Toer van Schayk: Repertoire - Dans

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Toer van Schayk. Foto: Jean van Lingen. Herkomst: Privécollectie.


Eenlevenlangtheater Toer van Schayk:


Dans

Beeld uit de voorstelling Concerto Barocco (1956), Willy de la Bije, Toer van Schayk. Foto: Henk Jonker/MAI. Collectie TIN.

In februari 1955 engageerde Sonia Gaskell de lange, donkere, ietwat onzekere Toer van Schayk als adspirant bij haar, een half jaar daarvoor opgerichtte gezelschap, het Nederlands Ballet. Het begin van een lange carrière binnen de dans, die echter veel meeromvattend dan een loopbaan als danser alleen zou zijn.

Binnen een jaar na het tekenen van zijn eerste contract, maakte Van Schayk zijn eerste decorontwerp voor een choreografie van Rudi van Dantzig, Tij en ontij. Het was de eerste in een lange reeks. Later zouden daar nog tal van eigen choreografieën bijkomen.

Vaak combineerde Van Schayk de disciplines van dans, ontwerp en choreografie.

Hieronder vindt u een overzicht van de voorstellingen waarin Toer van Schayk "alleen" als danser te zien was.

Foto's

Concerto Barocco 106556.jpg Ivesiana 163550.jpg

Links: Willy de la Bije en Toer van Schayk in Concerto Barocco, 1956. Foto: Henk Jonker/MAI. Rechts: Toer van Schayk, Guus Wijnoogst en Ellen Brusse in Ivesiana. Foto: Siegfried Regeling. Collectie TIN.

Disgenoten 96082.jpg

V.l.n.r. Rudi van Dantzig, Jaap Flier, Hannie van Leeuwen, Toer van Schayk, Annemarie Verhoeven, Aart Verstegen in Disgenoten, 1967. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Bij Het Nederlands Ballet

Bij Het Nationale Ballet