Toer van Schayk: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Toer van Schayk. Foto: Jean van Lingen. Herkomst: Privécollectie.


Eenlevenlangtheater Toer van Schayk:


Video

Uit de Collectie TIN en met dank aan Het Nationale Ballet vindt u hieronder enkele videofragmenten van balletten van de hand van Toer van Schayk.

Pyrrhische Dansen II (1977)

Pyrrhische Dansen II; Het Nationale Ballet, 1977. Choreografie: Toer van Schayk. Muziek: Jean-Baptiste Lully, André Danican-Philidor

Over dit fragment: De titel van dit ballet is ontleend aan de antieke Griekse dans de Pyrrhikos, of Pyrrhische dans. Een van oorsprong gewapende krijgsdans, die zich ontwikkelde tot een vertoning van behendigheid waar ook meisjes aan deelnamen. Het onderwerp van het ballet komt hiermee nog overeen: de wapendans en de opleiding tot strijd. Een ander verband met de antieke dans is er verder niet. Toer van Schayk maakte voor de voorstelling naast de choreografie tevens het ontwerp voor het decor, de kostuums en het licht.

Lengte fragment: 4 minuten en 54 seconden

Bron: Het Nationale Ballet, 1977

Onvoltooid Verleden Tijd (1980)

Onvoltooid Verleden Tijd, Het Nationale Ballet, Holland Festival, 1980/1981. Choreografie: Toer van Schayk. Muziek: György Ligeti.

Over dit fragment: Toer van Schayk maakte met dit ballet zijn debuut als choreograaf. Voor de voorstelling ontwierp hij tevens het decor en de kostuums. Het werk heeft direct een eigen karakter en persoonlijkheid. Het is abstract, met een sfeer van troosteloosheid, zonder een direct verhaal. Wel is er constant spanning, een geladenheid. Tussen drie dansers en danseressen verschuift Van Schayk steeds de relatie, door middel van korte soli, duo’s en trio’s in wisselende combinaties.

De voorstelling ging in 1971 in première tijdens het Holland Festival, de opname is van een reprise uit seizoen 1980/1981.

Lengte fragment: 3 minuten en 10 seconden

Bron: Het Nationale Ballet, 1980/1981

De omkeerbaarheid van roest (1998)

De omkeerbaarheid van roest, Het Nationale Ballet, 1998. Choreografie: Toer van Schayk. Muziek: Giacinto Scelsi.

Over dit fragment: Omkeerbaarheid van Roest is het eerste deel van het drieluik "Sonnetten aan een broer". Van Schayk draagt het ballet op aan Jacques Louis van Schayk en aan Mr. C.W.H.. De eerste is zijn twee jaar oudere broer die in 1972 zelfmoord pleegde. De tweede is Clint W. Harmon, de echte naam van danser Clint Farha. Van Schayk ziet zichzelf graag als de broer die Farha nooit heeft gehad. Farha is één van de meest favoriete dansers waarmee Van Schayk werkte.

Het thema dat ten grondslag ligt aan Omkeerbaarheid van Roest is de langzame uiteendrijving, de vertraagde explosie. In 1994 ging de voorstelling in première. Deze opname komt uit 1998, toen het drieluik in zijn geheel werd opgevoerd.

Lengte fragment: 3 minuten en 58 seconden.

Bron: Het Nationale Ballet, 1998

Spiegels bevriezend (1998)

Spiegels bevriezend. Het Nationale Ballet, 1998. Choreografie: Toer van Schayk. Muziek: Micha Hamel (Wintergezicht).

Over dit fragment: Van Schayk maakt met Spiegels bevriezend een vervolg op zijn ballet "De Omkeerbaarheid van Roest". Achteraf gezien zou dit werk het tweede worden van het drieluik "Sonnetten aan een broer". In 1995 beleefde de voorstelling zijn wereldpremière. De muziek werd speciaal gecomponeerd door Micha Hamel. De opname is uit 1998, toen het drieluik in zijn geheel werd opgevoerd.

Lengte fragment: 1 minuut en 45 seconden

Bron: Het Nationale Ballet, 1998

De bewerking van stof (1998)

De bewerking van stof. Het Nationale Ballet, 1998. Choreografie: Toer van Schayk. Muziek: Giovanni Antonio Pandolfi Mealli, Louis Andriessen.

Over dit fragment: In dit laatste deel van het drieluik "Sonnetten aan een broer", danst Toer van Schayk zelf mee. Hij speelt een beeldhouwer (zijn oorspronkelijke beroep) en laborant die met zijn muzen danst. Hier zien we een duet met danseres Caroline Sayo Iura. De Sonnetten aan een broer draagt Van Schayk op aan Jacques Louis van Schayk en aan Mr. C.W.H. De eerste is zijn jongere broer die in 1972 zelfmoord pleegde. De tweede is Clint W. Harmon, de echte naam van danser Clint Farha. Van Schayk ziet zichzelf graag als de broer die Farha nooit heeft gehad. Farha is één van de meest favoriete dansers waarmee Van Schayk werkte.

Lengte fragment: 2 minuten en 51 seconden

Bron: Het Nationale Ballet, 1998