Wim Sonneveld: Repertoire - Vóór het officiële debuut

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Wim Sonneveld, 1955. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Wim Sonneveld:

Vóór het officiële debuut

Zijn optreden met het gezelschap van Louis Davids in de Hollandse Schouwburg in Amsterdam op 12 februari 1936 beschouwt Sonneveld zelf als zijn officiële debuut. Maar ook in de jaren daarvoor trad hij al regelmatig op, alleen of met vrienden. Wel combineerde hij het artiestenbetaan tot die tijd met baantjes als jongste bediende in een biscuitfabriek en kantoorbediende bij de GGD in Utrecht.

Voor recensies, programma's en foto's uit deze periode, zie ook het plakboek uit het archief van Wim Sonneveld, dat u online kunt doorbladeren, zie Wim Sonneveld: Archief Wim Sonneveld.

Foto's

The Keep Smiling Singers in 1933, v.l.n.r. de groepsleden: Goossens, Stoopendaal, Haskamp, Sonneveld, Van Straalen en Aart Wijberg, die optreedt als de manager van de groep. Fotograaf onbekend. Collectie TIN. Programmaboekje uit 1935 van cabaretavond op voetbalvereniging U.V.V. waar Sonneveld regelmatig optrad. Uit het archief van Wim Sonneveld. Collectie TIN.

Overzicht

  • 1931: The Keep Smiling Singers. Wim Sonneveld sluit zich aan bij 'The Keep Smiling Singers', een groepje zingende amateurs die Amerikaans barbershoprepertoire brengen. In 1933 wordt de groep gevormd door Goossens, Stoopendaal, Haskamp, Sonneveld, Van Straalen en Aart Wijberg, die optreedt als de manager. Zo nu en dan sloot ook Hoonte zich als pianist/zanger wel eens aan. Later in 1933 verlaat Sonneveld The Keep Smiling Singers en vormt hij een duo met de broer van zijn barbershopcollega Hans Goossens, gitarist/pianist/zanger Fons Goossens.
  • 28 juli 1934: Trektocht van Troubadours Fons en Wim van Amelande. Op zaterdag 28 juli beginnen Wim Sonneveld en Fons Goossens aan een trektocht als straatmuzikant. Opererend onder de namen Fons en Wim van Amelande, en gewapend met duizend gedrukte artiestenkaarten, een centenbakje, een politievergunning om op te treden, en liedjes als ‘Au claire de la lune’ en ‘Draaien’ doen ze het Gooi aan. In september van dat jaar treden ze voor het eerst op voor de radio (zie aldaar).
  • december 1934: Hup U.V.V.. Wim Sonneveld maakt het lied ‘Hup U.V.V.’ voor de Utrechtse Voetbal Vereniging, de club waarvan hij zelf lid is en waar hij zijn ‘voetbalkuiten’ ontwikkelt. Hij speelt in het 13e - en laagste - elftal en is geen begenadigd voetballer. Hij boekt meer succes met zijn optredens op de feest- en cabaretavonden van de vereniging.
  • 29 mei 1935: Minnelied en Stündchen. Als leerling van Di Moorlag luistert Wim Sonneveld een voordrachtsavond van deze bekende zangdocent en sopraan op. Hij is te horen in twee klassieke liederen van Brahms, ‘Minnelied’ en ‘Ständchen’.
  • begin februari 1936: Auditie bij Louis Davids. Wim Sonneveld doet auditie bij de door hem bewonderde Louis Davids. Zijn uitvoering van ‘Blue moon’, ‘Viens danser quand même’ en het zelfgemaakte lied ‘Brief van een Amsterdamsch jongetje aan minister Marchant’ vallen in goede aarde, zodat Sonneveld wordt aangenomen als artiest en administrateur. Een half jaar later, in september 1936, zal Davids hem op staande voet ontslaan. De reden is dat Sonneveld potentiële opdrachtgevers van zijn broodheer meldt dat Davids verhinderd is, maar dat men voor een optreden terecht kan bij ‘een wel heel goeie cabaretier... de jonge Wim Sonneveld’.