Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Pieter Kramer (Utrecht, 1952) is een Nederlands theater-, televisie- en filmregisseur.

Nadat Kramer in 1969 een opleiding had gevolgd aan de Academie voor Expressie te Utrecht en in 1973 de regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam voltooide, werkte hij van 1978 tot 1986 als acteur en stimulator bij Theatergroep Caroussel.

Als televisieregisseur kreeg hij bekendheid met programma's waarin Arjan Ederveen en Tosca Niterink de hoofdrollen vervulden: Theo en Thea en Kreatief met Kurk. Later won hij samen met Arjan Ederveen voor het tv-drama 30 Minuten een Zilveren Nipkowschijf.

Hij regisseerde drie speelfilms: Theo & Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium, Ja zuster, nee zuster, met in de hoofdrol Loes Luca, en Ellis in Glamourland, met Linda de Mol en Joan Collins. In 2000 ontving hij een Gouden Kalf voor de televisieserie Hertenkamp en kreeg hij tevens de Albert van Dalsum-oeuvreprijs.

Hij regisseert met regelmaat theaterproducties voor het Ro Theater. In 2010 verfilmde hij Lang en gelukkig , dat hij eerder voor het Ro Theater regisseerde. In 2019j kreeg hij samen met Don Duyns De Prosceniumprijs voor hun familievoorstellingen bij Theater Rotterdam. In mei 2020 kwam er een abrupt einde aan zijn medewerking aan het RO Theater.

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen