909 geboren werd. Ook heeft hij een oudere broer, Leendert (Leen), die uit 1913 stamt . In 1919 zal de tweeling Jan en Johan (Jo) geboren worden.

Lees meer: De ouders

Optredens in de etalage en de schuur

De kinderen Sonneveld omstreeks 1923, v.l.n.r. achter: Catrien, Nel en Leen. V.l.n.r. voor: Jan, Jo en Wim.

Wim Sonneveld: 'Op de bewaarschool droeg ik al voor. En bij mijn vader in de winkel in de etalage. Op zaterdag, als het druk was in de winkel, hield ik de klanten bezig die op hun beurt moesten wachten. De etalage was maar halfdicht van achteren en zo vermaakte ik de klanten in de winkel én de mensen op straat tegelijkertijd. Ik deed dan pantomimes, verkleedpartijen met de kleren van mijn broers en zusters, en ik zong liedjes.'

Lees meer: Wim Sonneveld: Biografie - Optredens in de etalage en de schuur

Artiest en jongste bediende tegelijk

Wim Sonneveld geportretteerd als medewerker van de Utrechtse GGD.

In september 1929 begint Wim Sonneveld zijn opleiding aan de Handelsschool in Utrecht. Hij hangt volgens eigen zeggen veelvuldig ‘de pias’ uit en is een ‘zeer matige leerling’, die altijd vijfjes en zesjes haalt en met de hakken over de sloot overgaat. Hij was zelf liever naar het gymnasium gegaan, maar Sonneveld ziet ook een voordeel in de schoolkeuze van zijn vader. Als leerling van de Handelsschool houdt hij namelijk tijd over om lid te zijn van een amateurtoneelgezelschap en om daarmee op te treden in de Utrechtse Plompetoren.


Lees meer: Wim Sonneveld: Biografie - Artiest en jongste bediende tegelijk

Het professionele debuut

Wim Sonneveld, ca. 1936. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Nadat Wim Sonneveld in januari 1936 in Amsterdam is komen wonen en hij er een baantje als jongste bediende bij een uitgeverij heeft gevonden, doet hij begin februari auditie bij de door hem bewonderde Louis Davids. Sonneveld wordt aangenomen als artiest en administrateur. Hij komt in de kost bij Davids in diens huis in de Amsterdamse Vossiusstraat. Van zijn maandsalaris van f 75,- wordt daarom f 40,- ingehouden.

Lees meer: Wim Sonneveld: Biografie - Het professionele debuut

Voltijd artiest

Wim Sonneveld leidt het jonge publiek de zaal in voor de voorstelling van zijn Tierelantijn Toneel, 1941/1942. Foto: Fotopersbureau Fellinga. Collectie TIN.

Nadat Wim Sonneveld in 1936 zijn ‘maagdelijkheid heeft verloren aan Frankrijk’ wil hij niets liever dan wonen en werken in dit land. In 1939 trekt hij, samen met Huub Janssen, voor vier maanden naar Parijs. Hij woont in een hotelletje in Montparnasse en zingt in het Engels, Frans en Duits in de clubs van Suzy Solidor en Agnes Capri.


Lees meer: Wim Sonneveld: Biografie - Voltijd artiest

Het Nieuwe de la Mar

Wim Sonneveld in 'zijn' Nieuw de la Mar Theater. Foto: Hasewinkel, Zeist. Collectie TIN.

Op 23 juli 1952 wordt met 24 tegen 9 stemmen in de Amsterdamse gemeenteraad het voorstel aangenomen om het De la Mar Theater, gelegen aan de Marnixstraat, te verhuren aan het driemanschap Paul Kijzer, Piet Meerburg en Wim Sonneveld.

Piet Meerburg: 'Paul Kijzer en ik hadden gezien dat het theater van Fien de la Mar failliet was en leegstond. Paul en ik wilden het theater graag in ons bezit krijgen, maar we waren het er over eens dat het alleen te runnen was als we Wim Kan of Wim Sonneveld aan ons konden binden.

