Louis Davids: Repertoire - Kleinkunst - 1906-1911
Eenlevenlangtheater Louis Davids:
- Homepage Eenlevenlangtheater Louis Davids
- Biografie
- Repertoire
- Audio
- Video
- Volgens Louis Davids
- Volgens anderen
- Colofon
Repertoire Louis Davids 1906-1911
In 1904 moet Louis voor een jaar in militaire dienst. Na zijn terugkomst blijft hij het proberen bij Van Haarlem, die uiteindelijk zwicht. Louis en Rika mogen voor de tweede maal in Carré optreden, nu als volwaardige artiesten. Ze maken deel uit van een revueachtig programma, waar ze samen met andere artiesten liedjes ten gehore brengen en sketches spelen. Tussendoor zijn er dansers en acrobaten te zien. Het is allemaal niet van een verheven niveau, maar al een stuk beter dan de tingeltangelcafés die Louis en Rika gewend zijn. De optredens in Carré zorgen voor een belangrijke doorbraak in Louis’ carrière, hij begint nu echt naam te maken als artiest.
Na de succesvolle optredens van Louis en Rika Davids in Carré, nodigt Frits van Haarlem Louis Davids uit met hem mee naar Engeland te gaan. Hij wil een grootse revue in Carré verwezenlijken en daarvoor in Londen inspiratie wil opdoen. Louis lijkt de aangewezen persoon om hem hierbij te helpen, hij weet de weg in Londen als geen ander. Dit tweede bezoek aan London staat voor Louis in sterk contrast met zijn vorige bezoek. Dankzij het geld van Van Haarlem slaapt en eet hij nu in luxe hotels, in plaats van zonder geld rond te moeten zwerven.
Vol ideeën komen ze terug naar Nederland, waar de revue Koning Kziezoowat tot stand komt. Samen met Van Haarlem schrijft Louis deze eerste grote Nederlandse revue, waarin hijzelf de hoofdrol speelt. Ook zijn zus Rika heeft een belangrijke rol. De revue wordt opgevoerd in Carré, en is in Amsterdam een daverend succes. De voorstelling wordt er meer dan honderd keer gespeeld. (Bron: De grote kleine man Louis Davids, Han Peekel en Bart de Groot, 1979)
Na dit overweldigende succes zet Louis echter een punt achter de samenwerking met Van Haarlem. Heintje: "Bekend bij theaterdirecteuren is de uitdrukking van mijn broer geworden: ‘Ik leg me niet vast’, en trouw is nooit één van de deugden van mijn broer geweest. Maar daarbij moet je niet denken dat ik met trouw onbetróuwbaar bedoel, want dat laatste is Louis juist helemaal niet en nooit geweest." (Bron: De grote kleine man Louis Davids, Han Peekel en Bart de Groot, 1979).
Theaterdirecteur Henri ter Hall weet Louis over te halen om mee te spelen in de door hem geschreven revue Doe er een deksel op. De voorstellingen hiervan vinden plaats in Rotterdam, Louis is terug in zijn geboorteplaats. Ook Rika is weer van de partij en zelfs Heintje heeft een figurantenrol weten te bemachtigen. Net als bij de vorige revue wordt er vooral ingehaakt op lokale actualiteiten en is het verrassingselement de sleutel tot succes. Heintje Davids noemt Henri ter Hall "de grappigste man van Nederland, iemand die de mensen ‘chic’ kon laten lachen".
Al zijn successen beleeft Louis samen met Rika, met wie hij het zeer goed kan vinden. Het is dan ook een grote klap als Rika bekend maakt dat ze gaat trouwen met goochelaar John Weill en hem zal volgen naar zijn vaderland Engeland.
De suggestie van zijn vader om dan maar een duo met Heintje te gaan vormen, wijst hij in het begin resoluut af. In tegenstelling tot haar knappe oudere zus, is Heintje niet mooi te noemen. Louis: "Een normaal mens heeft meer afstand tussen zijn haar en zijn voetzolen dan tussen zijn twee heupen. Bij mijn zuster Heintje is dit niet het geval. Die is even lang als breed." (Bron: De grote kleine man Louis Davids, Han Peekel en Bart de Groot, 1979). Heintje is echter vastbesloten om de samenwerking tot stand te laten komen, en uiteindelijk schikt Louis zich. Het duo Louis-Heintje Davids, ook wel anderhalve cent genoemd, is een feit.
