Louis Davids: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Louis Davids, 1935. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.Eenlevenlangtheater Louis Davids:


Repertoire Louis Davids

Louis Davids, 1918. Foto Bernhard Jacobs. Collectie TIN. Louis Davids achter de piano, ca. 1930. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Gedurende zijn vijftigjarige loopbaan beproefde Louis Davids zijn talenten in allerlei genres van de kleinkunst: variété, revue, operette, cabaret en volkstoneel. Hij schreef liedjes en revues en trad zelf op.

Ook werkte hij mee aan een twintigtal films, trad hij op voor de radio en nam hij vele grammofoonplaten op. Zijn hele leven lang was hij bezig met het perfectioneren van zijn kunst, en zo legde hij de lange, moeilijke weg af van tingeltangel-artiest naar eersterangscabaretier.

Gezien de veelheid van zijn optredens en liedjes is het onmogelijk volledig te zijn. Hieronder vindt u een overzicht dat desondanks een representatief beeld hoopt te schetsen van de getalenteerde én harde werker Louis Davids.

Kleinkunst

Louis Davids met Fien de la Mar. Collectie TIN.

Als kind van kermisartiesten trad Louis Davids al als vijfjarige op voor een betalend publiek. Op een Groningse kermis maakt hij zijn debuut. Zijn grote doorbraak komt een paar jaar later. Op zijn zevende krijgt hij een contract bij theater Tivoli aan de Westerstraat in Amsterdam, waar hij optreedt onder de naam Louis Davids Jr. Zijn roem blijft groeien en door aldoor maar te spelen, ontwikkelt hij zich tot een steeds betere artiest. Samen met zijn zus Rika vormt hij het Duo Davids en ze brengen een repertoire van komische coupletten, duetten en voordrachten.

Lees meer: Louis Davids: Repertoire - Kleinkunst

Platen

Label Columbia. Collectie Rinus Blijleven.

Hieronder vindt u een overzicht, samengesteld door Rinus Blijleven, van de vele 78-toeren platen die Louis Davids (al dan niet met anderen) tussen 1906 en 1936 opnam. Op een 78-toeren plaat staan meestal twee liedjes, één aan elke kant. Het overzicht is chronologisch ingedeeld naar platenmaatschappij en de naam (namen) van de uitvoerende(n) zoals die vermeld staan op het label van de plaat.

Lees meer: Louis Davids: Repertoire - Platen

Film

Ansichtkaart speelfilm De Jantjes, 1934. Collectie Joods Historisch Museum.

Louis Davids schreef de muziek en/of speelde in ruim twintig films, zowel in het zwijgende tijdperk als na de komst van het geluid. Bij een aantal zwijgende films werden de door hem geschreven liedjes live in de bioscoopzaal ten gehore gebracht.

Lees meer: Louis Davids: Repertoire - Film