Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Percy4.jpg


Percy Muntslag. Bron: Archief Michiel van Kempen.

NaamPercy Muntslag
BeroepDanser, Acteur, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
IMDb-profiel2893547

VVLogohome.jpg

Percy Muntslag is een Surinaams-Nederlandse danser, balletpedagoog, choreograaf en acteur.

Biografie

Percy Muntslag was vanaf de jaren ’60 een belangrijke figuur in het Surinaamse theater. Hij was o.a. als danser verbonden aan het Nederlands Ballet gedurende het seizoen 1960/61.

In 1960 choreografeerde Muntslag Tango Classique op muziek van August Meye en gedanst door de Maria Huisman. In 1966 bracht Muntslag samen met Gerda Zaandam het ballet Swietie (Lief) op muziek van Eddy Snijders. Een criticus zei hierover dat het “niet dik opgelegd Surinaams was, omdat het zo nodig moest, maar dat het gewoon vanzelfsprekend Surinaams was omdat het niet anders kon”.

In 1968 startte hij zijn eigen balletstudio, waarmee hij onder meer een programma van dansen op basis van zijn eigen verhalen bracht.

In de jaren ’70 werkte Muntslag regelmatig mee aan producties van het Doe-theater van Thea Doelwijt en Henk Tjon. Het Doe-theater maakte maatschappijkritische cabaret- en theatervoorstellingen. Ze gingen uit van totaaltoneel waarbij de grote culturele diversiteit in Suriname de voedingsbodem vormde voor het theaterspel. Ook werkte Muntslag regelmatig samen met de choreograaf Ilse-Marie Hajary, de grondlegger van de dogla-stijl.

In 1978 choreografeerde Muntslag de afro-Surinaamse folkloreshow Mekoenoe.

Muntslag gaf daarnaast ook les aan de School voor Dramatische Kunst, Suriname. Deze was opgericht in 1965 en voortgekomen uit het Cultureel Comité Suriname (CCS). De school stond onder leiding van Henk Zoutendijk.

Percy-balletboekje.jpg

Bron: Archief Michiel van Kempen.


In 1982 werd er een festival georganiseerd in het kader van het 145-jarig bestaan van het Theater Thalia. Het vijf jaar eerder opgerichte, semi-professionele Nationaal Ballet van Suriname presenteerde een vooorstelling die bestond uit verschillende choreografieën, waaronder Episodes van Percy Muntslag. In deze voorstelling vertaalde Muntslag de emoties in een mensenleven in dansvorm.

In 1985 maakte Muntslag bij het Mickerytheater met Thea Doelwijt Mi kondre tru, mi lobi yu (Mijn land, ik hou van jou), een experimenteel theaterspel rond het thema vergeten/vergeven/overleven. Op 8 december 1988 speelde hij mee in de reading van De tranen van Den Uyl (geschreven door Hugo Pos), op de zevende herdenking van de decembermoorden. In zes korte akten schetst Pos de ontwikkelingen van 1975 tot 1983 met journalist Jozef Slagveer als centrale figuur.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Mi lobi yu - Stichting Mickery Workshop - 1985-12-08 Mi kondre tru
Mi kondre tru, mi lobi yu - Stichting Mickery Workshop - 1985-12-08
Faya - Impresariaat Gislebert Thierens b.v. - 1995-09-23
De koopman - Theatergroep Drang - 1998-05-21
Plein 23 - Theatergroep Drang - 1998-11-07
Moi boi - Cosmic - 1999-03-28
Stramrood - Theatergroep Drang - 1999-12-10
De erven Stramrood - Theatergroep Drang - 2000-01-07
Bed - Theatergroep Drang - 2010-09-22

Trivia

Muntslag heeft in zijn carrière verschillende onderscheidingen ontvangen, waaronder de Gouverneur Currie-prijs voor Kunsten en Wetenschappen.

Foto's

Percy1.jpg Percy5.jpg

Percy2.jpg Percy3.jpg

Percy6.jpg

Bron: Archief Percy Muntslag.

Programma

Innovation1.jpg Innovation2.jpg

Bron: Archief Michiel van Kempen.

Krantenfoto

Percy7.jpg

Bron: Archief Michiel van Kempen

Bronnen

  • Productiedatabase
  • ‘Een geschiedenis van de Surinaamse Literatuur’ van Michiel van Kempen, De Geus, 2003.