De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Doe-theater

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VVLogohome.jpg

Doetheater5.jpg

Rechts: Henk Tjon. Bron: Archief Michiel van Kempen.

Informatie

Doe-theater (1974-1982): Doe is een zang en dans-spel met een satirische inslag dat door de slaven werd opgevoerd.

In 1974 richten Thea Doelwijt (afkomstig uit Nederland) en Henk Tjon (Suriname) in Paramaribo het Doe-theater op. Het Doe-theater stelt maatschappelijke thema’s op een kritisch- satirische manier aan de orde. Doe-theater maakt een vorm van totaaltheater, waarin kunstenaars uit verschillende disciplines een plek vinden. Er is een vaste kern spelers (René Recappé, Mildred van Eer, Mariëtte Moestakim en Rieke Eersel). Walter Muringen en Harto Soemodihardjo tekenen voor de muziek. Verder wordt samengewerkt met de choreografen Percy Muntslag, Ilse-Marie Hajary en Marlène Lie A Ling en beeldend kunstenaars Jules Chin A Foeng, Cliff San A Jong en Ron Flu. Op een incidentele bijdrage van een andere auteur na, worden alle teksten geschreven door Thea Doelwijt.

Alle stukken van het Doe-theater worden gespeeld in meer talen: Sranantongo, Nederlands en Engels en de stukken bevatten altijd elementen uit meerdere Surinaamse culturen. Niet - zoals tot dan toe gebruikelijk - in de vorm van een bonte avond met een javaans dansje, een hindoestaans lied en een creools gedicht, maar als doorgecomponeerde voorstelling, waarin iedere acteur, los van zijn herkomst, elke culturele uiting kan brengen. Doe-theater reisde met zijn voorstellingen ook naar de binnenlanden, en naar Nederland waar het – net als in Suriname, al snel zeer populair.

Na de Decembermoorden gaf het Doe-theater nog een handvol opvoeringen van een kindertoneelstuk, maar reprises van de maatschappij kritische voorstellingen voor volwassenen waren uitgesloten. Bijna alle groepsleden vertrokken naar Nederland. Doelwijt bleef wel stukken schrijven in de Doe traditie, die vanaf 1998 weer zowel in Suriname als in Nederland (als coproductie met haar Prépré-theater) werden opgevoerd. Na de voorstellingen Na Gowtu Du (1998) en Na Dyamanti Du (2003) volgt in 2008 Na Bigi Du.

Foto's

Doetheater2.jpg Doetheater1.jpg

Spelers en scenefoto van Kruisland door het Doe-Theater. Bron: Archief Michiel van Kempen.

Doetheater3.jpg Doetheater4.jpg

Spelers van het Doe-Theater. Bron: Archief Michiel van Kempen.

Voorstellingen Doe-theater

Voor een overzicht zie Voorstellingen Doe-theater


Terugblik op Doe-theater

Gerelateerde links

Helen Kamperveen

Mariëtte Moestakim

Harto Soemodihardjo

Land te koop (1973)

Libi span ini na ati foe Sranan (Het leven bruist in het hart van Suriname)(1974)

Lafoe a no sjan (Lachen is geen schande) (1977)

Rebirth (Wedergeboorte) (1981)

Linkse Lucie (1982)

Na Bigi Du (2008)