De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamHarry Boda
Volledige naamBodaan, Hendrik Pieter
Geboren5 juli 1889
's-Gravenhage
Overleden16 september 1973
Haarlem
BeroepZanger, Cabaretier
IMDb-profiel

Biografie

Harry Boda (1889-1973) was een Nederlandse zanger en cabaretier. Hij had als 11-jarige al optredens in café's. Als 17-jarige trad hij op als zanger en fluitspeler op kermissen. In 1915 kreeg hij zijn eerste engagement als operette-zanger bij Heukenroth. Daarna kwam hij bij Nap de la Mar. In 1917 begon hij bij het Volkstoneel van Herman Bouber en bleef daar tot 1939.

In de dertiger jaren heeft hij in bijna alle Nederlandse speelfilms een belangrijke rol vervuld. Na 1939 werkte hij vervolgens bij het gezelschap van Johan Kaart en met zijn eigen cabaret-ensemble en voerde hij daarna naast het acteursschap ook de regies bij het gezelschap van Frans du Mee. Vanaf 1950 was hij ruim 10 jaar verbonden aan het K.R.O. Revue Gezelschap van Gerard Walden en Berry Kievits. Na een kort engagement bij John Kraaykamp sr. was hij twee seizoenen verbonden aan het gezelschap Centraal van Jan Blaaser. Daarna heeft hij rollen vervuld in de musicals The Sound of Music en Anatevk. Zijn laatste rol was Mr. Carter in "Twee onschuldige engelen" van Erich Ebermayer. Om gezon dheidsredenen moest hij zich van het toneel terugtrekken. Als de rabbijn in de musical "Anatevka" vierde hij in 1967 zijn 60-jarig toneeljubileum. Tot zijn rollen behoorden o.a.: de huisknecht in "Potasch en Perlemoer met vakantie" van Jan Blaaser en Pipo in de operette "La Mascotte". Verder trad hij o.a. op in stukken als "De dochter van de tamboer-majoor", "Bleke Bet", "Oranje Hein" en "De Jantjes". Populair werd hij met de liedjes "Oh mooie Westertoren" en 'Nou tabé dan". (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Harry Boda koos na zijn lagere schooltijd het stucadoorsvak, maar debuteerde al op 15-jarige leeftijd als zanger in café's en andere etablissementen. Als humorist en kunstfluiter trad hij op in Nederland en België en in 1915/16 stond hij voor het eerst als tenor in een operette, de eerste van een lange reeks. Later ging hij geleidelijk over op cabaret en luchtige toneelstukken, ook bij eigen gezelschappen. Zo was er naast Harry Boda's Operettegezelschap, het O (stra) en B (oda) Ensemble, Boskamp en Boda's Blijspelensemble, etc. Hij regisseerde vele malen (Zomerspelers, Gezelschap du Mée, PW Operette, etc.) en heeft tot zijn 80e jaar op de planken gestaan.

Trivia

  • Gehuwd met Maria Johanna van Ingen op 21-5-1913 te Rotterdam.
  • Gescheiden van Maria Johanna van Ingen.
  • Gehuwd met Baukje Cornelia (Beppie) Visscher (1911-1978) op 21-7-1932 te Amsterdam.
  • Ouders: Willem Frederik Johan Bodaan en Petronella Helena Cornelia de Zoete.
  • Vader van Petronella Helena Cornelia Bodaan (= Nannie Boda).

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Externe Links

Bronnen