Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Wachten op Godot 233589.jpg

TitelWachten op Godot
ProducentToneelgroep Oostpool
Disciplinetoneel
Onderwerprepertoiretoneel
Premièredatum10 oktober 2009
Seizoen2009/2010, 2012/2013
LocatieOp locatie
OpmerkingenLocatie: Huis Oostpool, Arnhem.
Productierecord (Axiell)Catalogus Theatercollectie
Gebaseerd opWachten op Godot - Samuel Beckett

Verhaal

Wachten op Godot is beroemd en berucht als het meest gespeelde moderne toneelstuk ter wereld. Het gegeven is simpel: twee mannen staan bij een kale boom te wachten op iemand die waarschijnlijk zal komen. De mannen lijken zwervers, clowns, filosofen, die op de rand van de wereld staan, en daar groots en potsierlijk op blijven balanceren. Iedere uitgesproken gedachte, elke kleine handeling is een daad, een grap, een provocatie, een poging waarmee de tijd verstrijkt. In onwetendheid blijven deze mannen toch wachten - samen.

Context

De schrijver en dichter Samuel Beckett (1906-1989) wordt wereldwijd erkend als één van de belangrijkste toneelschrijvers van de twintigste eeuw. Tevens was hij een grondlegger van het moderne toneel. Met het beeld van de twee wachtende personages uit Wachten op Godot heeft Beckett een raadsel opgegeven dat blijft intrigeren. Het stuk is kort na de Tweede Wereldoorlog geschreven en gaf aan het theater een even lachwekkend als schrijnend beeld van het menselijk bestaan dat waarschijnlijk zinloos is, maar toch niet wordt opgegeven.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Bronnen