Wim Sonneveld: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Wim Sonneveld, 1955. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Wim Sonneveld:


Repertoire

Wim Sonneveld als matroos, circa 1940. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.
Wim Sonneveld tijdens één van de one-man-shows. Foto: Het Stadsblad Utrecht. Collectie TIN.

Wim Sonnevelds carrière is zeer divers geweest: in het begin combineerde hij zijn artiestenbestaan nog met kantoorbaantjes, maar al snel startte hij zijn eigen gezelschapjes. Hij maakte variété, speelde kindervoorstellingen, zong chansons, en zag in 1943 zijn grote droom in vervulling gaan met zijn eigen Wim Sonneveld Cabaret.

Hij trad op voor radio en televisie, maakte een aantal films, nam vele platen op en speelde in twee musicals. Al jong trad hij ook in het buitenland op, bijvoorbeeld in Parijs, later kwamen daar Hollywood en Londen (BBC) bij, maar zijn hart lag toch in Holland. Legendarisch zijn zijn one-man-shows. Naast alle optredens heeft Sonneveld ook een groot aantal singles en albums op plaat uitgebracht. Voor een volledige discografie verwijzen wij u naar de website van het Nationaal Pop Instituut.

Hieronder vindt u een overzicht van zijn repertoire, ingedeeld in hoofdstukken.

Vóór het officiële debuut (1931-1936)

The Keep Smiling Singers in 1933, v.l.n.r. de groepsleden: Goossens, Stoopendaal, Haskamp, Sonneveld, Van Straalen en Aart Wijberg, die optreedt als de manager van de groep. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Zijn optreden met het gezelschap van Louis Davids in de Hollandse Schouwburg in Amsterdam op 12 februari 1936 beschouwt Sonneveld zelf als zijn officiële debuut. Maar ook in de jaren daarvoor trad hij al regelmatig op, alleen of met vrienden.


Lees meer: Wim Sonneveld: Repertoire - Vóór het officiële debuut

Zelfstandig professioneel artiest (1936-1943)

Wim Sonneveld bij Die Prominenten, 1940. Archief Wim Sonneveld. Collectie TIN.

In het jaar dat Sonneveld zijn professionele debuut beleeft bij het gezelschap van Louis Davids, is hij in Amsterdam komen wonen. Na het debuut gaat het snel.

In binnen- en buitenland treedt hij op als zelfstandig artiest, eerst nog bij gezelschappen van anderen, maar al snel start hij zijn eigen groepjes tot hij in 1943 zijn eigen cabaret krijgt: Wim Sonneveld's Cabaret.


Lees meer: Wim Sonneveld: Repertoire - Zelfstandig professioneel artiest

Wim Sonneveld's Cabaret (1943-1960)

Wim Sonneveld en Conny Stuart. Foto: Foto-persbureau Fellinga. Collectie TIN.

Met de première van Alleen voor dames op 1 december 1943 gaat een jarenlange wens van Wim Sonneveld in vervulling; een eigen cabaretgezelschap in het Leidschepleintheater in Amsterdam.

Door bemiddeling van zijn toenmalige secretaresse Wim Hora Adema komt Sonneveld in contact met Hella Haasse. In haar vindt hij de geschikte auteur voor de eerste programma’s van zijn cabaret. Haasse levert aanvankelijk (bijna) alle teksten, maar na de Tweede Wereldoorlog nemen haar bijdragen langzamerhand in aantal af.

Lees meer: Wim Sonneveld: Repertoire - Wim Sonneveld's Cabaret

Musicals (1960, 1969)

Leen Jongewaard en Margriet de Groot in De Kleine Parade, 1969. Foto: NOS. Collectie TIN.

In 1960 wordt Wim Sonneveld gevraagd voor de rol van Henry Higgins in de musical My Fair Lady, een gewaagd project van producenten Willy Hofman, Piet Meerburg en Lars Schmidt die geschiedenis schrijven met deze Nederlandstalige versie van de Broadway musical. De musical is een groot succes en wordt 702 maal opgevoerd.

In dienst bij de My Fair Lady producenten kan Sonneveld voorbij gaan aan alle dagelijkse beslommeringen die hij als leider van het Sonneveldcabaret jarenlang op zich had genomen. Hij heeft tijd om andere activiteiten te ontplooien en de wens ontstaat om zelf een musical te produceren. Dat gebeurt in 1969 met De kleine parade.

Lees meer: Wim Sonneveld: Repertoire - Musicals

De One-Man-Shows (1964-1971)

Willem Nijholt, Wim Sonneveld en Corrie van Gorp, 1971. Foto: Jutka Rona. Collectie TIN.

Na bijna 20 jaar met zijn eigen Wim Sonneveld Cabaret gewerkt te hebben, verbindt Sonneveld zich aan de musical My Fair Lady waarmee hij 702 voorstellingen geeft. Na de laatste voorstelling vraagt hij zich af hoe nu verder te gaan.


Friso Wiegersma: 'Na de musical zat Wim enorm te piekeren over z'n toekomst. 'Zal ik onemanshows gaan maken, zal ik het echt alleen doen of er toch iemand bij vragen?' Ik heb toen gezegd dat het beter was dat er iemand bij zou komen".


Lees meer: Wim Sonneveld: Repertoire - De One-Man-Shows

Radio (1934-1954)

Advertentie: De radiogids kondigt het optreden van het duo Sonneveld en Goossens aan, 1935. Herkomst: Archief Wim Sonneveld, Collectie TIN.

Wim Sonneveld heeft vele malen voor de radiomicrofoon opgetreden. Hier vindt u enkele voorbeelden.



Lees meer: Wim Sonneveld: Repertoire - Radio

Film

Affiche Willem Parel, 1955. Collectie TIN.

Het wonderlijke leven van Willem Parel luidt niet alleen het einde van de orgeldraaier in, maar ook een nieuw begin voor Wim Sonneveld. Bij toeval brengt de Amerikaanse agent Mitchell Gertz een bezoek aan Het wonderlijke leven van Willem Parel. Enthousiast als hij is over de hoofdrolspeler, neemt hij contact op met Sonneveld en biedt hem een reis naar Hollywood aan. Daar zal Gertz zijn best doen om de filmacteur aan de man te brengen.


Lees meer: Wim Sonneveld: Repertoire - Film

Televisie

Wim Sonneveld te gast bij Mies Bouwman in het tv-programma Mies-en-scène, 1966. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Wim Sonneveld was regelmatig op televisie te zien. Enkele van zijn shows werden voor televisie geregistreerd, maar hij presenteerde bijvoorbeeld ook het Grand Gala du Disque en was te gast bij Mies Bouwman in haar programma Mies en Scène. Zelf interviewde hij in 1957 sexbom Jayne Mansfield voor de VARA-televisie. Sonneveld verscheen niet alleen op de Nederlandse buis, hij was ook te zien bij de BBC, op Curaçao en zelfs op de Japanse televisie.

Lees meer: Wim Sonneveld: Repertoire - Televisie