Lees meer: Wim Sonneveld: Biografie - Het Nieuwe de la Mar

De grote liefdes: Les Sonnevelds

Wim Sonneveld en Huub Janssen in Parijs, 1945. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Op 11 december 1934 verzorgt Wim Sonneveld een pauzenummer in het Utrechtse Tivoli. Onder het publiek bevindt zich een jonge verslaggever van een plaatselijke krant: Huub Janssen. Deze had kort daarvoor zijn bestaan als kloosterling vaarwel gezegd en een betrekking als jongste verslaggever gevonden bij een Utrechts dagblad.

Die avond moest hij verslag uitbrengen van de voorstelling van een amateurtoneelvereniging in Tivoli.

Lees meer: Wim Sonneveld: Biografie - De grote liefdes: Les Sonnevelds

Het katholieke geloof

De Krijtberg aan het Singel in Amsteradam. Bron: www.bma.amsterdam.nl

Wim Sonneveld groeit op in een vrijzinnig protestants gezin. Door zijn troubadour-partner Fons Goossens, met wie hij van 1933 en 1934 een zangduo vormt, maakte hij kennis met het katholieke geloof en een echt katholiek gezin. Wanneer Sonneveld in 1936 ruim twee maanden met zijn vriend Huub Janssen als straatzanger door Frankrijk trekt, overnachtten ze meestal in trappistenkloosters waar ze gratis mochten overnachten en een maaltijd konden mee-eten. Janssen was zelf voormalig kloosterling, en wijdde Sonneveld in in de wondere wereld van het katholicisme.

Lees meer: Wim Sonneveld: Biografie - Het katholieke geloof

Liefde voor Frankrijk

Ansichtkaart van Wim Sonneveld vanuit Frankrijk aan Wim Kan. Collectie TIN.

In 1936 bezoekt Wim Sonneveld voor de eerste keer, samen met zijn vriend Huub Janssen, la douce France. Hij wordt er gegrepen door de cultuur, de taal, het savoir vivre van de Fransen. In de jaren dertig treedt hij regelmatig in Parijs op. Begin jaren vijftig ontstaat het idee om een huisje in Frankrijk te kopen.

Lees meer: Wim Sonneveld: Biografie - Liefde voor Frankrijk

Dat hopeloze hart

Brief van Wim Sonneveld aan Elly Weller, geschreven op 7 maart 1974, één dag voor zijn dood. Collectie TIN.

Op 20 februari 1974 wordt Wim Sonneveld in zijn auto overvallen door een hartaanval. Impressario Gislebert Thierens: 'Wim was geïnteresseerd in financiën en verzekeringen. Hij vond dan ook weinig zo leuk als naar de broer van John de Crane (Sonnevelds impressario, red.) te gaan, die makelaar in assurantiën was in Rotterdam. Daar nam-ie al z'n polissen door en sloot hij dingen over. Op 20 februari was Wim onderweg naar Rotterdam, om z’n verzekeringen te regelen. Vlak voor Schiphol werd hij onwel, en een lifter die met hem meereed heeft er toen voor gezorgd dat hij in het ziekenhuis beland is.'

Lees meer: Wim Sonneveld: Biografie - Dat hopeloze hart

Ter nagedachtenis

Affiche van de musical Sonneveld, 2001. Collectie TIN.

Na het overlijden van Wim Sonneveld op 8 maart 1974 verschijnen necrologieën in verschillende dag- en weekbladen. Een bijzonder in memoriam is van de hand van Michel van der Plas, die Sonneveld jarenlang voorzien heeft van sterk repertoire, zoals ‘Liedje met bloemen’, ‘Frater Venantius’, ‘Tearoom Tango’ en ‘De Stalmeester’.


Lees meer: Wim Sonneveld: Biografie - Ter nagedachtenis