Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Henri ter Hall 369684.jpg

NaamHenri ter Hall
Volledige naamHendrik Johannes ter Hall
Geboortedatum5 februari 1866
Geboorteplaats Haarlem
Overlijdensdatum31 mei 1944
Overlijdensplaats Rijswijk
BeroepTekstschrijver, Musicus, Theaterproducent
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenRevue
VIAF-profiel284841039

Henri ter Hall (1866 - 1944) was een Nederlands revueartiest, theaterproducent en politicus. Hij stond in de vroege twintigste eeuw bekend als de Koning van de Revue. Van 1918 tot 1925 was hij lid van de Tweede Kamer.

Biografie

Hij was de man achter de grote Ter Hall Revues. Hij werd op 16-jarige leeftijd aangenomen als leerling-muzikant bij de Koninklijke Marine, waar hij tien jaar bleef. Intussen begon hij amateurgezelschappen te regisseren en op te treden als voordrachtskunstenaar in de kop van Noord-Holland. Vanaf 1892 verlegde hij zijn werkterrein naar Amsterdam, waar hij algauw een gezelschap oprichtte dat revuetjes bracht in kleine etablissementen. In 1895 schreef hij zijn eerste revue, Naar de tentoonstelling, die maar liefst 400 opvoeringen haalde. Naarmate het gezelschap en ook de revue groter werden ging hij zich meer en meer toeleggen op de zakelijke en artistieke leiding van het gezelschap (in 1920 overgenomen door Johan Köhler). Hij vierde op 5 februari 1917 te Rotterdam zijn 25-jarig jubileum en nam na ruim dertig revues te hebben geproduceerd op 2 mei 1928 afscheid in het Gebouw van Kunsten en Wetenschappen in Den Haag.

Verder was Ter Hall kamerlid, was hij betrokken bij de totstandkoming van de Bioscoopwet in 1926 en de Centrale Commissie voor de filmkeuring, waarvan hij tot zijn dood lid was. Daarnaast was hij van 1916 tot 1925 wethouder van Rijswijk en zette hij het Dorus Rijkers Fonds op.

Zijn gezelschap, bekend achtereenvolgens onder de namen Eerste Nederlandsche Revue-Gezelschap Henri ter Hall en Henri ter Hall Revue bracht, in chronologische volgorde, de volgende revues: Naar de tentoonstelling, Naar Lombok, Amsterdam wereldstad, Amsterdam fin de siècle, Naar Sonsbeek, Het einde der eeuw, Beschaving in 1900, Het land van belofte, Barnum en Bailey terug in Amerika, De stakingsbacil of Amsterdam in rep en roer, Stop even, Het hof van arbitrage, O, die drankwet, Publieke opinie, Doe er een deksel op, Kijk je nog eens om?, Hebt u niets vergeten?, Zie je ze vliegen?, ’t Is maar fantasie, Schots en scheef, Het zal wel wennen, Past d’r op!, In het gedrang, Halt hier blijven, Afkloppen, Knijpen maar, Ik zal het nooit weer doen, Wij vliegen, Lach er maar om, Weet jij ’t?, Nou, Draadloos, ’t Kan verkeren, Revue 1926, Revue 1927 en De Jubileumrevue 1928. Tot 1917 (Afkloppen) speelde hij zelf mee. Daarna nog in Weet jij ’t? (1922). Zijn echtgenote Henriëtte Köhler, een zuster van Johan en Piet Köhler, trad ook op in zijn revues.

Henri ter Hall was Officier in de Orde van Oranje Nassau. In Den Haag is een straat naar hem genoemd.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd als auteur, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

Revue tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam 1928

Programmaboekje Henri ter Hall revue, 1928. Collectie TIN

De Olympische Spelen van 1928 werden gehouden te Amsterdam. Architect Jan Wils kreeg de opdracht om voor de spelen het Olympisch Stadion te ontwerpen.

Zoals altijd speelde theaterproducent Henri ter Hall handig op de actualiteit in: hij bracht in zijn jubileum revue van 1928 getiteld Revue 1928 veel nummers over de Olympische Spelen. Daaronder het nummer "Hulde aan de Olympiade" met 10 revuedansers die prachtige kostuums aanhadden, waarop de verschillende Olympische sporten, en de vlaggen van de deelnemende landen, afgebeeld waren. Door de capes te keren tijdens het revuenummer, was ofwel de sport, ofwel de vlag zichtbaar.

Cape uit de Henri Ter Hall Revue 74390.jpg Cape uit de Henri Ter Hall Revue 74398.jpg Cape uit de Henri Ter Hall Revue 74390.jpg Cape uit de Henri Ter Hall Revue 74396.jpg Cape uit de Henri Ter Hall Revue 74397.jpg Cape uit de Henri Ter Hall Revue 74399.jpg

De kostuums werden speciaal voor deze revue ontworpen door Herman J. Kaufmann te Berlijn. Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN).

Meer informatie, zie ook Jubileum-Revue 1928

Externe Links

Bronnen