De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamFrits van Haarlem
Geboren22 maart 1822
Gent
Overleden4 januari 1894
Amsterdam


Biografie

Frits van Haarlem was de zoon van een Amsterdamse concertzaalexploitant. Hij was zelfstandig theateragent. In 1884 richtte hij het eerste specialiteitentheater in Nederland op. Dit theater begon in het Amsterdamse Grand Café en het Haagse Casino, maar speelde vanaf 1893 in het Amsterdamse Circus Carré.

Het Specialiteiten Gezelschap Frits van Haarlem organiseerde van 1893 tot 1915 jaarlijks voorstellingen in Carré in Amsterdam. De specialiteitenvoorstellingen bestonden uit revueacts: van coupletzangers en humoristen tot jongleurs, acrobaten en dompteurs. De artiesten werden meestal voor een tijdsduur van twee weken geëngageerd, waarna er weer nieuwe werden ingehuurd.

Van Haarlems grote verdienste was dat hij het platvloerse amusement wist op te waarderen tot een smaakvoller en kunstzinniger niveau. Hij haalde internationaal gerenommeerde artiesten naar Amsterdam en bood ook vele Nederlandse revueartiesten een podium.

Met producent en vertoner F.A. Nöggerath en de Rotterdamse exploitant Carl Pfläging introduceerde hij de kinematograaf (een vroege filmprojector) in het theater. De laatste tien minuten van zijn specialiteitenvoorstellingen waren steevast gereserveerd voor filmvertoningen. Tussen 1898 en 1901 bracht de Mutoscope en Biograaf Maatschappij deze films. Incidenteel maakte dit bedrijf eigen opnamen, onder andere voor de door Van Haarlem geproduceerde revue 'Koning 'Kziezoowat in Amsterdam'. Met de opkomst van de bioscopen rond 1910 verdween de film stilaan uit het theater.

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen