De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJetse Batelaan
Geboren28 februari 1978
Leiden
BeroepTheatermaker, Acteur, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Biografie

Jetse Batelaan studeerde aan de regieopleiding van de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Met aansprekende titels als Pas als zaagsel krijgt een boom applaus, Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt of Een cowboy met zijn handen hoog juicht waarschijnlijk niet bouwde hij gestaag aan een opzienbarend oeuvre van voorstellingen met een filosofische inslag en een absurd komische laag – zowel voor volwassenen als voor een jong publiek. In korte tijd ontving hij diverse onderscheidingen, waaronder de Jong Theaterprijs op Theater aan Zee (Echte vrouwen..., 2001), Erik Vosprijs 2006, de Gouden Krekel (Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt, 2006). Voor Toe vader, drink (2005) kreeg hij De VSCD Mimeprijs De vakjury roemde hem vanwege zijn “volstrekt nieuwe manier van vertellen, waarmee hij zijn eigen wonderlijke oeuvre, maar ook het toneellandschap verrijkt”. In 2003 werd hij onderscheiden met de Theateropdracht van het Prins Bernhard Fonds.

Als vaste gastregisseur maakte Batelaan voorstellingen bij Theatergroep Max. en de mimetheatergroep Bambie. Vanaf 2009 was hij verbonden aan het Ro Theater. Ook internationaal maakte hij furore; gerenommeerde festivals in binnen- en buitenland, waaronder Oerol, Het Theaterfestival, Theaterfestival Boulevard, Het New Island Festival (New York), Parc de la Villette (Parijs) en de Wiener Festwochen, hebben zijn theatervoorstellingen gepresenteerd.

Jetse Batelaan is artistiek leider van Theater Artemis.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor het licht

Bronnen