Louis Davids: Repertoire - Kleinkunst - 1912-1922
Eenlevenlangtheater Louis Davids:
- Homepage Eenlevenlangtheater Louis Davids
- Biografie
- Repertoire
- Audio
- Video
- Volgens Louis Davids
- Volgens anderen
- Colofon
Repertoire Louis Davids 1912-1922
In 1912 begint de samenwerking van Louis Davids met Margie Morris, die hij in Engeland onmoet heeft. In 1913 komt zij voor hem naar Nederland. De komst van Margie Morris zorgt voor een opleving in Louis’ repertoire. Ze gaan samen liedjes schrijven, hij de tekst, zij de muziek. Dankzij de invloed van de Engelse en Amerikaanse muziek die Margie in de composities stopt, stijgt het niveau van de liedjes, ze worden vernieuwend. Samen treden ze op onder de naam He, She and the Piano, de liedjesprogramma’s die ze brengen zijn uiterst succesvol.
Naast de samenwerking voor He, She and the Piano, spelen ze nu ook samen in verschillende revues. Heintje is inmiddels getrouwd met journalist Philip Pinkhof. Pinkhof schrijft onder de naam Rido talloze revues, de meeste zeer succesvol. Samen met Margie, zus Heintje en af en toe ook broer Harkie, vertolkt Louis deze revues.
In deze revues treedt hij ook op naast revue-sterren zoals Beppie de Vries, Piet Köhler, Nap de la Mar en Fien de la Mar.
De meest opzienbarende revue uit die tijd is Loop naar den Duivel uit 1915. Louis vraagt hiervoor het in die tijd ongehoorde bedrag van 100 gulden en krijgt dit ook nog. Tijdens de repetities loopt het allemaal niet zo soepel, vooral door Louis’ arrogante houding en koppigheid is er vaak ruzie. Maar uiteindelijk lukt het om een revue weg te zetten die in heel Amsterdam en ver daarbuiten geroemd wordt.
In deze periode gaat Louis ook samenwerken met toneelschrijver Herman Bouber. Samen maken ze drie volksstukken, De Jantjes, Bleeke Bet en Oranje Hein, waarbij Louis de liedteksten schrijft en Margie de muziek. Van alledrie deze stukken is een verfilming gemaakt, zowel met als zonder geluid.
Resp.: Louis Davids en Margie Morris in He, she and the piano, ca. 1920. Foto Bernhard Jacobs; Louis Davids, Fien de la Mar in Hadt je me maar, 1916. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.
Overzicht voorstellingen Louis Davids 1912-1922
- Seizoenen 1912-1922: He, She and the Piano. Optredens met Margie Morris. Auteur: Louis Davids; Muziek: Margie Morris.
- Seizoenen 1913-1916: 't Is een pan in de pan. Revue. Gezelschap: Vrije Productie/Ad hoc productie.
- 1913-1914: De vrolijke kaketoe. Auteur: W. Jacoby, A. Lippschitz, H. Lewin. Gezelschap: Nederlandsche Opera en Operette. Rol: Hippel de Portier
- 1913-1914: De bruiloft van Kloris en Roosje. Auteur: D. Buysero. Gezelschap: Nederlandsche Opera en Operette. Rol: Kloris.
- 1914: De kinokoningin. Auteur: G. Okonkowsky J. Freund, Jean Gilbert. Gezelschap: Nederlandsche Opera en Operette. Rol: Billy Halton. Met o.a.: Bart Kreeft, Beppie de Vries, Maurits Vigeveno, Emmy Arbous. Deze operette werd opgevoerd in de Hollandsche Schouwburg (Plantage Middenlaan), Amsterdam.
- 1914: Verboden toegang. Gezelschap: Vrije Productie/ Ad Hoc Productie. Auteur: Rido. Gezelschap: Vrije Productie/Ad hoc productie. Met o.a.: Louis Davids, Rika Davids, Heintje Davids, Bart Kreeft, August Kiehl, Beppie de Vries, Margie Morris. Revue opgevoerd in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Margie Morris zong o.a. het lied "Waarom is de zee bij Scheveningen en niet in Amsterdam?" Davids en Morris zullen het lied datzelfde jaar opnemen voor het label Columbia. In deze revue bracht Louis Davids voor het eerst zijn, later zeer beroemd geworden personage, "Tinus de Vuilnisman".
- 16 maart 1915: Loop naar den duivel!. Gezelschap: Vrije Productie/Ad hoc productie. Regie: Leon Boedels. Rol: o.a. Tinus de vuilnisman. Met o.a.: Louis Davids, Rika Davids, Raf Kapper, Chris de la Mar, Thibault Bigot, André van Dijk jr.. Voor deze revue creëerde Louis Davids het lied "Zandvoort aan de zee", één van zijn grootste succesnummers. De revue was een groot succes en haalde in Amsterdam zo'n driehonderd voorstellingen. Toen de voorstelling in Den Haag in reprise ging, naam zijn zus Heintje zijn rol over. Davids ging een nieuwe verbintenis aan met Nap de la Mar en Piet Köhler. Loop naar den duivel! moest met weinig middelen en in korte tijd worden gemaakt, aangezien ook het theater na de oorlog in een crisis was beland. Maar ondanks dat, was de hele revue meer dan geslaagd. De kostuums voor de groot opgezette shownummers waren afkomstig van een historische optocht die een jaar ervoor had plaatsgevonden.
