Theun Mosk
Naam | Theun Mosk |
---|---|
Geboortedatum | 1980 |
Geboorteplaats | IJlst |
Beroep | Theatervormgever, Theatertechnicus, Beeldend kunstenaar |
Discipline | Muziektheater, Dans |
Externe databases: | |
RKD |
Biografie
Theun Mosk (1980) is een Nederlands theatertechnicus, die zich ontwikkelde tot theatermaker, scenograaf, licht- en decorontwerper en beeldhouwer. Hij heeft in de afgelopen jaren het licht en/of decor voorzien voor diverse voorstellingen van een nieuwe generatie theatermakers. Theun maakt ontwerpen voor (muziek)theater, opera, dans, tentoonstellingen en maakt ook autonome installaties.
Mosk’s eerste aanraking met kunst ontstond toen hij als kleine jongen met zijn vader op de zeilboot naar het festival Oerol (Terschelling) voer, om vervolgens daar via een sluiproute het terrein op te komen. Daar bezocht hij zijn eerste voorstelling. Oerol is in de jeugd van Mosk de enige aanraking geweest met kunst en/of theater. De creatieve kant van Theun Mosk is te danken aan zijn opa die etaleur was, hij was altijd bezig met het inrichten van etalages en daaraan knutselen in zijn atelier. Mosk: ‘Ik heb van mijn opa leren kijken’.
Mosk ging op advies van een vriend de studie Theater en techniek volgen aan de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Mosk wist alleen dat hij de technische kant van het theater op wilde gaan maar wist nog niet precies wat hij wilde worden. Bij de opleiding tot theatertechnicus was er voor Mosk de mogelijkheid om zijn creativiteit kwijt te kunnen door zich meer te richten op het ontwerpen van decors. Dat begon de interesse te wekken van Mosk. Mosk studeerde als theatertechnicus af met een licht/decoranalyse van de Amerikaanse experimentele theaterregisseur/designer Robert Wilson. Na de Amsterdamse Theaterschool te hebben afgerond volgde een studiejaar aan de Gerrit Rietveld Academie (theatervormgeving). Daar de school te autonoom gericht was en Mosk meer geïnteresseerd was in de gezamenlijke zoektocht naar een voorstelling met de acteurs en regisseurs besloot hij te stoppen deze opleiding.
In 2003 nam Theun Mosk deel aan een workshop in The Watermill Center in New York opgericht door zijn idool Robert Wilson die een gevierde experimentele theaterregisseur/designer is. Daar nam hij de leer over van Robert Wilson dat je eerst een decor kan bouwen en in een later stadium de voorstelling daarom heen bouwt. In datzelfde jaar begon de jarenlange samenwerking met choreografe, mimer en theatermaker Boukje Schweigman, wat na de mindere periode van de Gerrit Rietveld Academie zorgde voor de vallende kwartjes. In de eerste voorstelling was Mosk door Schweigman gevraagd om zich te buigen over de vormgeving van haar voorstelling Benen (2003). In de voorstelling Wiek (2009) moesten danseressen zich aanpassen aan grote horizontale wieken die ronddraaide over de speelvloer. De voorstelling past zich aan het decor aan.
Mosk heeft tal van ontwerpen gemaakt voor (muziek)theater, opera, dans, tentoonstellingen en maakt ook autonome installaties. Sinds 2009 is Theun Mosk werkzaam bij Theater Artemis en werkt hij veelal samen met artistiek leider Jetse Batelaan. Naast Batelaan, heeft hij vaste samenwerkingsverbanden met theaterregisseurs als Marcus Azzini, Paul Koek, Boukje Schweigman en de Amerikaanse kunstenaar Robert Wilson. Daarnaast ontwerpt hij voor o.a. mode-illustrator Piet Paris, componist en regisseur Michel van der Aa en choreografen Ann van den Broek, Nicole Beutler, en -meest recent- Medhi Walerski, voor Nederlands Dans Theater (première januari 2015).
Theater CV
Theun Mosk heeft bijgedragen aan 106 productie(s).
Theun Mosk heeft gewerkt in de volgende functies:
- Regie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Auteur (schrijver libretto, scenario) - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Audiovisueel ontwerp - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Decor - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Kostuums - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Licht - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Theun Mosk heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Daarnaast meegewerkt aan
- Gerucht (2007) Lotte van den Berg Toneelhuis Antwerpen
- Licht is de machine (2008) Paul Koek de Veenfabriek
- Walking (2008) Robert Wilson Oerol
- Orlando (2009) Marcus Azzini Toneelgroep Oostpool
- Een cowboy met zijn handen hoog juicht waarschijnlijk niet (2009), Jetse Batelaan, Artemis
- BOE! Een spookverhaal voor grote mensen (2009), Jetse Batelaan, RO Theater
- Tentoonstelling Egypts Sunken Treasures (2009), Turijn
- Wiek (2009) Boukje Schweigman
- De City (2010) Paul Koek de Veenfabriek
- Reuzen (2010) Jetse Batelaan RO Theater
- Tussen (2010) Boukje Schweigman
- Zweep (2011) Boukje Schweigman
- Angels in America (2015) Marcus Azzini Theatergroep Oostpool
- ERF (2015) Boukje Schweigman
- Sharing the Wolves (2015) Medhi Walerski Nederlands Dans Theater
Prijzen
Charlotte Köhler PrijsC (2007), aanmoediging voor jonge Nederlandse beeldende kunstenaars en theatervormgevers namens de Prins Bernard Cultuurfonds
Top Naeff Prijs (onbekend), De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Theaterschool.
Geselecteerde voor de Praag Quadriënnale (2009, 2011), s ’werelds grootste evenement voor scenografen. (Exacte nominatie onbekend)