Louis Davids: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Louis Davids, 1935. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Louis Davids:Hier vindt u vier beeldfragmenten van Louis Davids uit de collectie van het Theater Instituut Nederland: drie fragmenten van (speel)films, en een fragment uit het Polygoon journaal.

De Jantjes - Hengelen (1934)

In De Jantjes zien we de drie Amsterdamse Jantjes, Dolle Dries, Schele Manus en Blauwe Toon. Ze maken van alles mee in ‘hun Jordaan’ en moeten later als soldaat op reis naar Nederlands Indië. Davids schreef voor deze klassieker de liedteksten. Uit de filmversie uit 1934 het ‘gastoptreden’ van Louis Davids als conferencier. Hij brengt het lied ‘Hengelen’. In de zwijgende versie van de film, gemaakt in 1922, speelt Louis Davids de rol van Blauwe Toon.

Regie: Jaap Speijer; Scenario: Alex Benno en Jaap Speijer. Met o.a: Willy Castello, Jan van Ees, Fien de la Mar, Sylvain Poons

Lengte: 3 minuten

Op stap - Als je voor een dubbeltje geboren bent (1935)

Louis Davids speelt in de speelfilm Op stap de rol van Janus, een arme pianostemmer. Naast stemmer is Janus tevens liedjesschrijver. Zijn compositie, het lied Op stap, wordt echter niet aan hem toegeschreven maar aan de zangeres Bella en zijn toekomstige schoonzoon! Hij is dus niet voor het geluk geboren...In dit fragment speelt Janus een lied, nadat hij de piano van zijn toekomstige schoonzoon heeft gestemd. Het staat symbool voor wat hem tijdens de film overkomt. Als je voor een dubbeltje geboren wordt, bereik je nooit een kwartje. Janus zal ondanks zijn talent nooit een rijk en beroemd componist worden...

Regie: Ernst Winar; Scenario: Alexander Alexander. Rol: Pianostemmer Janus Fortuin. Met o.a.: Fien de la Mar, Jopie Koopman, Frits van Dongen, Henriëtte Davids.

Lengte: 4 minuten en 33 seconden

Het Nederlandsche cabaret-album - Naar de Artis (1935)


In dit fragment zien we Louis Davids als vader en Heintje Davids als moeder. Met hun ‘kinderen’ gaan ze een dagje naar de Artis. Het begint allemaal heel leuk en aardig, maar op een komische manier gaat er later van alles mis!.

Regie: Ernst Winar; Muzikale leiding: Max Tak.

Lengte: 5 minuten

Hoe maller hoe mooier - De kip (1935/36)

Uit de revue Hoe maller hoe mooier het nummer De Kip. Hier is te zien hoe Louis Davids communiceert met het publiek en hoe hij ze aan het ‘kakelen’ krijgt! "Straks kakelen we allemaal mee, nietwaar, daar gaat het om!". Bron: Polygoon bioscoopjournaal (Beeld en Geluid), 1936.

Lengte: 1 minuut en 22 seconden