- 1915-1917: Stoutertje. Operette. Auteur: W. Goetze. Gezelschap: Hollandsch Operette Gezelschap o.l.v. Nap de la Mar.
- 1915-1917: Amor aan het werk. Operette. Auteur: André Moézy-Eon, Tony Schmitz, E. Beeckman. Gezelschap: Hollandsch Operettegezelschap o.l.v. Nap de la Mar.
- 1917: Madorah. Operette. Auteur: D. Spranklin, V. Ennem. Gezelschap: Hollandsch Operette Gezelschap o.l.v. Nap de la Mar. Rol: Dodoolah. Met o.a.: Fien de la Mar
- 1915-1917: Hadt je me maar. Revue. Gezelschap: Hollandsch Operette Gezelschap o.l.v. Nap de la Mar. Met o.a.: Fien de la Mar.
- 1915-1917: Hoera we leven nog. Revue. Gezelschap: Hollandsch Operette Gezelschap o.l.v. Nap de la Mar.
- 1917: Bleeke Bet. Auteur: Herman Bouber. Toneelstuk met liedjes van Louis Davids en Margie Morris. O.a.: "In de Jordaan", "O mooie oude toren", "Radijswals", "Sallie met de roomijskar". Bleeke Bet werd tweemaal verfilmd: een zwijgende versie in 1923 en een geluidsfilm in 1934.
- 1917-1918: De eenheidsrevue. Gezelschap: Nederlandsche Opera en Operette. Auteur: Rido, Louis Davids. Muziek: Margie Morris. De revue ging tijdens het seizoen 1917-1918 in Carré in première. Met o.a. het liedje "In het bosch", geschreven door Louis Davids en Margie Morris. Eind 1918, begin 1919 nam Louis Davids het liedje op voor het Columbia label in Londen.
- 1918: Oranje Hein. Auteur: Herman Bouber. Gezelschap: Intieme kunst Nap de la Mar / Gezelschap Nap de la Mar / Vrije Tooneel o.l.v. Nap de la Mar. Rol: Oranje Hein. Musical met liedjes van Louis Davids en Margie Morris. O.a. het lied van den palingkoopman "Aal! Aal! Aal!". In 1925 werd een zwijgende versie van de musical als film uitgebracht. De vertoning werd in de bioscopen muzikaal begeleid waarbij de liedjes met teksten van Louis Davids en muziek van Margie Morris door de explicateur en het publiek werden gezongen.
- 1918-1921: Malle gevallen. Auteur: H. Martin. Gezelschap: Intieme kunst Nap de la Mar / Gezelschap Nap de la Mar / Vrije Tooneel o.l.v. Nap de la Mar.
- 1918-1921: Hadt je me maar imperator. Auteur: Nap de la Mar. Gezelschap: Intieme kunst Nap de la Mar / Gezelschap Nap de la Mar / Vrije Tooneel o.l.v. Nap de la Mar. Rol: Cipier, Rechter, Verdediger, Bode.
- 1920: Ronde Ka. Gezelschap: onbekend. Auteur: Herman Bouber. Toneelstuk met liedjes en muziek van Louis Davids en Margie Morris. Met o.a. de liedjes "Omdat ik van Mokum hou" en "Als je 't met elkander meent". Het stuk Ronde Ka werd bewerkt tot een filmscenario voor de film Amsterdam bij nacht uit 1924.
- 14 augustus 1920: De Jantjes. Gezelschap: Volkstoneel. Auteur: Herman Bouber. Rol: Blauwe Toon. Met o.a.: Johan Vischer, Mien Vischer-Blaaser, Jan Lemaire, Harry Boda, Aaf Bouber. De première vond plaats in Schouwburg de Plantage in Amsterdam. Musical met liedjes van Louis Davids en Margie Morris. O.a.: "Nou... tabé dan", "Als de tros wordt losgesmeten", "Dat zijn onze Jantjes", "Wordt nooit verliefd". De voorstelling was een ongekend succes in bijna alle steden in Nederland en werd gedurende zestien maanden duizenden keren gespeeld. De Jantjes wordt wel gezien als de eerste Nederlandse musical.
- 1920-1924: Tinus Tolk. Gezelschap: Vrije Productie/Ad hoc productie. Rol: Tinus Tolk.
- 1920-1924: Bobbertje. Gezelschap: Vrije Productie/Ad hoc productie. Rol: Bobbertje.
- 1920-1924: Coolsingel Plaswijk. Revue. Gezelschap: Vrije Productie/Ad hoc productie.
- 1920-1924: Verdien je wat. Revue. Gezelschap: Vrije Productie/Ad hoc productie.
- 1921-1922: Op stap. Auteur: L.W. Stein, H. Hirsch. Gezelschap: Nederlandsche Opera en Operette. Rol: Dikkie Hübner.
- 1921-1922: Phi Phi. Auteur: H. Christiné. Gezelschap: Nederlandsche Opera en Operette. Rol: Piraeus. Met o.a.: Bart Kreeft en Tilly van der Does. Tilly van der Does was de vrouw voor wie Davids Margie Morris verliet.