Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eduard Jacobs.jpg

NaamEduard Jacobs
Volledige naamEzechiël (Eduard) Jacobs
Geboortedatum2 april 1868
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum6 december 1914
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepCabaretier, Zanger
VIAF-profiel170618356

Biografie

Eduard Jacobs (1868 - 1914) was één van de grondleggers van het Nederlandse Cabaret. Na zijn schoolopleiding werkte hij drie jaar bij een fabrikant van goud-, zilver- en graveerwerken, gevolgd door een dienstverband met een juwelierszaak in Amsterdam. Daar maakte hij kennis met Sol J. Kinsbergen en Jacques Coïni. Met hen werden Jacobs' eerste variétévoorstellingen georganiseerd. Hij was intussen begonnen met het schrijven van liedjes en vond een nieuwe betrekking bij een diamantwerkerij.

In 1890 trok hij naar Parijs, waar hij als pianist ervaring opdeed in verschillende etablissementen. Hij werkte o.m. in "Le Chat Noir II" en "Le Mirliton" van Aristide Bruant en Rodolphe Salis. In 1894 kwam hij, sterk onder de invloed van hetgeen hij aan Frans cabaret had gezien, terug naar Nederland.

Hij werd als regisseur de genre verbonden aan het Grand Théâtre, Amsterdam in de Amstelstraat en trad als pianist-zanger voor het eerst op op de historische datum 19 augustus 1895. Dit wordt gezien als de geboorte van het Nederlandse Cabaret. De plaats van handeling was een nachtsociëteit aan de Quellijnstraat in Amsterdam, waar Jacobs tot 1904 zijn liederen zong.

Hij bracht als cabaretier eigen materiaal, maar ook bewerkingen van het repertoire van Aristide Bruant en maakte eveneens naam in enkele "Flora-revues". Hij toerde door Duitsland en Nederlands Oost-Indië (1912-1914), maar zijn slechte gezondheid noopte hem naar Nederland terug te keren. Hij trad nog op bij Koos Speenhoff en in het Panopticum, maar stierf op 6 december 1914 op 46-jarige leeftijd.

In Rotterdam, Beverwijk en in Amsterdam is een straat naar Eduard Jacobs genoemd.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd voor de muziek, voor zover geregistreerd on de Productiedatabase.

Trivia

  • Eduard Jacobs was ongehuwd.
  • Ouders: Hijman Jacobs (1844-1872) en Judith Hamburger (1841-?)
  • 20 jarig jubileum op 19-8-1911 in de Hollandsche Schouwburg te Amsterdam.

Bronnen