Inmiddels weer teruggekeerd bij Van Haarlem blijkt het nieuwe Davids-duo, ondanks het ontbreken van Rika, succesvol. De samenwerking zal nog jaren voortduren, jaren waarin ze niet alleen in Carré staan, maar ook tournees door onder andere Duitsland en Engeland maken. (Bron: De grote kleine man Louis Davids, Han Peekel en Bart de Groot, 1979)
Overzicht van voorstellingen 1906-1911
- 4 september 1906: Koning 'Kziezoowat in Amsterdam. Auteur: Louis Davids en Frits van Haarlem; Gezelschap: Revue Frits van Haarlem. Met: o.a. Rika Davids. De bijzondere naam van de revue was een fonetisch grapje dat verwees naar het bezoek van de Cambodiaanse prins Sissiwat die zojuist Nederland had bezocht. De première van de revue vond plaats in Circus Carré in Amsterdam. Tijdens de voorstelling werden ook enkele filmfragmenten getoond. Het was de eerste grote Nederlandse revue en gebaseerd op de populaire actualiteit. Het werd een groot succes in Amsterdam: de voorstelling haalde meer dan 100 voorstellingen in Carré, en de titelsong werd al snel overal gezongen: "Koning Kziezowat ga met ons mee / Heus in Amsterdam ben je tevree, / Pittoresk zijn de straten en menige gracht / En nog aardiger is er het zwakke geslacht!" (Bron: Of Joy and Sorrow. A filmography of Dutch Silent Fiction, geschreven door Geoffrey Donaldson, 1997 Stichting Nederlands Filmmuseum)
- 1906: Toon en Toos in de opera. Gezelschap: Revue Frits van Haarlem (?). Met: Rika Davids.
- 1907: Doe er een deksel op. Auteur: Henri ter Hall; Gezelschap: Henri ter Hall Revue. Met o.a.: Annie Bakker, Louis Davids, Rika Davids, Heintje Davids. De titel van deze revue was ontstaan naar aanleiding van een verordening in Rotterdam dat daar de vuilnisemmers niet meer zonder deksel op straat mochten staan. Heintje Davids maakte haar debuut in deze revue, zéér tegen de zin van broer Louis in. (Bron: De grote kleine man Louis Davids, Han Peekel en Bart de Groot, 1979)
- 1907-1909: Kijk je nog eens om?. Gezelschap: Henri ter Hall Revue; Muziek: A. Blokland. Met o.a.: Louis en Heintje Davids. Revue, operette.
- 1908-1909: Doorlopen alsjeblieft!. Gezelschap: Flora Gezelschap; Auteur: Rido. Met o.a.: Louis Davids, Heintje Davids, Sophie Davids, Louis Contran, Gerard Pilger, Piet Urban, Rika Weill. Revue.
- 1910-1911: Vleugel's Cabaretspecialiteitengezelschap. Gezelschap: Vleugel's Cabaretspecialiteitengezelschap.
- 1 december 1910: 't Laatste nieuws. Gezelchap: Vrije Producties/ Ad Hoc Producties; Auteur: Rido; Regie: Leon Boedels; Arrangeur: Sol Kinsbergen. Met o.a.: Louis Davids, Henriëtte Davids, Sophie Davids, Sam Soesman, Isidoor Zwaaf. Revue waarin in elk geval het lied Valt er niets te soldeeren? gezongen werd. Louis en Henriëtte Davids namen dit lied rond 1910 op in de studio's van Pathé in Parijs.
- ca. 1910: Moderne dienstboden. Auteur: Louis Davids. Met: Louis en Heintje Davids. Speelnummer voor twee personen over twee dienstboden, de knecht en de meid, die de boel op stelten zetten als hun mijnheer en mevrouw in het buitenland verblijven. Davids vertaalde het stuk in het Duits en Heintje en hij studeerden het in voor een engagement van een maand in het Battenberg Theater in Leipzig. Ze hadden succes en traden ook op in Keulen, München, Hannover, Stettin, Elberfeld en Berlijn. Een impressariaat uit Engeland zag hen optreden en regelde direct na de Duitse tournee een Engelse. Hun eerste optreden in 1911 was in Birmingham. (bron: Bonte pracht Vederpracht. Geschiedenis van de revue in Nederland, Dries Krijn, Zutphen 1980)
- 1911-1912: Flora, uitstappen. Gezelschap: Vrije Producties/ Ad Hoc Producties; Auteur: Rido; Regie: Leon Boedels; Arrangeur: Sol Kinsbergen. Met o.a.: Louis Davids, Henriëtte Davids, Mina de Cock, Isidoor Zwaaf, Eduard Jacobs. Revue waarin onder andere de liedjes Je bent heusch wel de zonde waard, Ik met m'n Philomijntje en De Volksteller werden gezongen. Deze liedjes namen Louis en Henriëtte Davids rond 1910 in Parijs in de studio van Pathé op. In dezelfde revue werden ook de liedjes Het mooiste zijn de beentjes en Hulde aan de Julianabloem gezongen.
- 1911-1912: Leve de vrede!. Auteur: Louis Davids; Gezelschap: Revue Frits van Haarlem. Met o.a.: Louis Davids en Heintje Davids. Ondanks de vele successen die Louis en Heintje als duo beleefden, waaronder een tournee naar Duitsland en Engeland in 1910-1911, werd de nieuwe revue voor Frits van Haarlem Leve de vrede! , (een satire op de pacifistische congressen), een grote mislukking.