Wim Sonneveld: Biografie - Artiest en jongste bediende tegelijk

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Wim Sonneveld, 1955. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Wim Sonneveld:

Artiest en jongste bediende tegelijk

Wim Sonneveld. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

In september 1929 begint Wim Sonneveld zijn opleiding aan de Handelsschool in Utrecht. Hij hangt volgens eigen zeggen veelvuldig ‘de pias’ uit en is een ‘zeer matige leerling’, die altijd vijfjes en zesjes haalt en met de hakken over de sloot overgaat. Hij was zelf liever naar het gymnasium gegaan, maar Sonneveld ziet ook een voordeel in de schoolkeuze van zijn vader. Als leerling van de Handelsschool houdt hij namelijk tijd over om lid te zijn van een amateurtoneelgezelschap en om daarmee op te treden in de Utrechtse Plompetoren.

In 1931 sluit Sonneveld zich aan bij "The Keep Smiling Singers", een groepje zingende amateurs die Amerikaans barbershop-repertoire brengen.

Wim Sonneveld geportretteerd als medewerker van de Utrechtse GGD, ca. 1933.

Na zijn eindexamen aan de Handelsschool, in juli 1932, krijgt Wim Sonneveld zijn eerste baantje. Hij wordt jongste bediende in de biscuitfabriek van de Gebroeders Doesburg in Utrecht. Hij werkt er van 11 september 1932 tot 24 december 1932. In januari van het volgende jaar gaat hij aan de slag als kantoorbediende bij de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst in Utrecht. Hij zal er tot en met 1935 blijven werken en deelt onder meer breukbanden, ondersteken en pleisters uit.

Wim Sonneveld en Hans Goossens bieden hun diensten als zangers aan. Collectie TIN.

In 1933 verlaat Sonneveld "The Keep Smiling Singers" en vormt een duo met de broer van zijn barbershop-collega Hans Goossens, gitarist/pianist/zanger Fons Goossens. In de zomer van 1934 maken de Troubadours Fons en Wim van Amelande een trektocht als straatmuzikant door het Gooi. In september van datzelfde jaar beleven ze hun radiodebuut voor de KRO-microfoon.

Op 11 december 1934 heeft Sonneveld een optreden in het Utrechtse Tivoli. Daar ontmoet hij Huub Janssen (1910). De twee raken innig bevriend en krijgen een relatie. Hun levens zullen voor altijd verbonden blijven.

Op 1 januari 1936 verlaat Wim Sonneveld zijn ouderlijk huis in Utrecht en verhuist naar Amsterdam. Hij vindt er een baantje als jongste bediende bij een Deense uitgeverij en woont aanvankelijk op Prinsengracht 826. Zijn latere adressen in de hoofdstad zijn: Westermarkt 9, Singel 308, Oude Zijds Voorburgwal 57, Keizersgracht 744, Reguliersgracht 40, Lijnbaansgracht 295 en P.C. Hooftstraat 144.

bron: Wim Sonneveld. De parel van het cabaret, Hilde Scholten (Terra Lannoo 2006)